Бум на ромчета, готови за месечния бонус от ?30

Кандидатите били 1300, два пъти повече от отпусканите стипендии
55
Бум на ромчета, готови за месечния бонус от ?30
Снимка: Булфото, архив

Бум от желаещи за ромски стипендии отчете ресорният министър в оставка Меглена Кунева.

"По проекта за стипендии за подкрепа на ромски ученици да завършат успешно средното си образование към момента 1300 са кандидатствалите ученици, като кандидатите са два пъти повече от стипендиите", обясни тя по време на парламентарния контрол.

Още по темата

Най-много били желаещите да се възползват от стипендията от 30 евро на месец ученици с успех над 5, а имало дори и случаи на пълни отличници.

Проектът е по инициатива на Ромския образователен фонд, създаден в рамките на Декадата на ромското включване - през 2005 г., с решение на правителството между България, Хърватия, Чехия, Македония, Сърбия, Черна гора и Словакия.

За две учебни години проектът ще се финансира с общо 561 400 евро, като 343 320 евро са от Ромския образователен фонд, а съфинансирането от МОН е 218 080 евро.

По проекта за ромските стипендии Центърът за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства към МОН е бенефициент.

"Целта на проекта е да се подобрят образователните резултати на ромските ученици и те успешно да завършат средно образование, което ще даде занапред "повече въздух" за нашата икономика и социална политика", коментира Кунева.

Тя каза, че проектът се финансира с 218 080 евро бюджетни средства, което е нищожно на фона на почти 20 милиона лева, които се отпускат само за 2016 г. за всички видове стипендии на учениците у нас.

"Важно е да се отбележи, че бюджетните средства по проекта ще са само за учителите, а парите за стипендиите за 700 български ученици от ромски произход в гимназиален етап ще се предоставят изцяло от Ромския образователен фонд", уточни Кунева.

Тя допълни, че от бюджета ще бъдат изплатени възнагражденията на 150 български учители, които ще контролират посещаемостта, резултатите на учениците и ще представят редовен отчет за всяко дете в проекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
въпрос преди 7 години
За 2016-та година страната ни има 61 медала донесени от олимпиади по математика,физика,химия,биология,география,астрономия и др.Не знам дали някой от тези медали не е донесен от ромско дете.Ако някой знае нека напише.Според мен би трябвало децата да се стимулират за постиженията им,а не да им се плаща за да ходят да закусят в училище и да се мотаят там без да учат!Предлагам децата получили медали да получат толкова колкото и олимпийските шампиони.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ужас и тия маи трябва да си идат само лежачка помощи бе де дават така и аз искам до пенсия да лежа да не плащам ама виновна е държават бсп ги научиха а дано герб земе изборите напролет и да ги отучим
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малтусиански кошмар
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е дискриминация спрямо останалите етноси. Благодарим ти Кунева, благодарим ти ГЕРБ. Няма ли Цацаров да се самосезира? Благодарим ти Цацаров.
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Последно нали толелирането на някой на расов признак противоречеше на конституцията? Или тихомълком го покриха това?
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** , мухозола ще свърши работа
32
0
 
15
 
! Отговори
Тъпанар преди 7 години
До Анонимен 29Да, дискриминация е! Когато орязваш нечии права е дискриминация! Когато толерираш нечии права - също е дискриминация (един вид -тия са толкова прости, че не могат сами да се справят, аре да им ударим едно рамо, че да са адекватни). Да, ама на Римляните колкото и милиона да им налеят - ще потънат и нищо няма да се случи...Но пък те са прави по някакъв начин - все пак всички български правителства го правят този сценарий от 27 години..
31
0
 
12
 
! Отговори
Бат Сали преди 7 години
Ученолюбив народ са тва наште чавета. А бащите им все жадни.
30
1
 
22
 
! Отговори
Добавям преди 7 години
До ВескоСлед като бъдат настанени в интернат такива деца, родителите им следва да бъдат задължени да заработват издръжката им чрез принудителен труд.Омбудсманката обаче иска да закрие интернатите и да настани децата в приемни семейства. Само че такива деца ги приемат само семейства от техния си етнос. И се получава така, че българинът-данъкоплатец издържа тези деца, докато са в интерната, а отидат ли в приемни семейства, ще дава същите пари, за да ги пропиват ромите от приемното семейство!
29
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
знаем как им се пише успеха... били пълни отличници но не могат да си напишат името.
28
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дискриминацията към или спрямо даден човек или група от хора е третирането или възприемането му на база клас, категория, раса, етнос, религиозна принадлежност, сексуална ориентация или нещо друго вместо спрямо неговите лични качества. Терминът дискриминация произлиза от латинското discriminatio-правя разлика!Сега това дискриминация ли е?
27
1
 
30
 
! Отговори
Веско преди 7 години
До Nadia NikolovaЕстествено, че има изход, и той е да се следва закона. Ама на никой политик не му стиска. Образованието е задължително и официалния език е български. Ако родителите не се справят и детето не ходи а училище, всички деца в интернат и детски помощи - нула.
26
1
 
29
 
! Отговори
Nadia Nikolova преди 7 години
До 18Абе човеко слез на земята най-после!Полза няма да има колкото и да ни се иска,защото родителите ще изпапкат всичко.Както каза Москов в гетата няма държава и след като институциите не са се намесвали за да ти вкарат в правия път години наред нищо няма да помогне.Просто ще се налеят едни пари,които ще потънат в нечии джоб,а децата ще бъдат прикритието им.
25
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма ли да спре това безумство?!? Да ги стимулират/мотивират финансово, за да изпълнят задължението си по закон - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ОБРАЗОВАНИЕ ДО 16-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ!!!Прав е колегата, който пише по-долу: Да кндидатстват всички родители на ученици! В кой нормативен акт има определение за "ром", освен в Закона за виното и спиртните напитки? В личните карти пише ли "ром"?Подавайте заявления, хора! Та да им се стъжни!
24
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
как се взима тази стипендия, къде са кандидатства?искам да кандидатствам и ако ме отрежат заради произхода ми, да ми го заявят писмено!
23
1
 
35
 
! Отговори
Кандидат РОм преди 7 години
До АнонименМили Анонимен, това е най-расисткото нещо което съм чувал някога. Кой е РОМ ? Защо да ги разделяме изкуствено на Роми и Българи ? Така ли мислиш че ще ги интегрираме ? Аз приканвам родителите на всички деца да кандидатсват за тези помощи!
22
1
 
58
 
! Отговори
българче преди 7 години
ТОВА НЕ Е ЛИ ДИСКРИМИНАЦИЯ НА ЕТНИЧЕСКИ ПРИНЦИП!
21
1
 
26
 
! Отговори
От Ма'алата преди 7 години
10 ученолюбиви ромчета в един провинциален клас x ?10 за даскалката и ето ти 200 лв над заплатата на лелчето. Може и нещо за директорката като % от тези, та да и останат чисти 150лв. Само пет да има... Ако ли пък пишат 6 и едно агне за курбан ша има, како!
20
0
 
34
 
! Отговори
Nadia Nikolova преди 7 години
До 18Те ще продължат да бъдат отглеждани от неграмотни родители живеещи на гърба на държавата и неосъзнаващи колко отговорно е това да си имаш детенце.Няма как да се излезе от този омагьосан кръг,защото на държавата това и отърва да има такива бъдещи избиратели.
19
2
 
24
 
! Отговори
Nadia Nikolova преди 7 години
До поредния анонимник,но с номер 18Не драги...на мен специално никой не ми плаща и това,което съм написала случайно се нарича м-н-е-н-и-е.Мое мнение с което не задължовам никой.Повечето от нас искат тези деца да излязат от гетото и те да станат почтени хора,които знаят колко ценно нещо е образованието и каква е цената на парите.Искаме те да се научат да живеят по правилата и същевременно да се научат да уважават другите.Това обаче са само пожелания,защото парите няма да отидат за децата.