Търсят се над 200 000 деца, не били записани на училище

Най-проблеми са децата от 5 до 7 години, не знаели български
60
Търсят се над 200 000 деца, не били записани на училище
Снимка: Булфото, архив

Близо 206 000 деца в задължителна училищна и предучилищна възраст в страната трябва да бъдат привлечени в образователната система, отчете просветният министър Красимир Вълчев в Сливен.

Той обясни, че толкова са децата, които не са били открити в системата на Министерството на образованието.

По думите му, той не кореспондира със статистиката за преждевременно отпадналите от системата деца, които са между 13 и 14 процента, т.е. между 130 и 150 000.

Още по темата

Само работата на терен ще установи дали дадено дете е в съответния град, в друго населено място или друга страна, каза още той, цитиран от БТА.

Над 9 000 са децата, които липсват в регистрите на Министерството на образованието в област Сливен.

Велчев отиде специално в града, за да се срещне с директори на детски градини и училища от областта, с участници в Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

Той обясни начина, по който ще работят екипите. По думите му, много е важна интервенцията в задължителната предучилищна възраст между 5 и 7 години.

Необхващането на децата в тази възраст създава проблема с незнаенето на български език, както е и предпоставка децата много по-лесно да отпадат от училище, смята министърът.

Според министър Вълчев, Механизмът ще благоприятства взаимодействието между институциите.
Броят на децата, които трябва да бъдат издирени и върнати в училище, е голям, каза той и допълни, че усилията в тази насока трябва да продължат и това не е еднократна кампания.

Децата не трябва да бъдат изключвани, а подпомагани и включвани в образователната система, като се осигурява всякаква обща и допълнителна подкрепа за личностното развитие. Това каза министър Вълчев в отговор на въпрос дали учениците трябва да преминават в по-горни класове, при условие, че са неграмотни. За децата, натрупали дефицити в начален етап, е предвидено допълнително обучение, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
пак глупости преди 6 години
.....Необхващането на децата в тази възраст създава проблема с незнаенето на български език...Да ходят да се образоват в държавата чийто език говорят.Щом не говорят български няма да ползват и нищо българско.Стига глупости сте "творили" в това министерство.С всяка изминала година съсипвате все повече и повече образованието у нас дори за децата който искат да се образоват като толерирате и спонсорирате тези който не желаят.
46
1
 
0
 
! Отговори
до 53 преди 6 години
До Анонимен*** чети роми и роминизира
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наскоро прочетох, че в с.Замфирово, общ.Берковица има 63 ученика в училището, от които 57 ***. Какво ви говори това? Бавно и полека България се ***!
44
2
 
9
 
! Отговори
варадун преди 6 години
стига социални помощи за нисши същества, необразовани, гадни, агресивни, крадливи, които могат само едно-да се плодят като мишките.
43
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом децата не ходят на училище - пълно спиране на всякакви социални помощи. Ама щели да гладуват?! Да гладуват, вместо аз да гладувам заради тях, с 40 г. стаж и пенсия 220 лв, за което ми завиждат всички учители. А жълтоооките тежат по 100 кила, целите окичени със злато, най-модерни дрехи, лекуват се в Токуда. Е? И ние ги награждаваме с по 1000-1200 лв., че имали много деца. Ми те само това правят. А когато са гладни животните сами намаляват раждаемостта. Ама животните, а те не са електорат.
42
3
 
8
 
! Отговори
до Един преди 6 години
Проблема е в децата които са в България! Стига с тези имигранти. Един като завлече крак с подобна *** теза и другите подире му... Процента на тези които са напуснали БГ с родителите си е незабележимо малък. Малко родители имат възможност да вземат децата си и са по скоро изключение. Проблема тук са маргиналите по гетата и от другата страна простаците които блъскат бабички по границата с Турция.
41
0
 
11
 
! Отговори
Edin преди 6 години
В държавните ни институции цари хаос,бездарие и слабоумие!
40
0
 
9
 
! Отговори
Edin преди 6 години
А случайно някой да се интересуваше за тези деца,когато напускаха България?
39
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БПФ"Майчин" език може да се говори само в семействата.Няма какво да ми се афишират с езици, които не са разбираеми за основната група население!!! Откъде да знам, какво си разменят разните *** *** с рунтавите бради - символ на кръвожадност. Та те може да си разменят, кой от къде да тръгне да коли. Вече и в нашето метро размахват ножове милите измъчени "бежанци". Добре, че е бил във вагона един истински мъж, който не е бягал от казармата, като сегашните лиrльовци с червени маратонки.
38
0
 
7
 
! Отговори
ЯВОР преди 6 години
СЛАГАТЕ БИВШИ УЧИТЕЛИ ЗА КМЕТОВЕ, А МИНИСТРИТЕ НА МОН СА МНОООООООООГО ДАЛЕЧЕ ОТ ИСТИНАТА?
37
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗАЩО ПРИ СОЦА СЕ ПОЛУЧАВАШЕ, А ПРИ ВЕЛИКАТА ДЕМОКРАЦИЯ - НЕ?
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЕЛСКИТЕ УЧИЛИЩА СТАВАТ САМО ЗА РОМИ. БЪЛГАРИТЕ БЯГАТ ОТ ТАМ.КАКВО ОБУЧЕНИЕ, КАКВА ИНТЕГРАЦИЯ...?
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само работата на терен ще установи дали дадено дете е в съответния град, в друго населено място или друга страна, каза още той, цитиран от БТА.АМИ ЕГН, ДЕТСКИ ДОБАВКИ, ПОМОЩИ КАК ОТКРИВАТЕ БЕ???ПИТАЙТЕ НОИ, ГРАО, СОЦИАЛНИТЕ.РАБОТА НА ТЕРЕН-ТОВА ДА НЕ Е ТРЕНИРОВКА?
34
1
 
2
 
! Отговори
Kopakapana преди 6 години
Prokurorite i sadiite v rbg sa za besilkite barabar s ns i ms.
33
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой взима ли помощи за тези деца?Ако взима, значи дължи обяснение къде са децата!
32
0
 
2
 
! Отговори
Неа до 33 преди 6 години
Мисля , че си психично болен . Дано специалистите да отхвърлят твърденията ми , но е малко вероятно , да си знаеш .
31
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сиреч търсят се 200000 ч авета...
30
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде са децата ли, питайте Световната банка. Даваше пари на управляващите в БГ срещу обещанието за поголовно закриване на училища. И след закриването на училищата в малките населени места се закриха и самите те. Обещаваха безплатен транспорт. Де го, няма го. По упоритите родители си возят децата с личните коли препълнени вкл. и в багажниците си. Закриваха се училища с по 150 - 200 деца, защото не покривали норматива. Училищата са в отдел социална и хуманитарна дейност. На загуба днес полза утр
29
2
 
2
 
! Отговори
До нея. преди 6 години
Стой си в изрудел и не ни давай акъл.
28
0
 
9
 
! Отговори
Ови преди 6 години
Елате, ше ви посрещна с екип от адвокати,да ви обяснят, че всеки българин освен задължения ,има и права, и може сам да избере как да се обучава детето му. Ама първо ше ви бия, да се опомните, че насила няма ка да стане. При ***, дет лежат на помощи, може би. Но не и при българите,които дават по -добро образование на децата си извън БГ.