В образователната реформа липсва индивидуалният подход

Дуалното обучение трябва да присъства и във висшето образование
8 дек 2016 12:44, Екип на Bloomberg
8
В образователната реформа липсва индивидуалният подход
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Образователната реформа продължава да работи със средностатистически ученик, а такъв няма. Трябва да има индивидуален подход, а в закона все още има големи празноти в това отношение. Това коментира бившият министър на образованието проф. Тодор Танев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му тревожен резултат от тазгодишното издание на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) за българските ученици е, че България се нарежда на 47-мо място по литература и на 45-мо място по математика.

Дуалното обучение трябва да присъства и във висшето образование, както и в колежите, подчерта още проф. Танев.  

Все още не виждаме резултати от започналата реформа в средното образование. "Въпросът е дали тази реформа е започнала или имаме само желанието за нейното осъществяване", коментира от своя страна Юлиян Петров от КТ "Подкрепа". 

Според него в новия закон са фиксирани някои важни акцента в образованието, в това число – възпитанието и социализацията, но те все още не намират място в обучението.  

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дуалното "обучение" е мижи да те лажем. Необходимо е сериозно професионално обучение, а техникумите са почти напълно унищожени.
3
2
 
3
 
! Отговори
Steve преди 7 години
До АнонименВярваш ли си? Далече си от истината .
2
0
 
9
 
! Отговори
ПреподавателитеЗнаят преди 7 години
най-добре състоянието на нашата образователна система, нивото на учащите, а също и какво трябва да се направи, за да се оптимизират нещата.Сред тях са не само най-добрите практици.От средите на преподавателите излизат най-добрите методисти и теоретици в сферата на образованието - на тях трябва да се отпуснат средства, за да направят нещо, защото най-добре знаят какво и как.Но Б.Б. даде милиони на Ревалски, та да ни убеди, че без БАН не може и че там били най-добрите експерти. Мижи да те лажем!
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Снощи четох мнения на руски учени, преподаващи по света от над 20г. Най-интересно е изказването на един математик от Кембридж. Тамошните студенти са на ниво наши десетокласници и доста от тях смятат,че слънцето свети, защото на него гори нефт. В началото на първи курс им правят курс за ограмотяване и повишаване на знанията им като за начално ниво.Всички са единодушни,че знанията на студентите на запад намаляват, като тези на бившите соц страни са още на ниво и по-високи.