Турция обвини трети служител в консулство на САЩ

Срещу Назми Джантюрк ще се води дело за тероризъм
27 апр 2019 13:32, Александър Попов
23
Турция обвини трети служител в консулство на САЩ
Снимка: Reuters

Турция е повдигнала обвинения в тероризъм на трети служител на американско консулство в страната, както и на неговата съпруга и дъщеря му. Това съобщава агенция Ройтерс, която разполага с копие на обвинителния акт, като отбелязва, че това обвинение може допълнително да обтегне отношенията между Анкара и Вашингтон.

Назми Мете Джантюрк, който е служител по сигурността в американското консулство в Истанбул, съпругата му и дъщеря му са обвинени във връзки с мрежата на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за осуетения преврат през 2016 г.

Турски прокурор е поискал присъди затвор за тримата по обвинение в членство във въоръжена терористична група, се казва в обвинителния акт, който е бил изготвен на 8 март, но не е бил оповестен публично.

Според обвинението Джантюрк е поддържал контакт с десетки лица, разследвани като членове на мрежата на Гюлен, и "има доказателства, че заподозреният е действал в съответствие с инструкциите на терористичната организация".

Говорителка на Държавния департамент заяви, че Вашингтон не е видял достоверни доказателства за участие на Джантюрк в някаква нелегална дейност. Според говорителката по време на 30-годишната си кариера Джантюрк е имал много контакти с представители на турското правителство и на силите за сигурност заради работата си. Тя призова за своевременно, прозрачно и справедливо разрешаване на случая.

САЩ са имали контакт с Турция по случая на Джантюрк.

"Ние изразихме нашите опасения пред турското правителство няколко пъти и на най-високо равнище, публично и при лични разговори".

Джантюрк е бил разпитан от истанбулската полиция през януари 2018 г. и впоследствие поставен под домашен арест, според обвинителния акт. Първото му съдебно изслушване е насрочено за 25 юни.

Други двама служители на американското консулство, също турски граждани, бяха арестувани през 2017 г. по обвинения в тероризъм и шпионаж. Тези арести накараха Вашингтон да преустанови временно издаването на неимиграционни визи за турски граждани в дипломатическите мисии в Турция, а Анкара отговори с реципрочна мярка.

На 28 март турски съд постанови, че един от тях - Метин Топуз, който е работил като преводач и сътрудник на американската Служба за борба с наркотиците (ДЕА), трябва да остане в затвора до възобновяването на съдебния процес срещу него на 15 май. Ако бъде намерен за виновен, Топуз може да получи доживотна присъда.

Другият служител на американското консулство - Хамза Улучай, работил като преводач в американското консулство в град Адана, бе осъден на четири години и половина затвор по обвинения в тероризъм. Той бе освободен през януари, с ограничения за пътуване, след почти две години в ареста, припомня Ройтерс.

Топуз отрича обвиненията във връзки с Гюлен, както и Улучай.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
8
 
6
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
ердоган арестува и осъди цяла турция то вече май не останаха някакви извън затвораако я кара така след 10 год всички турци ще са затворници
15
6
 
11
 
! Отговори
Ddd преди 5 години
Сега остава само Ердо да обвини и новия кмет на Истамбул че е шпионин и гюленист, да го арестува и най -накрая всички да го разберат що за стока е.
14
3
 
5
 
! Отговори
преди 5 години
Защо Ердоган е толкова гневен на запада ?
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимно 8никой не се интересува от драмите ти
12
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХмТурски и руски шпиони в момента се разкарват като у дома си в Европа и вършат каквото си искат,Меркел предупреди за това,но нещо не обърнаха внимание на думите и.Мей също повдигна въпроса,но и нея смачкаха.
11
4
 
18
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Можем само да си пожелаем американско-турските отношения да останат лоши,но не може да се разчита на това за собствената ни безопасност....
10
27
 
5
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Говорителка на Държавния департамент заяви, че Вашингтон не е видял достоверни доказателства за участие на Джантюрк в някаква нелегална дейност..........................Вашингтон няма и да види достоверни доказателства ! Щом Ердоган и хората му казват ,че даден човек е терорист ,значи е терорист , точка по въпроса ! Какви по-достоверни доказателства иска Вашингтон ?! Но най-интересното е ,че лучената криза в Турция ще се задълбочава ! Турците през глава търсят начин да избягат от анаватан !
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган бие кьопека в Турция, а воят му излиза
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А чакалът вие ли вие от ракетата...
7
29
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото и да стане в Турция е голяма драма за булгаромопитека.
6
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 7Не знам обаче колко ще си щастлив като тръгнат към България 20-30 милиона бягайки от войната!? Иначе и аз мисля като теб, но ще стане лошо за нас
5
10
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
АЗ БИХ СЕ РАДВАЛ МНОГО АКО ТРЪМП ПРЕДАДЕ ГЮЛЕН НА ЕРДОГАН :DТАКА ЦЯЛ СВЯТ ЩЕ РАЗБЕРЕ, ЧЕ СА БИЛИ ИЗЛЪГАНИ ОТ ТРЪМП :D
4
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Драмите на пуйките нямат край!
3
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
чудно ми е какво щеше да се случи ако ердоган беше свален с преврат , америка и европа щяха да признаят новата власт ли , и се чудя щом ердоган е сигурен че америка стой зад това защо още се занимава с тях
2
11
 
33
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Тайно еврейскоамериканското ЦРУ Мосад бяха създали мрежа от военни генерали и почти бяха завзели турската армия- После създадоха огромен конфликт Между Турция и Русия с свалянето на руски изтребител от пилот гюленист-Накрая решиха да спретнат един преврат на Ердоган с цел граждански войни и ОТВАРЯНЕ на пътя на емигрантите към Европа. Путин спаси Ердоган час преди преврата и сега Турция вече е фиктивно в НАТО-Планът Меркел работи -тя е с еврейски корени и си отмъсти на германският генофонд! ХМ!
1
13
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ПРЕДНИЯ ПЪТ ЕРДОГАН АРЕСТУВА НЯКАКЪВ ПРОПОВЕДНИК И ИСКАШЕ ДА ГО РАЗМЕНИ ЗА ГЮЛЕН!!СЕГА Е АРЕСТУВАЛ ЕДНО СЕМЕЙСТВО И ИСКА ДА ГИ РАЗМЕНИ ЗА ГЮЛЕН!!!АКО НА ВЛАСТ В ФАЩ БЕШЕ ДЕМОКРАТ БИХ ПОВЯРВАЛ ДА ПРЕДАДЕ ГЮЛЕН!!1НО ТРЪМП ГО Е ЗАКЪСАЛ С РЕЙТИНГА А ЦЯЛАТА МУ ПОЛИТИКА СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ИЗРАЕЛ КОЯТО ИЗОБЩО НЕ ОБИЧА ТУРЦИЯ!!!ТРЪМП НЯМА ДА ПРЕДАДЕ ГЮЛЕН А ЕРДОГАН САМО СИ СЪЗДАВА ПРОБЛЕМИ КАТО АРЕСТУВА ГРАЖДАНИ НА САЩ С ЦЕЛ ДА ГИ РАЗМЕНИ ЗА ГЮЛЕН!