От септември – 950 лв. за директор, 760 лв. за млад учител

Обещаното от кабинета увеличение от 15% ще е за всички
56
От септември – 950 лв. за директор, 760 лв. за млад учител
Снимка: Булфото, архив

Учителите ще посрещнат първият звънец за новата учебна година с по-високи заплати. От септември минималното възнаграждение на училищен директор вече ще е 950 лв., а на заместниците му 887 лв.

За преподавателите, които за пръв път ще влязат в класните стаи, стартовата заплата ще е между 660 лв. до 760 лв.

Още по темата

Тази стъпка от скок на възнагражденията на учителите с 15% е част от реализирането на обещанието, заложено в управленската програма на правителството, която предвижда двойно увеличение на учителските заплати до края на мандата.

От септември минималната заплата за главен учител ще е 836 лв., а за старши учител – 792 лв.

Учителите, възпитателите, логопедите, психолозите, педагогическите съветници, корепетиторите, хореографите, треньорите по вид спорт, рехабилитаторите на слуха и говора ще получават заплати, които започват от 760 лв.

С промените в Наредбата за нормиране и заплащане на труда на просветното министерство се въвеждат и две нови допълнителни трудови възнаграждения за педагозите.

От 1 януари 2018 г., 4% към заплатата ще получават учителите, които участват в съвместните екипи за обхващане и задържане на ученици в задължителната предучилищна и училищна възраст.

Същият процент ще получават и педагозите, които провеждат допълнително обучение на учениците, които не са усвоили учебната програма, както и на деца, които не владеят български език.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: МОНзаплатиучители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
5
 
! Отговори
валери иванов преди 5 години
Учителка с повече от 30 години педагогически стаж в София е с основна заплата по-малка от 800 лв. Махнете делегираните бюджети веднага!
45
1
 
3
 
! Отговори
Domuzchiev преди 6 години
Bravo, sega vnosni kelnerki i kamerierki ot Katar, utre i vnosni daskali ot Irak i Iran. Cok guzel efendi patriot general.
44
0
 
4
 
! Отговори
Нина преди 6 години
Ирина, не е лошо и ти да отидеш на някой урок, независимо от цената, че нещо ти куца правописа. Ама нищо, важното е, че си изразила компетентното си мнение, макар и доста неграмотно. Учете бе, нали сте умни, учете!
43
1
 
6
 
! Отговори
Ех РЕАЛИСТЕ преди 6 години
Реалисте,реалисте ,къде живееш,къде растеш ,къде пасеш бе мушморок?Има ХРОНИЧЕН недостиг на учители.Какви кметове какви съдии? Ей момче учи за да изкараш матурата че иначе този мозък съвсем ще залинее
42
8
 
16
 
! Отговори
Ирина преди 6 години
Незнам какви са тия учители като децата ни постоянно ходят на частни уроци. Плащат се 20, 30, 50 и нагоре лева за час. Никъде не се декларират тези пари, никакви данъци не се плащат за тях. НАП къде сте в тази ситуация? Ако съберете от частни уроци и частни прегледи заплатите тогава им увеличите. Рекетьори! !!
41
8
 
12
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 6 години
До АнонименИ млад, и стар учител е невъзможно да влезе в училище, ако е извън системата. Учител се става само с връзки. Не просто с познати, не с конкурси. САМО ВРЪЗКИ! Трябва да си човек на някои от властта- кмет, зам, кмет, областен, съдия, прокурор, от МВР, шеф-кадри от болниците, партийните ръководства... Иначе ще си обикаляш от училище на училище да размяташ ненужна диплома за магистър, пък ще назначат някой задочник със средно образование, уж щото е младеж, пък ти си на 40год.
40
11
 
11
 
! Отговори
Стига с тези учители преди 6 години
Защо не се вдигат заплатите на университетските преподаватели? На асистентите заплатите са по- ниски от тези на младшите учители! ???? Ама понеже учителите са много и затова на тях вдигат, за да се отбележи колко е щедро правителството! А на библиотекарите със смешните 500 лева заплата!? Защо се мълчи затова? Само се оплакват учителите, ама да заемеш учителско място трябва директорът да даде благословията си! Особено за София- без връзки не става да започнеш работа като учител!
39
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Веднъж минавах покрай двора на едно училище и видях даскал по физическо възпитание да изпитва учениците от класа на дълъг скок. Картината беше следната : Децата бяха застанали в колона на тратоар в училищния двор и от място скачаха, като постижението им се измерваше в броя прескочени тротоарни плочки. Даскалът държеше една тетрадка в която записваше резултатите на децата и ядеше слънчогледови семки все едно, че е на стадиона на футболен мач ! Еее, на това какво му се вика ! Даскали - ***!)
38
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Продължават да се гаврят с учителите,а искат да възпитават и учат децата им.350 евро заплата!?Еййййй,вие луди ли сте,бе?Кой ще ви работи за тази мизерия?Знаете ли колко знания,усилия,нерви и време трябват на днешните учители за да се спавят с вашите отрочета,които често се държат грубо и невъзпитано със своите преподаватели,без уважение и със самочувствие,подплатено в много случаи от позицията на мама и тати.Я работете вие за тези пари.
37
1
 
21
 
! Отговори
Eлена преди 6 години
До Анонимен:Е,кажи какво работиш и за какво ставаш!Кандидатствах през 1984г.(Първи випуск на висше-НУП),с диплома 5.82.Не съм и пробвала друга специалност,защото тази желаех.Сега имам и 2-ПКС,а почти всички мои колеги са добри,утвърдени учители.Факт е,че повечето млади наистина не са за професията и не желаят да се развиват.Не ги упреквам,вижте заплатите.Изкарайте един ден в училище сред шум и стрес и можем да си говорим,аз други професии не коментирам,защото не мога да знам как е!
36
2
 
4
 
! Отговори
Безработен преди 6 години
Ееееее па тогава да се цаним за директор,щом ще дават по иляда лева?!
35
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Учителка Има хора преподават информатика и програмиране , а никога не са били програмисти във фирма , не са написали един ред код.. На какво тези хора ще научат децата .. Ако ще да имат 10 класа квалификации.. Същата работа с учителите по математика , биология , физика. Вижте учебниците по научните направления и по педагогика .. едните са лесни , другите трудни..
34
19
 
13
 
! Отговори
майка преди 6 години
Стига с тия учители. ..повечето не знаят по какво са учители. ..завършват псевдо университети като ЮЗУ Благоевград. ..платено разбира се обучение...неграмотни са...и са накичени с дарове от учениците като елха. ..пишат хубави оценки срещу пари...пълна пародия
33
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
директор - 950лв ????като келнер на кораб получавам 7 пъти повече без дори да имам висшокъде е мотивацията за хората да остават в България?
32
1
 
14
 
! Отговори
Учителка преди 6 години
До АнонименБъркаш понятията- никъде не споменавам за КЛАС квалификация. Става въпрос за професионална квалификация. Аз нямам амбиция да ставам учен с някакви титли. Работя това, което обичам и което умея най-добре. Стига с това заяждане, хора! Бъдете щастливи!
31
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Младши бачка 12 часа, а старши 8 часа. Диерктор не бачка а уволнява.
30
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако повечето даскаля са с умственият багаж на пешещата в несвяст във форума УЧИТЕЛКА, то в образователната ни система има сериозен проблем !
29
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Старши и младши има само в казармата . младшия оправя леглото на старшия , купува му цигари със собствени пари.
28
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Учителка Да си станала доктор на науките досега.. Какви са тези измислени клас квалификации, на килограм ли дават.. Има си закон за висшето образование и научните степени .. Защо са вас са други правилата.. Има хора защитават апирантура - обучение по математика или физика или информатика.. това го разбирам .. Тука тези клас квалификации е комунистическа работа , да се уредят партийните секретарки.
27
1
 
23
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Старши учител 792 лв., млад-760...32 лева разлика за 10 години стаж като учител?!?!