Няма учители - по математика, информатика, езици...

Младите бягат от системата, Такева иска поетапното пенсиониране
1 сеп 2016 20:47, Анисия Иванова
40
Няма учители - по математика, информатика, езици...
Архив: Булфото

Кадровото обезпечаване на системата е един от основните проблеми в образованието и това се дължи на ниското заплащане. Това коментира председателят на Синдиката на българските учители /СБУ/ Янка Такева.

Тя посочи, че през тази година на пазара няма учители по математика, по информатика и чуждоезиково обучение. По думите й през новата учебна година се очаква около 2000 учители да бъдат "нередовни", което означава, че те нямат педагогическа правоспособност, а са завършили примерно езикова гимназия и отиват да преподават. Такева смята, че директорите, които са пенсионирали учители в тези области, ще се наложи да ги върнат на работа.

Млади хора не влизат в системата, коментира още Такева и уточни, че около 200 млади учители влизат в системата, но до средата на декември половината са напуснали, защото им е трудно да се адаптират. Обикновено влизат млади учители, които имат педагогическа способност, но са работили в други сфери, уточни тя.

Според нея, за да се подобри ситуацията с кадрите трябва да се повишат възнаграждения, необходимо е да се подобрят условията и организацията на работа. Такева каза, че СБУ е направил предложение с няколко политики в тази посока към министерството. Сред тях например е стратегия за поетапното пенсиониране на педагогическата колегия, за да не бъде оголена системата.

Такева добави, че синдикатът ще иска увеличение на учителските заплати през 2017 година. По думите й министерството трябва да договори 300 милиона лева повече за образованието спрямо бюджета за тази година. От тези средства около 130 милиона са необходими за 10-процентово увеличение на заплатите на учителите, обясни тя, съобщи БТА. Останалите средства са за покриване на изискванията на новия закон за училищното образование.

Янка Такева е в Санитарно-оздравителния комплекс "Камчия", където синдикатът и фондацията "Устойчиво развитие на България" организират семинар на тема "Извънкласните и извънучилищните дейности - за устойчиво качествено обучение, възпитание и развитие на децата и учениците". Форумът започва днес и ще продължи до 5 септември, като в работата му ще се включат повече от 180 учители и специалисти. В семинара участва и заместник-министърът на образованието Диян Стаматов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
То деца няма, вие искате учители да има.
34
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какви заплати са им дали?В Билата аранжьорка на витрина( хамалин) получава повечеЩе бягат младите интелектуалциЗащото ни управлява милиционер, а предишният беше платен комсомолски секретар
33
0
 
12
 
! Отговори
До Mila преди 7 години
Съгласен съм,но това важи само за по-големи градове.В останалите училища също има качествени учители, но нито родителите, нито учениците искат допълнителни часове. Когато училището е само от роми,мислите ли че ще плащат за допълнителни часове.Колегите в тези училища работят с"трудни" деца и получават 650лв.Винаги всеки гледа от своята камбанария и никога учителството не е обединено, затова и така се получава.Такева мълча цяло лято,докато министерството "обсъжда" с почиващите учители,а сега почва
32
2
 
0
 
! Отговори
IZROD преди 7 години
VSIAKAKVI PROGRAMI SHTE SE OBARKAT NA EU ....ZASHTOTO I BELITE CHOVECI SME GOTOVI ZA KAMIKADZE
31
1
 
1
 
! Отговори
WC преди 7 години
GOLIAMA CHAST OT MILICIONERITE DNES GIVEIAT DOBRE... DA TAKA E SAMO CHE SHTE IMA LINCH NA TEZI IZROORI ZATOVA STROIM NOVI ZATVORI NO AKO IMAT KASMETA SHTE STIGNAT DO TAM
30
3
 
4
 
! Отговори
до Мила преди 7 години
Качествените учители печелят достатъчно. Децата губят. Особено тези, които не могат да си позволят частни школи, а те са точно тези, които имат най-много нужда от качествени учители...
29
0
 
18
 
! Отговори
преди 7 години
Бюджетът на министерството на вътрешните работи е 3 пъти по-голям от този на министерството на образованието. Явно три пъти по-важна ни е полицейщината от бъдещето...
28
5
 
10
 
! Отговори
Mila преди 7 години
Бях учител, но напуснах системата. Имах колеги, чиято интелигентност и умствен капацитет са под нивото на средностатистически ученик. Сега имам частна школа и печеля 5 пъти повече.ИЗВОДА: Качествените учители печелят достатъчно!
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До анинимен 20'' Днес имахме в училище съвет,''........ ''и нито един - касаеш''**************Аз съм учител в Турция, искам да попитам този колега на който му доверявате децата си колко правописни грешки може да се направят в няколко изречения ?
26
1
 
5
 
! Отговори
HE преди 7 години
ZASHTO DOPYSNAHTE TOVA BG GENERALISIMYSI.EDIN KONSKI DOKTOR VAV EDNA DYPKA PESHTERA LI E KAZA CHE VSICHKO SE OPRAVA SAS DARPANE NA NEKAKVI LOSTOVE CHE NESHTATA VAV DARGAVATA SA POD KONTROL.TOZI YROD I TEZI OKOLO NEGO ZASHTO NE GORIAT VAV REAKTORITE NA KOZLODUI CHE ada NEGI ISKA.DOLNI PREDATELI TYRSKI SLYGI
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПсевдопрофсъюзиУнищожиха синдикалния плурализъм Осигуриха комфорт на крадливите капиталисти.
24
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До учител Ако някой се съмнява в това, че доста от учителите са кръгли *** - моля, нека прочете Вашия пост. Ротация на учителите на всяка година? Кой разумен родител ще си даде детето в училище, което му гарантира дванадесет различни преподаватели по / примерно/ български или математика за 12 години обучение? Въпросът е реторичен, разбира се. Но даскалската глупост - съвършено конкретна...После се чудим защо даскалите ги яха някаква баба Янка, а те ръкопляскат на министърката си!
23
1
 
28
 
! Отговори
Бивш преди 7 години
Не ви ли омръзна да четете всичко това всяка година преди 15 септември ??? Аз Напуснах системата преди 3 години и съм предоволен, но се искаше смелост от моя страна и го направих. Системата е прогнила!!! Виновни са всички управляващи, директорите на училища с малки изключения,инспекторатите и най вече некадърниците в министерството . Тези статии ги пускат за да изпуснете малко парата колеги... нищо няма да се промени! За съжаление!
22
11
 
4
 
! Отговори
ами за такъв преди 7 години
до 24 резултат от преподаването полкова пари се дават !! защо не чух да се казва ...образованието ни...т.е учителите създава личносто които след завършване са добре подготвени за нуждите на икономиката . тогава мога да се съглася ,че заплатите са им ниски. ако от утре започнат да получават по 1000 евро как ще се отрази това на качествата на завършващите-НИКАК !!значи искат пари само защото са в системата а увеличението не е обвързано по-качествено преподаване
21
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Тя посочи, че през тази година на пазара няма учители по математика, по информатика и чуждоезиково обучение."Много изненадан съм. За какъв пазар тя говори? Ако беше пазар, нямаше проблем със ниските заплати. Нямаме пазар!!! Имаме срамни заплати, престъпно ниски заплати дори бих казал.
20
3
 
28
 
! Отговори
Живко Марков.Лил.Фр. преди 7 години
Няма лекари няма учители.Защо ли?Не само ниски заплати а и високи бюрократични изисквания и 24часа да са при учениците или пациентите си.А те са млади хора.Имат си семейства деца.Искат да работят 8 часа и след това човешко семейно щастие.Да не ги бият и псуват деца или пациенти.Да не ги санкционират парично наказват професионално и уволняват дисциплинарно.
19
6
 
24
 
! Отговори
момчил преди 7 години
Жена ми е учител и като обявят свободно място за учител в тяхното училище се явяват по 30 кандидати.Лъжа е,че няма желаещи да работят като такива.Друг въпрос е,че директорите имат пълната власт и държат на работа и пенсионери,които са техни хора.
18
3
 
10
 
! Отговори
до 20 преди 7 години
Вярвам ви)))навсякъде е някакво тотално безумие)))
17
2
 
36
 
! Отговори
анинимен преди 7 години
Днес имахме в училище съвет, на който 3 часа се приемаха всевъзможни планове, които министерството изисква, и нито един - касаеш конкретната работа по учебните предмети. То не бЕше военно обучение, пожароопасност, здравно възпитание и т.н. и т.н.След тези безумни 3 часа, в които трябваше да обсъждаме болните безумия на министерството , колегата до мен ме попита; "Според теб след подобно губене на време и затъване в безСмислието на бюрокрацията един млад колега би ли се ВЪРНАЛ ТУК?
16
7
 
5
 
! Отговори
поглеждали ли сте преди 7 години
до 18 обява за работа..в колко от тях работодателя търси много добро владеене на български език ? каква реална работа бихте си намерила само с български език и каква например дори и без да знаете български език а добър английски и компютри ?? учителя е един работник , произвежда определен продукт/предава знания ...просто определени продукти/знания са много по-ценени,нужни и търсени !! учителя трябва да подготви децата за реалността а не за някакви ненужни неща