Ректорите на медицинските университети ще бранят правата си

Сформират свой съвет, ще се борят за запазване на субсидията си
13 окт 2016 21:55, Анисия Иванова
5
Ректорите на медицинските университети ще бранят правата си
Архив: Булфото

Ректорите на медицинските университети в България ще сформират Съвет на ректорите на Медицинските университети, за да могат да защитават правата си, каза проф. д-р Стефан Костянев, ректор на Медицинския университет в Пловдив.

Те няма да напускат Съвета на ректорите, но считат, че той не ги защитава. Медицинските университети ще се борят, на първо място да не бъде намалена държавната им субсидия, както се предвижда с почти 10 на сто.

Още по темата

"Намаляването на държавната субсидия за медицинските университети, изваждането на специалностите от приоритетните, лишаването на студентите по медицина от евростипендии са част от въпросите, които бъдещият Съвет ще решава", обясни проф. д-р Стефан Костянев, цитиран от БНР.

Той е категоричен, че държавната поръчка за студенти по медицина у нас също трябва да бъде увеличена.

Академици от БАН обсъдиха реформата в здравеопазването и се обединиха около идеята, че трябва да се създаде комплексен проект за това.

"Искаме да се случи в системата на здравеопазването и медицината", посочи акад. Дамян Дамянов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
до 4 преди 7 години
Обясняваш защо на лекарите не трябва да се плаща.Ето мнението на Хипократ по този въпрос( из Хипократовата клетва):"Трябва впрочем да знаеш, че болните по правило не познават благодарността. Болните в началото са почтителни и скромни, но по-късно хитри и неблагодарни. Колкото до богатите, когато са болни, се разтапят от обещания, а после се извиняват под претекст, че още не са придобили своите до
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо на медиците е гарантирана заплатата, независимо от резултатите ? Защо, ял, не ял им плащаме? Аз искам, наистина, да не ме "лекуват"! Защо властта ме задължава, ами защото е над закона, да давам едни пари на дипломираните бездарници.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Правата им ,са наши задължения ,да им осигурим богат ,охолен живот на бездарниците с дипломи ! Хай да ни е честито!
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Париии , искаме Париии.!
1
1
 
2
 
! Отговори
напредък преди 7 години
Човешкият организъм е съвкупност от клетки,за да има живот за клетката тя взаимодейства с околните клетки.В зависимост от условията и мутациите ,някои процеси са по-активни от други,с цел да се запази баланса за живот