Осмокласниците ни зле. Последни по математика в ЕС

15-годишните имат най-лошите резултати и по природни науки
10 юли 2009 07:23,
117
Осмокласниците ни зле. Последни по математика в ЕС
Снимка: БГНЕС

 

15-годишните българчета са последни в познанията си по математика в Европа.

Това сочат резултатите от световно проучване, представено от Институт "Отворено общество".

По аритметика учениците ни показват за четвърти път най-лоши резултати в сравнение с връстниците си от останалите страни членки на ЕС.

Българските осмокласници заемат и последно място по природни науки, сочат данните.

От страните членки на общността само Румъния има малко по-лош резултат.

Според изследването учениците от по-долните класове имат по-стабилни познания в сравнение с тези, които са завършили основно образование.

За да имат по-добри резултати, учениците трябва да полагат както тестове поне веднъж годишно, така и матура, като оценяването трябва да е външно, а не от учителите им, смятат експертите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
1
 
! Отговори
Ники преди 14 години
Сигурни ли сте, че са гледани с грижи и любов? Аз съм убедена, че на тези им е липсвало всичко, освен пари. Сам казвате - глезени момченца... Глезенето няма нищо общо с вниманието, грижите и възпитанието.
115
0
 
1
 
! Отговори
до 113 преди 14 години
Дете, отгледано с много любов и грижи има добро възпитание! Или става разглезено егоистче. Пример маминото чедо илиянчо от перник, което издебна и промуши в гръб Кирил и Васил, лека им пръст.А седесарското синче от Варна, което се чуди какви да ги измисли, за да отърве панделата. Или си мислиш, че на него са му липсвали любов и обгрижване.
114
0
 
1
 
! Отговори
ДО СТОЯН! преди 14 години
Родителите НЕ Е РЕДНО да учат с децата си или още повече да се налага да решават задачи с тях. Това е работа на училището - ТО Е МЯСТОТО ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА ЗНАНИЯ, ЗА ЗАТВЪРЖДАВАНЕТО ИМ, КАКТО И ЗА ПОПЪЛВАНЕТО НА ПРОПУСКИТЕ по време на обучението. И ако държавата (в лицето на МОН) не е осигурила това за децата - значи ТЯ НЕ СИ Е СВЪРШИЛА РАБОТАТА. Защо да бъдат виновни учениците или родителите за това, което не е и не трябва да е тяхно задължение!
113
0
 
1
 
! Отговори
ДО СТОЯН! преди 14 години
Не, Стояне, родителите не са виновни за това, че в образователната ни система има проблеми. Тяхна е вината само, ако не възпитанието на детето не е на ниво. Тяхна единствена грижа следва само да е това и аз приветствам да се има оценка, но не за ДОБРО поведение на детето, а за ДОБРО ВЪЗПИТАНИЕ! Добре е да бъдат лишавани от родителски грижи тези майки и бащи, които не обгрижват децата си. Дете, отгледано с много любов и грижи има добро възпитание!
112
0
 
1
 
! Отговори
МО преди 14 години
До това води реформата в образованието както и в много други сектори.Защото няма кой да им търси одговорност на тия министри след промените.От една държава с една от най-добрите образователни с-ми се оказахме последни.Зашото била комунистическа и незнам си още каква.Етови сега демократическа която е още по-добра.Така се получава като не се гледа на практичноста а се залага на емоцийте на продажни министри.
111
0
 
1
 
! Отговори
Стоян® преди 14 години
Виновни са родителите.Те не проявяват интерес към родните си деца.Защо учителят да мисли за проблемите на определено дете,след като то си има майка и татко???
110
0
 
1
 
! Отговори
n преди 14 години
babite ni cheli vazov i schte go cheteme oschte 100g A babb vi da li e znaela 2 zapadni ezika ??????????????? ili evladeela *** cat ????????????????????
109
0
 
1
 
! Отговори
n преди 14 години
ne mi govorete gluposti zacshtoto tova koeto tuk se uchi v 5 klas matematika v Evrop darjava se izuchava v 7 klas Patuvate po sveta dragi ministri i statistici ama kage gledate ??????????? I tova che ne naiat s koi darjavi granichi germania ne im prechi da ni obijdat che te imat vidite li 5 vida olio pak nie sme aborigeni Aide stiga s tia prehvaleni evropeici I tuk ima mn kadarni hora ama ne im se dava schans za nischto !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
108
0
 
1
 
! Отговори
до 86 преди 14 години
до 86 - Те на така става - тя еволюцията не е престанала да работи, природата си знае работата. Прогресът винаги ще има нужда от УМНИЯТ, за да може да има блага блага за всички - ако това те притеснява, то тогава не се хаби. Единственото, което може да се запитаме е: НА КАКВА ЦЕНА
107
0
 
2
 
! Отговори
до 86 преди 14 години
до 86 - генофонд има - ама пълен с тумори. Просто качествения както ти подчерта - наистина мигрира на запада. Но пък ти с лошо за това не мисли. Отдавна няма граници и умните хора се чувстват граждани на света - те не познават друга религия освен човешка дедукция и наука, не се кланят на политици и измислени институции за контрол над масите - и същите тези хора ще се съвукоплят със също толкова интелигентни като тях (и по-добре, че ако останат тук най-много с някой съмнителен турчаляк)
106
0
 
1
 
! Отговори
Родител преди 14 години
Освен това всеки ден чете на български, на английски, пише на български, на английски, спортува, свири, играе навън, чати с приятели, но...естествено учи вкъщи, и не ходи на училище. Ако трябваше всеки ден да ходи и на училище, нямаше да има време и за половината от нещата, които прави сега, нито пък аз щях да имам възможност да работя с нея така пълноценно. Децата не са глупави, но образователната ни система е такава, че насила ги отвращава от ученето.
105
0
 
1
 
! Отговори
Родител преди 14 години
За математиката е необходимо време за решаване на задачи. С 8-годишната ми дъщеря работя редовно всеки ден от няколко години, и така сега тя завършва един стар учебник за четвърти клас, който по новата програма би трябвало да е за пети клас. Защо стар учебник? Защото преценихме, че въпреки малкото илюстрации и грозната корица, методически материалът е представен по-добре и по-последователно, отколкото в новите. Отделно решава задачи от сборници.Но тя прави това всеки ден поне по един час.
104
0
 
1
 
! Отговори
Родител преди 14 години
Най-доброто решение е да узаконят домашното образование, и да може домашно образованите деца да се явяват на изпитите за външно оценяване. Навсякъде в нормалните страни (без Германия) родителите имат тази възможност. В САЩ редовните тестове показват всяка година, че средният успех на домашно образованите ученици е над този на учениците от частните училища, който пък е над този на учениците от държавните.
103
0
 
1
 
! Отговори
към план за развитие преди 14 години
Спирам всякакъв коментар след такива "излияния"... Интелигентността не е диня, за да се претегли и да се каже кой е *** и кой не е!Бъдете живи и здрави!
102
0
 
1
 
! Отговори
tedick преди 14 години
Каквато държавата,такова и образованието...
101
0
 
1
 
! Отговори
Ники преди 14 години
Тези учебници и учебни планове се "сътвориха" с помощта на управленци в МОН, които са там, не защото са се явявали на конкурс, а на ския КВОТЕН ПАРТИЕН ПРИЗНАК - представяте ли си за какво иде реч?
100
0
 
1
 
! Отговори
план за развитие преди 14 години
еми така си е. всяко следващо поколение е по-тъпо от предходното. интересуват се само от пиене, дрога и всякакви глупости, само не и от учене и амбиции с цел преуспяване в живота. и не ми излизайте с номера, че държавата ни е виновна. аз съм на 24 години и си бачам за 1800 лв на месец. или може би съм растял и учил в друга държава? мммм едва ли. тези жалки дегенератчета трябва да разберат, или да учат, или да ги вкараме в трудови лагери и да ни строят пътища и сгради.
99
0
 
1
 
! Отговори
Ники преди 14 години
А учениците бягат, защото учебниците и съдържанието им са БЕЗУМНИ, НЕРАЗБИРАЕМИ, не съответстват на възрастовите възможности на децата. От горните класове е свален безконтролно учн материал, който е неразбираем за учениците - в 5 кллас се учат безумия, повярвате. Отворете една математика и ще се убедите. И като не се разбере в 5 и 6 клас - бягствата в 7 са естествен завършек на тези безумия!
98
0
 
1
 
! Отговори
ivanina-j преди 14 години
Коментарът ми беше в защита на Вашето мнение.
97
0
 
1
 
! Отговори
Ники преди 14 години
Защо се обръщате към мен? Аз съм пострадала също от тази реформа.И изобщо не твърдя, че има такава. Има САМО ЕДИН БЕЗУМЕН БЕЗПРОСВЕТЕН И *** ЕКСПЕРИМЕНТ С ДЕЦАТА НА ЦЯЛ ЕДИН НАРОД - това във всяка бяла държава щеше да приключи със съд и затвор за авторите на това безумие!!!!