Дават още 10 дни отпуск на болни от вируса учители

Колко ще вземат педагозите от догодина според подписания анекс?
23
Дават още 10 дни отпуск на болни от вируса учители
Снимка: БГНЕС

10 дни допълнителен отпуск ще ползват работещи в образователните институции, които са се лекували от коронавирус.

Това предвижда анекс към Колективния трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, съобщиха от пресцентъра на КНСБ. Целта е по-ефективното им възстановяване.

Анексът е бил подписан вчера от министъра на образованието Красимир Вълчев, представители на синдикатите и работодателите в системата на образованието.

Предложението за осигуряване на допълнителен отпуск за заразилите се с коронавирус учители е било направено от Синдиката на българските учители. Той подкрепя и с финансова помощ заболелите си членове.

Анексът предвижда още 1300 лв. минимална работна заплата за старши учител и старши възпитател, за главен учител и главен възпитател стартовото възнаграждение е 1350 лв. Договорени са по-високи прагове и за специалистите с ръководни функции.

Новите основни минимални работни заплати влизат в сила със съответното решение на Министерския съвет за увеличаване на стандартите за делегираните от държавата дейности по образованието от 2021 година.

При провеждане на обучение от разстояние в електронна среда на учителите се изплащат 30 лв. месечно за компенсиране на разходите за консумативи. За допълнителни консултации на отсъстващи повече от 10 дни заради заболяване ученици пък са предвидени по 15 лв на час.

Записан е и текст, който задължава министерството и социалните партньори да обезпечат работата в електронна сред чрез осигуряване на устройства.

Предвижда се иницииране на законодателни промени, с които да се въведат санкции за родителите на деца и ученици, злоупотребили с предоставените им дигитални устройства. Те ще бъдат изключени от социални придобивки. Преди време министър Красимир Вълчев алармира, че има случаи, в които родители продават предоставените на децата им устройства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
пари преди 3 години
Давайте пари на тези даскали и връщайте децата в час!
22
0
 
0
 
! Отговори
Ани преди 3 години
До Педагог Това не е истина!
21
5
 
2
 
! Отговори
Ани преди 3 години
Как не ги е срам учителите? Много са нагли същества да казват, че са на първа линия. Взимат си заплатите+ДТВ+ДМС и др.придобивки, ако споря нека си качат фишовете и тогава ще говорим. Сега трябва да им се плаща и по 30,00 лв.-допълнително, че си стоят в къщи за ел.енергия и интернет, а родителите които си стоят в къщи /неплатен отпуск/ - кой ще им плати?
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПедагогКакво продаваш-задните си части?
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще трябва да ги пенсионират катио инвалиди. Увреждаията са страшни.
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи другите хора с професия различна от учител са някакъв друг биологичен види не се нуждаят от повече дни за възстановяване?А това се нарича дискриминация.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А те нямат никакъв платен отпуск !!
16
5
 
12
 
! Отговори
Педагог преди 3 години
Тъжно, но факт. Лично аз предпочетох да работя, като продавачка вместо по специалноста си. Заплата е доста повече отколкото в училище.
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз вече втори месец не мога да се възстановя. На 13 ден от карантината след положителен ПСР развих двустранна бронхопневмония.Мъка, да намериш лекари, лекарства....
14
13
 
2
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Кога ще се вдигнат заплатите в Частния Сектор които произвежда БВП - тоест и заплатите на Старши Учител и Младши Учител ?Много ми е на дедовия за учителите - ако имам пари ще си наема частен учител за детето - Държавата вече Сертифицира частни училища и частни учители .
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Не ми беше ясен урокът, ама учителят/ката не ми го повтори.Ама тоя/тая си говори само за себе си и аз нищо не разбрах. Ама много беше шумно в клас и нищо не чух. Ама допълнителните консутации са само по десет минути и аз нищо не мога да разбера. " Това са оплакванията на сещаме се кого и кои. Е? Ми същите се оплакват и от онлайн варианта. Обаче онлайн му е майката. И така ще е за в бъдеще.
12
4
 
0
 
! Отговори
Учителите преди 3 години
За благодарност пък, биха могли например да им подарят вируса.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бг-ят учител има нужда от обгрижване във висока степен и двобода без натиск евоценките Онлайн обучението показва черно на бяло кой как е. С фуния никъде не наливат знания. Затова - кой както. Онлайн урокът се записва и се слуша до научаване. Който иска. Мина времето да морим учителите с разсеяни чатещи мързели в час.
10
2
 
10
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
А на докторите,, преболедували от коронавирус Защо да не се полагат също още 10 дни платен отпуск както на учителите??? Каква дискриминация само?!?!
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимко преди 3 години
Абе нека дадат на тия, които са били болни.Жената замества нейн болен колега. Човекът е на памперси и командно дишане , труп от кръста надолу. Мойта взема по 35 часа на седмица. Ние бяхме с ковид също. Ако ги имаше тия 10 дни, тъкмо щеше да се възстанови. А тя си работи и си е още болна. Даже я караха докато е в болнични да кара часове.Трудна работа-аз го изкарах леко, но тя пи 2 антибиотика и лежа през цялото време с температура, главоболие и кашлица.
8
7
 
11
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
"Кажииии Яяяян бибияяяян" на камерата на лаптопа от 14:00 до 16:00 от понеделник до петък събота и неделя почивка,отпуски и ваканции.И 1200 лева!!!
7
3
 
7
 
! Отговори
А, сетиха се преди 3 години
Ей, много трудно ви беше да го измислите. Съсипахте хората.
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дистанционното обучение е като силно очистително срещувкоренената практима на 80 процента от учениците да посещават цяла година у-ще само с една тетрадка-баница по всички предмети, без нито ред домашни, без нито ред прочетен от нито един учебник и ред още "подвизи". Трагикомедията е, че такива сладури винаги се снабдяват с диплома за завършено солидно средно образование. Бъдещето на нацията!
5
7
 
8
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Кво давате минуси на човека ве?Да не е излъгал?1200 лева и от 2 до 4 2 седмици го слушам само говори на началните :"Кажиииии Яяяяян Бибияяяян" и те така 2 седмици от 2 до 4.Да вис а не види и дистанционото.По махалите само с лаптопи се разхождат,че да не пропуснат вероятно.кво са правите на улави.Ей никой не опуска парицата.Народа си продадохте за пусти банкноти.Даскали-предатели!!!
4
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че те и сега са си в безсрочна платена отпуска. Така нареченото дистанционно обучение за тях си е клатене на краката вкъщи