Кунева настоява: ЕС да помага на младите учени!

Нужни са таланти за енергетиката, екологията, сигурността
19 юли 2016 17:52, Анисия Иванова
12
Кунева настоява: ЕС да помага на младите учени!
Снимка: БТА, архив

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева поиска Европейският съюз да подпомага младите учени, да повишава атрактивността на научните кариери и да насърчава инвестициите в човешкия потенциал в изследователската и развойна дейност.

Тя участва в заседание на Съвета на министрите от ЕС по конкурентоспособност в Братислава, Словакия, съобщи пресцентърът на МОН.

Развиването и набирането на следващото поколение учени са от голямо значение за българското правителство, заяви министър Кунева. Спoред нея България няма да може да поддържа висококвалифицираните учени в изолация, защото научните изследвания са и ще бъдат доминирани от международната и междусекторната мобилност. Също така от споделянето на научноизследователски инфраструктури, отворения достъп и трансфера на знания.

"За да постигнем това, ние се нуждаем от по-добро сътрудничество с научноизследователските организации за създаване на подходящи условия за кариерно развитие, ефективно правителствено сътрудничество за повече инвестиции във възнаграждения и поощряване на научните специалисти, както и по-ефективни еврoпейски програми", каза Кунева.

Тя смята за важно за България да бъдат дискутирани в рамките на новия програмен период нови инструменти. Те са свързани с идентифициране на млади таланти в областта на науката в ранните етапи на тяхното развитие и съвместна подкрепа на кариерата на учените в области от ключово значение за ЕС като сигурността, енергетика, околна среда и др.

Министър Кунева подчерта, че развиването и набирането на млади учени в България е залегнало в актуализираната стратегия "По-добра наука за по-добра България".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
айде де за какво ни е помагал ЕС освен че набъбнаха банковите Ви сметки че сега за учени ние сме народ с доказан коефициент на интелигентност и не ми трябва ЕС да ми го подобрява той ти трябва за банковата сметка .По -добре през ваканцията прочети някоя книжка
10
1
 
9
 
! Отговори
От личен опит преди 7 години
По-лесно ми е да си търся контакти със задгранични колеги като отделен индивид, а не като представител на БАН.Ако успея да си осигуря участие в проект, в института, в който работя, започват такива напъни да се пречи, че няма да ми стигнат 3-4 коментара, за да опиша какво са способни да измислят.Ако успея да уговоря възможност в проекта да участват няколко човека, ще ме изкарат престъпник, ако не гарантирам участие за шефа или фаворитите му.Спасението е напускане на БАН. Но къде да идеш в Бг?
9
1
 
9
 
! Отговори
Препатил преди 7 години
Права си, г-жо Кунева.Наистина е нужна подкрепа за талантливите учени. И на първо място, подкрепа срещу патологичната агресия на протежираните некадърници. Едва след това идва нуждата от чувствително повишаване на заплатите в сферата на науката. А после - с чиста съвест ще искаме от европейските фондове да осигуряват средства за качествени научни изследвания.При сегашното състояние е грехота да се иска инвестиране и специализации за мамините синчета, зетчета, снахички, племеннички и т.н.
8
1
 
8
 
! Отговори
D преди 7 години
Кунева настоява: ЕС да помага на младите учени!Всъщност младите ни учени помагат на ЕС,защото всички кадърни хора бягат в чужбина,а имаме наистина много умни младежи(вчера пак едно българче е спечелило международна олимпияда по математика)!
7
2
 
5
 
! Отговори
naco преди 7 години
КАК да стане това,другарке Кунева,след като Вие СТАРИТЕ "учени" ПРИБИРАТЕ ВСИЧКО?!
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кривата *** пак ръси мозъци където нищо не разбира.
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Tо винаги кадри липсват. Останахте само бивши комсомолски секретари за ръководители. И какво да прави млад учен с 500лв заплата, псевдоиконимика превзета от бездарници, и липса на смислени проекти. Чакай, след няколко години и доктори няма да имаш, но още не го осъзнавате, защото може да си позволите лечение където вие решите. Закрийте поне и останалите реактори от Козлудуй, че дори готов реактор му плащате само лихви, защото сте бездарни да изградите каквото и да е. Много вожд, малко индианец.
4
2
 
9
 
! Отговори
VP преди 7 години
Нямате ли малко гордост и достойнство г-жо вицепремиер? Направихте ни просяците на Европа. За всяко нещо чакаме в Брюксел с паничката. Модерните и богати държави към които се стремим са постигнали благоденствието си не с чужди подаяния, а с труда на народите си. Гърците като излапаха над 300 млрд. заеми прокопсаха ли?
3
2
 
9
 
! Отговори
магистър преди 7 години
новия ви саит днес.бг е пълна помия върнете стария а тази пръмовка няма да има кадри всичко младо бяга и скоро ви очаква катастрофа на кадри
2
1
 
8
 
! Отговори
черна дупка преди 7 години
Че тя например енергетиката и сега е пълна с таланти,е никога няма да се съвземе но това са подробности.Партиите бълват кадри с талант на черни дупки да изсмукват всичко каквото им попадне
1
2
 
15
 
! Отговори
Психодиспансер преди 7 години
Не знам кой ви е правил новия интерфейс, но прекратете договора му незабавно !