Хакери атакуваха германски депутати, подозират ГРУ

Атакувани са компютрите на поне 38 политици
26 мар 2021 22:00, Александър Попов
22
Хакери атакуваха германски депутати, подозират ГРУ
Снимка: БГНЕС

Хакери нападнаха германски политици, като според сп. "Шпигел", обект на атаките са станали 7 депутати от Бундестага и 31 от Ландтага (парламент на провинцията – бел. ред.). Германските служби за сигурност подозират, че зад това стои ГРУ.

Изданието твърди, че са били атакувани компютрите на най-малко седем членове на Бундестага. Атаката е осъществена от група, известна като Ghostwriter, и е извършена чрез така наречените фишинг имейли, изпратени до личните имейл адреси на политиците.

Засега няма информация дали са били източени данни. Засегнатите депутати в Бундестага в голямата си част са членове на управляващата коалиция.

Експерти по сигурността подозират, че зад атаките е руската служба за военно разузнаване ГРУ. Според правителствените кръгове в Германия, освен депутатите са били атакувани и политически активисти в Хамбург и Бремен, като се твърди, че са засегнати общо няколко десетки души.

Групата, извършила атаките, съществува от дълго време. Американската компания за сигурност FireEye я кръсти Ghostwriter. Според IT специалисти групата е била известна по-рано с името "Hack&Leak" и е ползвана за дезинформационни кампании.

Както съобщи FireEye миналата година, групата Ghostwriter се е специализирала в производството на фалшиви новини. По този начин хакерите получават достъп до популярни новинарски сайтове или блогове, за да публикуват фалшиви статии или снимки. В съобщение, публикувано от балтийска държава на 25 септември 2019 г., се твърди, че германските войници от НАТО са осквернили еврейско гробище в Литва. Фиктивният инцидент е илюстриран с манипулирана снимка.

В новина от 7 юни 2018 г. е написано, че литовско дете е било прегазено от танк на НАТО. А на 28 март 2017 г. германски офицер от Бундесвера на служба в НАТО в Литва, беше обвинен в доклад, че е руски шпионин. Хакерите разпространяват и фалшифицирани писма и цитати от генерали от НАТО.

Според FireEye кампанията се провежда от 2017 г. и първоначално е била насочена предимно към читателите в Литва, Латвия и Полша, за да предизвика настроения срещу НАТО. Според анализ на IТ компанията, групата явно работи в съответствие с интересите на руската сигурност, което налага изводите, че зад нея стои руската тайна служба ГРУ.

Германските служби за сигурност са убедени, че руското военно разузнаване стои също зад атаката срещу Бундестага през 2015 г. Тогава бяха атакувани няколко компютъра, включително тези в кабинета в парламента на Ангела Меркел, и изтекоха повече от 16 гигабайта данни. Главният прокурор миналата година издаде заповед за ареста на руския хакер Дмитрий Бадин, за когото се твърди, че е участвал в кибератаката и работи за ГРУ.

Заради новата вълна от атаки Федералната служба за информационна сигурност и Федералната служба за защита на конституцията вече изпратиха предупредително писмо до потенциалните жертви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русофобията е английска политика от доста време,искат да въвлекат и други държави в това русло на русофобията.Гледайте кадрите в Тубата как се отнасят англичаните с наследниците на Брежнев и как ги напиват умишлено,унижават и снимат това с камера и след това разпостраняват кадрите,щях да повърна от тази гнусотия!
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе да ! Руски хакери ама друг път. Я да се върнеме малко назад в времето и да видиме скандала с подслушването на меркел и гемски депутати от ЦРУ. Ето кой продължава да подслушва и хаква немските институции заради северен поток2
13
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не вярвам германските другари да са много притеснени от приятелския руски шпионаж. Все пак имат общи грандиозни планове за строителство на патоци за ключови назначения на германски политици в Газпром и Роснефт. Ето канцлера Меркел скоро ще приключи с кариерата и къде да отиде горката естествено че ще заработи при съветските другари и приятели. Така че ако някой чака някаква по-остра реакция на Германия срещу руския шпионаж няма да я дочака.
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другия път ще успеят и ще изтече информация кой и защо финансира нови щамове. Няма вечно да стои в тайна, всичко ще си дойде на мястото.
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено, винаги са лошите руснаци.Някой да е очаквал друго?
10
11
 
4
 
! Отговори
абе тъпигьози преди 3 години
колко пъти да ви казвамизолирайте блядная от всякъде, интернет, сателити, инфраструктири, магистрали, пътуща, стоки, газ, нефт, всичкотова са хора които единствената им цел е да рушат и да лъжат, да убиватразберете го това веднънж за винаги докато още имате шаннс
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
гру не могат да бъдат спрени, сега пускат новичок над европа от таен невидим самолет - има снимка в фейса как исипват новичока от чували над еуропата. мръсни убийци
8
4
 
5
 
! Отговори
V преди 3 години
Не ми се вярва. Русия и Германия има общи интереси за много пари ;) Май е по скоро пропаганда тва.
7
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Експерти по сигурността подозират, че зад атаките е руската..."И на децата им е ясно вече, че тези обвинения идват от шopoш и компания.
6
3
 
9
 
! Отговори
подозрителен ТИП преди 3 години
То ако ставаше само с подозрения...АДАМиЕВА немаше да се ***...
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хакери са нацелили паролата на германски депутати за пощата ми. Но как ли са разбрали, че депутатите са избрали годината, през която Луи IX се жени за Маргарита Прованска? Та това е през далечната 1234-та година!?!
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като видяха доходите на 5 млн. българи, хакерите се извиниха и започнаха благотворителна кампания за набиране на средства.
3
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подозират... защо просто не заподозрат е това може да са просто немски хакери на които им е писнало да ги работят некадърни германски политици. Защото политиката в Германия е наистина много некадърна. Че я натрапват и на другите. Е.. то бива бива, ама...
2
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Империята на Злото продължава с престъпленията, но ще дойде ден да плати сметката с лихвите.:))))
1
0
 
7
 
! Отговори
79970 преди 3 години
Е, толкова ли не можаха да снимат с телефоните си, ами се занимават хакери!?!