Учениците ни - на последно място по знания в Европа

Все повече българчета не завършват училище
12 мар 2016 07:00, Петя Славова
202
Учениците ни - на последно място по знания в Европа
Снимка: архив, Булфото
Българските ученици са на последно място по знания в Европа. Мониторингов доклад на Европейската комисия показва, че българчетата са сред най-слабите ученици в Евросъюза, а все повече деца у нас не завършват училище. 
 
По основни предмети като математиката и четенето българските ученици са най-зле, съобщава Нова тв. Новината от Европа сме чували и преди, но сега е обобщено - двойките по математика, природни науки и четене с разбиране са ни повече от средното за Европа - около 40%.
Още по темата
 
Далеч сме от чуждите езици, които владеят другите европейци, и още не сме свикнали да учим през целия си живот. 
 
Преди учениците на Ива Асенова да научат разликите между растения и животни, Европа вече ги е оценила. Миналата година са решавали тестовете по природни науки на ПИЗА. Най-голямо било притеснението от провал. Но резултатите все пак успяват да ги изненадат.
 
Проблемът, според учителите е, че нашите програми нямат общо с европейските. За нацията е неприятен и още един извод: че не ни се учи през целия живот, както им се учи на Запад. Друг проблем е, че по ранно отпадане от училище ние сме в четвъртата група: на най-лошите резултати и най-голямата липса на прогрес.
 
Същевременно по училищата у нас няма достатъчно учители с необходимите специалности и се налага на други да поемат щафетата. 20-годишният Хасан Хасан от село Речица в Бургаско още е студент по криминалистика във Варна, но преподава по математик на седми и осми клас. Решава вкъщи, за да е на ниво пред учениците си. Освен по математика, Хасан преподава и по изобразително, и по трудово. Но не задълбочава в история на изкуството. Защото в някои български училища се налагат компромиси. Който може - рисува, който може - решава задачи. А някои, по принуда, могат и двете.
 
Европа очаква висшистите да донесат светлината в образованието. За тях казва добра дума - че са повече, но все още избират само 6 от всички 52 професионални избори. Любимото висше на българите е по икономика, администрация и управление, право, комуникации и IT, педагогика и туризъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бяхме на едно от първите места въпреки че учехме руски вместо английски език Изводите за Вас
132
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това са абсолютни измислици ,...докога ще самоунижавайте държавата ни антибългари.....аз живея отдавна в чужбина и смея да твърдя обратното,в смисъл ,че хората в България са много по умни ,културни и пр......,а веле ако имате предвид малцинствата(,турци,то те във всяка една държава ,където ги има са проблем.....
131
1
 
4
 
! Отговори
инфо преди 8 години
А на Запад като ги питаме къде се намира България и коя е столицата и , не знаят!
130
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пропусна пенсионерите.Сещам се за г-жа Хилари Клинтън,която на погребението на Нанси Рейгън объркала Алцхаймер с AIDS.След определена възраст образованието е безмислено, не само то ,но и трудовата дейност.
129
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имайки предвид,че в БГ има един етнос,който празнува "абитуриентска" при завършване на 8-ми клас и още един етнос,който смята,че след половото си съзряване момичетата не трябва да посещават училище,аз не виждам как ще изпълним повелята на Стратегия 2020.Като се замисля и за мултиетническата вълна от кандидат-европейци,която ни залива,май ЕС трябва да преработи стратегията си.
128
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вторият стълб на Стратегия 2020 в образованието е lifelong learning-в превод старо куче учи нови номера.Смятам,че това го можем.
127
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има Евростат,който иска може да разгледа какви са критериите за оценка на образованието,между другото критериите са изрботени от ЮНЕСКО и не е зле журналистите да ги цитират.Да ,България е в изоставащата група на ЕС заедно с Италия,Испания,Румъния и други,като цитираните са по-зле от нас.Като цяло сме зле заради Северозападна България.Не е зле да се цитират заложените в Страрегия 2020 цели на обрзованието като например само 10% от 18-24 г да са прекъснали образованието си.
126
0
 
8
 
! Отговори
TribunusPlebis преди 8 години
Ще се оправи образованието, когато "демократите" увиснат по Цариградско с изплезени езици, когато и цялата нация прозре, че бъдещето ни е заедно като народ и колектив (защото алтернативата е хаос и смърт). За добро или зло тук трябва да играе тоягата. На всяко ниво в държавата, включително и в училищата.
125
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имахме министърка, която казва вишОто образование......какво да кажа повече.
124
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Опасявам се, че това е истинското отношение, към управляващите - само презрение и недоволство, което със сигурност не е без причина. Жалко, че никой не отчита действителните нагласи на народа. Само разни статисти ни замазват очите с неверни социологически проучвания и ни убеждават как не се е променил рейтинга на ГЕРБ. Обаче всички знаем, че "царят е гол" (Бойко е тотално неспособен), я поради липса на интелект, я на качества или политически зависимости. Няма значение. Факт е!
123
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глупав народ, слаба държава. Глупакът по-лесно се манипулира. Това беше целта на т.н. преход,демокрация и каквото искате. Това е целта на ЕС и САЩ. Не е вярно че западняците са полиглоти. Дори не искат да говорят езици различни от родният им. Статията отново е поръчкова, до кога?
122
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е проблема в комунистите, колкото и да ви се иска, тогава си бяхме образовани и всички учеха, дори и цига ните завършваха училище. Проблема го създадоха тия като Бойко, защото съсипаха и училищата.
121
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И аз да кажа:Сега никой не набляга на най-важното- да се научат да мислят, да умеят да търсят нови знания и т.н.ВАЖНИ СА САМО РЕЗУЛТАТИТЕ, Т.Е. ОЦЕНКИТЕ!И се разви един модел-да хванеш цаката. Дори ВУЗ-овете го толерират. Като добавим и тестовия начин на изпитване и мозайката се нарежда.
120
2
 
0
 
! Отговори
оФчарин преди 8 години
151, те може да са овчари, но такъв овен като тебе скоро не съм срещал, след като пишеш оФчари вместо овчари. Я се върни в долните класове, да научиш правописа на българските думи.
119
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 151. Опитай се да погледнеш от положителната страна. Това означава, че някога отдавна е имало е животновъдство и земеделие. Благодарение на далновидността на "новите" политици тези отрасли, бяха ликвидирани. И резултатът е, че в наши дни "столичаните" си пазарувате "еко-био" продукти от кауфланд и лидл. И най-лошото е, че не намирате нищо нередно. Ама нали си израсъл в Докторската градина.... в Люлин. Какво да ти обяснявам.
118
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Учителите са на колене-без никакви права !Родителите -болшинството са напълно незаинтересовани за образованието и възпитанието на децата си .Дисциплината е под всякаква критика ! МАТЕРИАЛЪТ Е ТАКЪВ-прав е Бойко Борисов .
117
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До МаркоВече разбирам, защо често кръщават едно хайванче Марко. Но и то е по-интелигентно от някои тук пишещи с това име. Или поне от тях има полза. България имаше добри специалисти и индустрия на не лошо ниво. Например "Оптикоелектрон" или ЗЗУ. И беше на 26-то място в света по БВП на глава от населението. По показател "очаквана продължителност на живота" беше в първата десятка в света, няколко пункта преди САЩ. Данните са на RAND Co., не са от "Работническо дело". Докато дойде "Демокрацията"!
116
2
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Чета коментарите от някои "демократи" които ни учат и ни казват какво е било през"комунизма" -защото то комунизъм е нямало в България.Та тези "демократи" си мисля,че даже не са били родени през така наречения от тях"комунизъм".И представете си акъл ни дават и ни учат ,нас живялите пред това време какво е било -сякаш ние сме олигофрани.Наглеци по телевизиите ни обясняват колко лошо е било,а ние си стоим в къщи и се чудим живяли ли сме в тази държава тогава или става въпрос за друга държава.Мъка!
115
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 140Ти защо така за госпожата? Та тя е дялан камък-кьошелия - става за всичко! И на така да я обърнеш - става, и наопъки - пак, и на кьоше да я сложиш - става. И партии може да смени, и служби всякакви! Образователен министър - какво по-лесно от това, за нея това е гаргара. Ако я сложат военен министър, ще се справи! И за финансов министър става. Сещам се само за едно нещо, за което не става... или трябва съвсем да си се намразил, за да ...Добре де, млъквам!
114
3
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Това днешното образование ни е подарък от евроатлантическите и либерални ценности дадени от СДС,ДСБ,Герб и всички десни *** изредили се да се упражняват върху образованието ни.Благодарим ви родни "демократи" вие просто сте уникални с фалшивите си ценности,алчност за пари и власт,без никакво покритие -нереализирали се сноби това сте вие -без всякакво извинение разбира се!