"Кариера в България. Защо не?": Младите търсят реализация у нас

Връща се интересът към професии в образованието, изкуството и културата
Обновена: 3 авг 2017 17:10 | 3 авг 2017 14:30,
95
"Кариера в България. Защо не?": Младите търсят реализация у нас
Снимка: visualhunt.com

Квалифицирани българи, получили образование в чужбина, все по-често търсят възможности за връщане в България и за професионална реализация тук, показва проучване на форум "Кариера в България".

Връща се и интересът към професиите в образованието, изкуството и културата през последните две години.

Областите, които най-често привличат българите обратно у нас са мениджмънтът, маркетингът, консултантските услуги, IT секторът и финансите.

Сериозен ръст само за последната година се наблюдава и към професиите, свързани с хуманитарния профил. Най-голям е той към изкуството - с 84%, към образованието - с 57%, към медиите и туризма - 50 на сто.

Увеличават се и желаещите да открият собствен бизнес в България.

Данните се основават на статистика от участниците в ежегодния форум "Кариера в България. Защо не?", чиято цел е да привлича квалифицираните млади българи обратно в страната, предаде "БНР".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е лъжата на годината! Никой нормален и високо квалифициран млад човек няма да се върне в държавата оправлявана от мафията.
74
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
измишльотини, написани на база на някоя глупава програма да накарат хората да си седят в бг. Нека цифрите говорят, нека раждаемостта, застаряването и процента на тъмно бежовите да говорят. Никой не иска в БГ
73
3
 
4
 
! Отговори
"Неуспял в чужб преди 6 години
Как си личи че коментиращите въобще нямат представа за какво говорят... колкото и да не ви се иска има доста голяма доза истина в статията. Аз съм един от тези "неуспели" в чужбина българи. Няма да казвам конкретни суми, но ще кажа че взимам повече от колегите ми с които завърших в чужбина. Тук в България работя с много други "неуспели" като мен завърнали се от западна Европа и САЩ. Изглежда има много балъци...
72
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 62Ако нещата ти в чужбина вървят няма логика да се връщаш в Бг. Ти си се върнал защото не си успял. Няма нищо срамно, ама си го кажи!
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еми, търсят все още, но е адски трудно и е за жълти пари. Един барман взима повече от човек с образование. Няма срамна работа разбира се, има недооценен труд.
70
1
 
2
 
! Отговори
5 за 6 преди 6 години
"В предишната фирма, в която работех (в София) повече от половината (общо 80-100 човека) бяха бивши емигранти..." - това какво ще рече, че ако вземаш добри пари в България си заслужава да се върнеш? Като вземаш какво получаваш друго - работеща полиция, съд, здравеопазване? Добри пари може да вземаш в София, но това не е град за живеене. Когато провинцията се оправи, тогава може пак да горовим. Има хубави места и градове в България и читави хора, но всичко друго е сбъркано.
69
2
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
xa xa kakva kariera v ko4inata e golqm smqx pove4eto mladi sa ili servitiori ili prodava4i v magazini to ne 4e navanka ne e sa6tata ama pone zapla6taneto e drugo
68
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Германец(от бивш емигрант) Съгласен съм по отношение на "немското по-зле е по-добре от българското по-добре". Не съм съгласен, че няма завърнали се хора, тъй като аз лично познавам десетки, а си представям колко не познавам...
67
0
 
0
 
! Отговори
Германец преди 6 години
До Анонимент.е. се си съгласен с мен.
66
1
 
8
 
! Отговори
Германец преди 6 години
До selajedin eyubiПрав си, и мен ме боли, как от една образована,напреднала държава, сега сме подметка на разни функционално неграмотни търтеи.Но Тодор Живков е казал,командва който държи парата.Българите се докарахме до пробити ***,сега тези в Бг са като зомбита,само ние от чужбина можем да променим нещо.
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Германец(от бивш емигрант) Естествено, че германското по-зле е по-добре от българското по-добре :) Идеята е, че ние в момента сме "по-напред" от преди 20 години,а дори Велики сили като Германия през последните 20 години са се върнали крачка назад.Сравнението с Австро-Унгария е още по-красноречиво. Империята е изчезнала,въпреки че преди 100 години хората там са били със сигурност много по-богати и по-добре живеещи от българите и т.н.Стига с този търговски поглед над нещата,трябва по-дълбоко.
64
1
 
2
 
! Отговори
selajedin eyubi преди 6 години
До ГерманецPRAV SI NO ZA TOVA TRIABVA DA SE VARNEM I DA SE BORIM
63
0
 
12
 
! Отговори
Германец преди 6 години
До АнонименЗнам за една категория,които имат някакъв интерес да се завърнат,Програмисти! И то защото заплатите за програмисти в Бг били по/високи ,отколкото другаде.Не съм сега в Сф. и не съм програмист,но аз питам всеки срещнат българин за, тези неща.Е тук има недоволни,че германците не купонясвали много, но това вече е лиготия.Мои приятели,вече са милионери в Швейцария,Австрия и САЩ и то като биолози,юристи,инженери.В Бг. милионер е Пеевски и Доган!
62
5
 
7
 
! Отговори
Advocatus Diaboli преди 6 години
"Кариера в България. Защо не?": Младите търсят реализация у нас, момичетата като ***, пардон, манекенки, момчетата като мутри, пардон, като бодигардове.
61
2
 
5
 
! Отговори
selajedin eyubi преди 6 години
VAN IMASH VSICHKO NO NIAMASH BALGARIAZNACHI NIAMASH NISHTO
60
5
 
11
 
! Отговори
Германец преди 6 години
До пак от бивш емигрантКакви са тези общи приказки? Германското по/зле е хиляди пъти по/добре от Българското добре.Обясни ми как квартирата ми в Германия е по/евтина от тази в Люлин и тук са ми включени ток, парно, вода....Обясни ми как , наема ми в София, без парно,вода и ток винаги беше,почти равна на заплатата ми? А тук е около 20/30 процента.Обясни ми как в София,цял месец не се намери лекар за мен, а тук в болница има 3ма 4ма поне ,които те преглеждат.
59
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Германец(от бивщ емигрант) - Аз живях във Франкфурт на Майн и познавам няколко завърнали се българи от там и още няколко, които скоро вероятно ще се върнат. Това което си написал не отговаря на реалностите. Просто обикновено всички ние вярваме в това, което ни се иска да вярваме. Поискай другото и ще се запознаеш с много такива... В София са хиляди (вероятно десетки хиляди). В предишната фирма, в която работех (в София) повече от половината (общо 80-100 човека) бяха бивши емигранти...
58
5
 
9
 
! Отговори
Германец преди 6 години
От години слушам как имало опашки от завръщащи се българи.Дори Бойко го каза.Фактите в моя роден град показват друго, както и НСИ.Доста се мъчих да чуя по медии някой реално завърнал се.Няколкото случая на,които попаднах е на хора учили в САЩ или Англия, някакви пиари,изкуства,бизнеси на гърба на мама и тати и сега се завръщат отново в бащината къща, защото тук тати има бизнес,връзки и т.н.За инженери и лекари не съм чул да се завръщат.
57
4
 
2
 
! Отговори
selajedin eyubi преди 6 години
ISTINATA Y BADESHTETO SA V BALGARIA
56
8
 
7
 
! Отговори
пак от бивш емигрант преди 6 години
(извинявам се за словореда по-долу) Преди 20 години в Германия хората са имали по-добър стандарт на живот. Ако не ми вярвате, питайте немците. Преди 100 години в Европа е имало Австро-Унгария (мощна империя). Сега я няма мощната империя, а и в Германия (една от най-развитите страни в света сега, а и последните няколко века) се живее по-зле. В България за сметка на това е по-добре, отколкото преди 100 години, а и по-добре отколкото преди 20 години. Сравнението е с Велики сили!!!