53 000 абитуриенти, 74 000 свободни места във ВУЗ

Ректор: Ако не се реформират, ВУЗ-ове ще фалират!
2 авг 2016 13:22,
35
53 000 абитуриенти, 74 000 свободни места във ВУЗ
Снимка: архив Reuters

Тази година са завършили около 53 000 деца, а общите обявени свободни места в университетите у нас надхвърлят 74 000. Тези цифри обяви ректорът на МГУ и председател на Съвета на Ректорите проф. Любен Тотев, който беше категоричен, че е нужно университетите да се реформират.

Така той подкрепи финансовия министър Владислав Горанов, който по време на последното заседание на правителството предупреди, че ако ВУЗ-овете не предприемат реформи, много от тях ще фалират.

Още по темата

"Не е логично и няма отговор на въпроса защо толкова много икономически специалности се изучават в нашите висши учебни заведения, на толкова много места се изучава право", каза проф. Тотев пред БНР. Той призова колегите си ректори сами да започнат оздравителен курс и предупреди, че ако се започне процес на съкращаване на специалности, той ще е болезнен.

Той припомни, че поради една или друга причина в миналото са разкривани много специалности.

"Бих се обърнал към председателя на Националната агенция за оценяване и акредитация проф. Боян Биолчев – когато се акредитира едно висше учебно заведение, все пак би трябвало да се обърне по-голямо внимание на силните страни на дадения университет, а не просто да акредитираме специалност, по която е пожелало даденото висше учебно заведение да изучава", каза още проф. Тотев.

Той съобщи, че в момента у нас има около 720 университетски специалности, а преди 20 години те са били около 200.  Професорът призова при акредитирането на университети да не се гледа само броят студенти в тях, но и качеството на обучението. Той е категоричен, че дори и преди време разкриването на нови специалности да е било оправдано, при сегашния демографски срив това би трябвало да се преосмисли.

"Нека обучаваме в специалностите, в които ние сме добри, а не специалности, които някога във времето са били печеливши", обърна се Тотев към колегите си ректори. Той даде пример, че сега има бум на желаещите да се обучават в специалност "Сигурност".

"И какво, ще напълним държавата с охранители? Има си школа на МВР, военни университети, където се обучават такива специалисти", допълни проф. Тотев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Виготура преди 7 години
Шефовете на вузове нито разбират от мениджмънт, нито от маркетинг. Не знаят как да привличат клиенти. В нормалния бизнес ако не знаеш как да привличаш клиенти - фалираш. А тия дори получават и държавна субсидия.
26
0
 
3
 
! Отговори
painkiller преди 7 години
Закриване на половината университети и нещата се оправят
25
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
До Анонимен Така, но тази тема с червените професори вече е малко изтъркана. От всички партии има професори, червени са били преди 10-ти, но тогава е по-сложно. Преди 10-ти е имало *** колкото щеш във ВУЗОВЕТЕ, с изключение на баща ми, той не се е съобразявал никога, с искрени леви и комунистически убеждения е бил. Такъв си беше до края на живота си, независим професор. По убеждения е членувал в партията. Има некадърници с цвят в университетите, но и тези без цвят не са малко, пробивни.
24
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Материалната база трябва да се подобри. Качеството също; за жалост много студенти отиват да учат в чужбина. Нужни са и по-добри кадри, но те са добри, обаче нямат добри условия за работа. Нови идеи са необходими, няма пари за наука. Много са големи проблемите на висшето образование в България.
23
1
 
8
 
! Отговори
Не знаеш ли,Биолчев? преди 7 години
При акредитирането на университетите да не се гледал само броят на студентите, но и качеството на обучението в тях!Ама кой ги обучава, бе, та да има качество?!Не знаеш ли колко ниско беше нивото на т.нар. червена професура? Те напълниха БАН с протежетата и роднините си, които или бяха тройкаджии, но деца на активни борци, или бяха карикатурни индивиди от Рабфак, или ловко бяха успели да се оженят/омъжат/ за такива шм.ат.ки. Такива са преподавателите, от които чакаш качество на обучението!
22
0
 
11
 
! Отговори
Ех, Биолчев, Биолчев преди 7 години
Толкова ли си наивен?Защо имало толкова много икономически специалности,защо на толкова много места се изучавало право?Ами как си докарват високи доходи михлюзите от БАН, дето реват, че заплатите им са като на чистачките в други учреждения и фирми? Защо, според теб, де що е професор гледа да си уреди цялата рода в БАН? Ами защото там им тече трудовият стаж, вясват се в института си веднъж седмично - следобед, а пред останалото време обикалят България да четат едни и същи лекции къде ли не!
21
0
 
3
 
! Отговори
шамар да е аванта е преди 7 години
*** въпрост *** отговор та теста е следния , защо младите предпочитали икономика : отг. а) заради парите ; б) заради многото пари ; в) пари и известност ; г) да си платят семестъра и учебниците ; възможни са няколко вярни отговора , защо университетите търсят балъци с пари ....
20
0
 
5
 
! Отговори
Край преди 7 години
Един дебел богат ром ми вика - търся връзки да изкараме на бравчеда диплома за средно. Що му е?-питам. - Ее ми иска да учи више? ПАДНАХ. - Дай да му уредим от некъде диплома за више викам. ААААА не - той държи да си го учи. ПАК ПАДНАХ.Не е виц. Заклевам се. Закривай университети. Българчетата си раздадохме дипломки колкото да не работим.
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И преподаватели, и студенти печелят от системата в момента, така че чакайте нещо да се промени. За първите е ясно, а вторите срещу символична такса държавна поръчка ползват множество привилегии - общежитие, евтин градски транспорт и т.н Същевременно и няма проблем да ходят на работа, защото кой ти гледа отсъствията, това да не е като в училище.
18
0
 
11
 
! Отговори
7+ преди 7 години
Не трябва да има такава държава! По-трудно е да изкараш основно отколкото висше!
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха-ха, това за охранителите ми хареса! Какво ли не правят хората, за да се избавят от комплекса си, че са ***, даже в университет са готови да влязат.
16
3
 
5
 
! Отговори
КъТеБе преди 7 години
Що бе професоре като отидеш на интервю някоя мутра ти се изсмее я го виж тоя па учил и пари иска , я не учил ама съм ти началник баш мутрата директор ха ха ха ха ха аха директор на *** съм ха ха ха ха ха като излеза в чужбина съм едно рядко щастие ама тука в *** съм мутра директор на университет или фабрика , къде съм аз къде си ти ха ха ха ха .
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, който не е поискал не е завършил, но когато отидеш на интервю за работа те питат какво можеш и знаеш, и за някои чак тогава светва лампичката, че са прахосали няколко години от живота си и доста пари на родителите си, и държавата.
14
0
 
5
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Статистиките отчитат дипломиралите се на редовна и поправителна сесия, не възстановилите студентски права и дипломирали се с по-късните випуски.
13
1
 
6
 
! Отговори
vlady преди 7 години
До АнонименВ България наистина има излишък от икономисти, но такива кадри са нужни в разумно количество и е уместно УНСС, СА и ИУ Варна да останат, а да се закрият куп измислени икономически специалности в други университети.
12
0
 
13
 
! Отговори
vlady преди 7 години
До АнонименВлачат изпити с години, губят и възстановяват права и накрая все едно завършват. Реално отпадат твърде малко. Университетите са прекалено много - не е нормално в държава като България да има повече от 10.
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво, аз завърших специалност, в която няма " излишък ", защото не е лесна и на първата ми работа ми дадоха да чета от ръководства за техникуми от преди 30 години, на втората изкарах месец обучение, колкото в университета не сме учили за година. Истината е, че ако гимназиите бяха на ниво, младите хора нямаше отчаяно да се вкопчват във взимането на висше, освен ако не искат да се занимават с наука.
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имахме една готина учителка по физика, която казваше " колкото по- малко, толкова по - добре ", когато половината клас избяга. Та това е начина на всички нива на образованието - от детската градина до университета, малки групи от подбрани хора с качества, за останалите всичко останало ;)
9
1
 
15
 
! Отговори
1234 преди 7 години
Толкова много грешни пари харчат държавата и родителите за да придобият децата една диплома да си я сложиш в чекмеджето, защото толова много юристи и икономисти няма къде да работят. Губят си времето учат в България, накрая не могат да си намерят работа по специалността и пак отиват да работят в чужбина. Но тука в България доценти, професори, асистенти са се нагушили яко, за нещо, което на децата не им трябва. А за стойността на дипломите и как нищо не знаят студентите е толкова дълга темата..
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докога пенсионери преподаватели ще бъдат на заплата? Може да имат знания и опит, но за целта има граждански договори!!!!