Българчетата в Украйна ще получат помощи от 776 училища

В кампанията се включиха ученици от цялата страна
24 мар 2022 14:23, Йоана Цонева
9
Българчетата в Украйна ще получат помощи от 776 училища
Снимка: БГНЕС

Български ученици от 776 училища събраха помощи за своите връстници в Украйна. Те се включиха в дарителската кампания на Министерството на образованието и науката (МОН) в помощ на 63 български неделни училища. В тях учат 10 000 деца от Киевска, Одеска, Лвовска, Николаевска и Запорожка област, съобщи пресцентърът на МОН.

Най-активни бяха в Стара Загора, където в кампанията се включиха 80 училища. В Пазарджик участваха 77, в София-град - 72, в Бургас - 70.
 
Хигиени материали, учебни пособия, раници и парични помощи събраха българските ученици само за седмица. В Стара Загора учениците правиха не само индивидуални дарения, но организираха и благотворителни базари. В Нови пазар изработваха декоративни материали в часовете, а със събраните от продажбата им средства подпомогнаха неделните училища в Украйна.
 
Учители и служители от видинското Основното училище "Епископ Софроний" събраха 320 лв., за да купят необходимите предметни дарения. В Благоевград към помощите учениците добавиха картички с пожелания за мир и здраве. В Монтана, Враца и Пловдив ръка на българчетата в Украйна подадоха и най-малките дарители от детските градини.
 
Днес и утре училищата предават събраните помощи в областните структури на Българския червен кръст (БЧК), след което ще бъдат транспортирани до Украйна.
 
По указание на БЧК, свързано със специалните условия за износ на хуманитарна помощ под формата на хранителни продукти, МОН спря да събира храни за неделните училища в Украйна. Училищата, в които бяха постъпили такива дарения, ги пренасочиха към вече пристигналите в България украинци.
 
Отделно от кампанията на МОН някои училища вече помагат на потърсилите закрила от войната в нашата страна - в часовете по учебна практика гимназистите от Професионалната гимназия по туризъм във Варна например всекидневно приготвят храна за бежанци.
 
От МОН информираха, че родителите на 365 украински деца и младежи са подали заявления за включване в българската образователна система до момента. В училище или детска градина вече са приети 98 от тях. При останалите се изчаква получаването на правен статут и изясняването на здравния статус според изискванията на Министерството на здравеопазването. Най-много украинци са пожелали да продължат образованието си в нашата страна в област Бургас - 223.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
ЛДНР преди 2 години
Избитите българчета от нацистите в Донбас, какво ще получат ?! Стотици избити таврийски българи за осем години геноцид. Днес в Мариупол десетки етнически българи са взимани за заложници и избивани от нацбатальоните. Явно за политиците ни, това е тема табу... Окраина умря. Да живее Новорусия.
8
0
 
3
 
! Отговори
Айде спрете да преди 2 години
спонсорирате бандеровците и азовци, оня зелен стършел не спря да реве! Парите и помощи отиват за оръжия, а не за българчета та, не сте толкова наивни да не го разберете! Ако всички искаха да спрат войната щяха да наложат релевантни санкции и на двете воюващи страни! Вместо да гасиш пожара ти доливаш масло в огъня! ЕвахтиЦирка!!!
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Помощите отиват на сметището, камионите се пълнят с оръжие и заминават за Украйна. Вече има много свидетелства за това, дори и снимки. Тъжно, но факт.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен123 преди 2 години
То убаво, помощи,,,, ама като попаднат в Украйна, след това незнайно къде ще отиде всичко това...
5
1
 
5
 
! Отговори
Дари и преди 2 години
моето дете! Надявам се да стигнат до именно Българските деца в Украйна! Казах му също да каже на учителката ,че очаква да се направи такава парична дарителска кампания и за БГ пенсионерите с пенсия до 600лв. нето и деца с доходи на родителите до 800лв. нето !
4
1
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 3 преди 2 години
Ами как ще донесат като половината български деца без война са си за помощи самите те.И не е вярно, че само напомнят учителките, във вашето училище може да е така, но повечето се престарават много и изнудват децата.
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"буквално изнудват българските ученици да даряват" - Пълни глупости. Нали питам дъщеря ми. Учителката само им напомнила "който има желание". Половината деца не са донесли нищо.
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички училища са направили задължителен списък за "дарения" и много от тях буквално изнудват българските ученици да даряват. МОН притиска директорите да отчитат дейност, а директорите натискат учителите и децата.Ако не дариш, учителката те изкарва пред всички за назидание и ти иска обяснение. Унизителна кампания за българските ученици!Предатели и *** завладяха българските училища.
1
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САМО 20% ГЛАСУВАХА ЗА МЕН - КИРО ЗАПАДНИЯ ПРОДАЖНИК, ТОЕСТ РУСОФИЛИТЕ СА 80%. НО АЗ ЩЕ СЕ СМЕЯ ПОСЛЕДЕН, ЗАЩОТО КАТО КРИМИНАЛИЗИРАМ РУСОФИЛИЯТА ВСИЧКИ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ СТАНАТ АМЕРИКАНОФИЛИ И ТАКА ЩЕ УПРАВЛЯВАМ ВЕЧНО

Спонсорирани публикации