100 училища ще тестват новите електронни дневници

В края на 2017 г. те ще изместят изцяло хартиените
29 ное 2016 16:22, Анисия Иванова
4
100 училища ще тестват новите електронни дневници
Архив: Булфото

Новите електронни дневници ще бъдат използвани пилотно в 100 училища в страната. Това ще се случи най-рано през втория срок на настоящата учебна година, заяви днес заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов на конференция за качественото образование, организирана от Българската асоциация на частните училища, цитиран от пресцентъра на МОН.

Дневниците ще са аналогични на хартиените, т.е. в тях ще се нанасят оценки, отсъствия, забележки. Идеята е педагогическите колективи постепенно да започнат да работят само с електронните варианти, е посочил Стаматов и е допълнил, че софтуеърът за тях ще се покрие от бюджета на министерството и ще влезе във всички училища в края на 2017 г.

Първо ще тестваме тази онлайн система в 100 училища, за да видим кои функционалности са работещи и с кои учителите имат затруднения, е заявил Стаматов.

Преди въвеждането на електронните дневници ще бъдат направени обучения на директорите и педагогическите колективи за работа с тях, е обяснил заместник-министърът. Той е добавил, че електронните дневници ще бъдат насочени и към родителите.

Така ще може те да виждат оценките или отсъствията на децата им още от нанасянето им.

Диян Стаматов е представил и бъдещия проект на МОН за квалификация на 17 000 учители, финансиран по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Предвижда се обученията да са изцяло онлайн, като в момента министерството прави подбор на отделни обучители или колективи. Квалификационните курсове ще са на различни теми - предприемачество, идентифициране на агресия, приобщаващо образование и работа с деца със специални образователни потребности.

По Националната програма за квалификация през тази година в обучения са преминали над 2000 учители. Очаква се още толкова да получат допълнителна квалификация и през 2017 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Sando преди 7 години
Чак сега ли?
2
0
 
6
 
! Отговори
Развеселена преди 7 години
Кой се интересува от оценките, че да ги нанасят учителите онлайн?Както от 100 точки на матурата за 23 получаваш Среден 3.Съсипаха образованието тези делегирани бюджети...
1
0
 
10
 
! Отговори
въпроси преди 7 години
тоя да си събира багажа и да напуска министерството. такива каши забъркаха в образованието, че в следващото десетилетие свят ще се завие на народа. мисли ли като говори глупости - от тия обучения полза имат фирмите обучители и чиновниците от министерството, как ще осигурят компютри за всеки учител да може да работи с елдневник или вече са избрали нашата фирма която ще ги доставя само кражби са им в главите