Един ПРОТЕСТ срещу протеста на СУ

Искаме повече, за да ви дадем повече от същото
Обновена: 16 ное 2010 15:39 | 16 ное 2010 15:39,
420
Един ПРОТЕСТ срещу протеста на СУ
Снимка: Булфото

Представете си един студент, който протестира пред професора по време на изпит, че му е задал въпрос, който не е научил. Така виждам аз протеста на СУ. Протест на незнаещи.

Протест за пари. "Искаме повече, за да ви дадем повече от същото". Така бе определил проблема един мой добър приятел и бивш колега. Мисля да публикувам позицията му в отделна статия, защото си струва да бъде прочетена.

Днес стотици студенти и преподаватели от СУ излязоха на митинг-шествие в София, защото искат повече пари. Ако трябва да съм честен, разбирам преподавателите – съкращаването на бюджета ще се отрази изцяло върху тях. Но не разбирам студентите. Те не са напуснали аудиториите, за да излязат на площада, а са напуснали кафетата, дискотеките или работните си места…

Аз бях студент четири години. Бях студент на хартия обаче. Съумявах да работя на пълен работен ден, да се самоиздържам и да поддържам много добър успех, което в нито едно качествено висше учебно заведение не е възможно.

Имах преподаватели, които ме виждаха за изпитите, и изкарвах шестици. Слава Богу, имаше и такива, които ме виждаха редовно и ми пишеха тройки, четворки или петици.

Затова ще говоря от тази си позиция:

Две са опорните точки на позицията ми. Първо, проблемът на СУ не е в окастрения бюджет, а в неправилното му изразходване. Вследствие на първото исканията на СУ са лицемерни и обидни спрямо данъкоплатците.

Тук директно ще цитирам моя приятел, който казва следното: "СУ трябва да възприеме повече пазарни принципи, които са свързани с постоянна промяна, адаптиране, продиктувани от правилата на конкуренцията. Когато се състезаваш, ти полагаш повече усилия от това да знаеш, че парите ти идват наготово.

Още по темата

СУ не се реформира, защото няма силен пазарен стимул да го прави. Защо му е? Държавните парички си идват и никой не пита дали се изразходват по най-ползотворния и ефективен начин, или се прахосват. СУ се крие зад стената на академичната автономност винаги когато някой се опита да му повлияе. Вие държавата дайте пари, а ние си знаем какво да правим с тях. СУ знае, че държавата винаги ще дава пари, и е спокоен. СУ знае, че конкуренцията него не го грози, но тук се заблуждава и отливът на студенти го доказва. 20% незаети места“.

А за себе си запазих втората част – лицемерието. Лицемерно е от страна на хората, които в продължение на години прахосват бюджета, да се сърдят, че няма да получават колкото преди. Господа, аз не съм човекът, който трябва да ви открехне, че в условията на пазарна икономика, когато не си вършиш добре работата, не получаваш парички. А понякога, дори и да я вършиш добре, пак не получаваш, но това не е вашият случай.

Още по-лицемерна е обаче позицията на студентите. Вероятно една голяма част от тези, които са излезли днес на протеста, наистина искат да учат. Не се съмнявам в това. Ако бяха 20 000, тогава щях да се съмнявам. Възможно е обаче да се съберат 1000 студенти в СУ, които наистина искат да учат и им е мило и драго за науката, 1000 студенти, които да са достатъчно лесни за баламосване.

Лицемери са обаче хилядите, които подкрепят това начинание публично, а вечер се напиват като кирки в дискотеките на Студентския град, а после спят до късно. Лицемери са тези, които протестират, без да им се събират повече от пет часа лекции на седмица.

"Искаме да учим“, бе един от днешните лозунги. Ами учете! Ходете на лекции, като искате да учите. Правителството не ви забранява да учите. Никъде не се казва „Студентите нямат право да учат“. Учете. Моите впечатления обаче се, че близо 50% от студентите наблягат върху изучаването на формулата на алкохола и неговото психично въздействие…

"Вярваме, че висшето образование и науката са най-пряката магистрала към европейското бъдеще на България“, заяви професор Илчев. Тук е прав. Но магистралата не се строи само с пари, а и с умения. Трябва да има кой да полага основите, да налее асфалта и прочие…

"Вярваме в България – България на знаещите и можещите, не на мутрите и съмнителните бизнесмени“, коментира още ректорът на СУ. В това вярвам и аз. Но не вярвам, че той го вярва. Защото ако го вярваше, нямаше да имаме преподавател в първи курс, който да накара моя колежка да се съблече по бански, за да си вземе изпит и да ни постави необходимо и достатъчно условие за взимане на изпит – закупуване на неговия учебник.

Нямаше да се сблъскваме с некомпетентни секретарки, чиито административни умения се свеждат до прелистване на вековни тефтери, а работата с компютър е табу. И нямаше всеки път когато си плащам таксата, да ме посрещат и изпращат с мучене вместо с "Добър ден!“ и "Приятен ден!“.

ПС: Знам, че парите за образование са малко. Знам, че липсва политическа воля за развитие на образованието в България. Дали защото преди 13 години българските студенти показаха воля и сила, която може да бъде твърде плашеща, не знам. Знам, че това е основата.

Но знам, че колкото е виновна грешната или липсваща политика на правителствата, толкова са виновни и тези, които позволяват тя да е такава, а това е академичният елит на България. Защото качественото образование, висше или не, не зависи само от заплатите, дъските и стаите, то зависи най-вече от преподавателите и хората, които го ръководят.

Научете се да харчите правилно малкото, а тогава протестирайте, че ви е малко. Сега аз ще протестирам срещу вашия протест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


420
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
399
2
 
7
 
! Отговори
yulia преди 13 години
За всяка теза има антитеза с подходящи доказателства. А статията горе ми навя спомена за един вицепремиер, който бил казал "Ега ти държавата, щом аз съм й вицепремиер!"Ега ти университета, щом го завършват, без да го посещават редовно! Ще си върнете ли дипломата? Не, и правилно! Тепърва ще я доказвате. Не ставам адвокат на нарушенията в институциите, които сега са под прицел (а къде ли няма и по-фрапиращи нарушения!), но и с ликвидации проблемите пред обществото ни няма да изчезнат!
398
1
 
8
 
! Отговори
Иван Маронв преди 13 години
Здравейте. Искам само да споделя моето мнение за същността на проблема. Според мен нещата стоят така: Всичките тридесет и осем на брой държавни университета получават една и съща сума за всеки студент, който обучават. Така СУ, ТУ, УАСГ и т.н. са принудени да отстъпват от критериите за прием на студенти. Освен това се налага да се правят компромиси и с оценяването и изпитването на вече приетите студенти. Може да имам малко крайни възгледи, но според мен трябва да останат около 5 университета.
397
0
 
8
 
! Отговори
hyerofant преди 13 години
Драги приятелю,Явно изразявате само половината от истината и на едно място допускате че има и друга половина, но от висотата на корифей заявявате: А понякога, дори и да я вършиш добре, пак не получаваш, но това не е вашият случай.Защото качественото образование, висше или не, не зависи само от заплатите, дъските и стаите, то зависи най-вече от преподавателите и хората, които го ръководят.Само ще Ви намекна за другата половина на истината, ако можете и искате да разберете това ще е достатъчно, ако ли не- то колкото и да напиша няма да е достатъчно.Над 50 ВУЗ-а не са ли малко множко за броя на студентите в България? Това не обяснява ли незаетите места? Не отчитате ли , че където се изкарва трудно незаетите места са повече по разбираеми причини? Защо си затваряте очите пред факта, че разходите за образование и изследвания в природни науки са около десет пъти повече отколкото в хуманитарни?
396
3
 
9
 
! Отговори
Друг екс-студент преди 13 години
Ой. Позорно било? А кога почнахте да го усещате като "позорно", колега, защото явно 4 години си е било търпимо (щом се е стигнало до завършване). Че има разочарования - има. Едно от тях е как завършили успяват да пишат ей такива коментари, с по н-брой грешки на 5 реда. Факт, СУ е далече от идеала за ВУЗ; но също така е факт, че голяма част от проблемите се коренят именно в системното пренебрегване на нуждите на висшето образование, включително и финансовите такива.
395
2
 
8
 
! Отговори
val преди 13 години
Пълно медийно затъмнение в полицейската държава на БОКО тиквата. НАРОДЕ СЪБУДИ СЕ!!!
394
3
 
9
 
! Отговори
val преди 13 години
Точно 500 х 20 са протестиращатите. Да де ама нали това казвам, ДРАСКАЧИ пишат абсолютни простотии без да имат и най малка представа за какво става въпрос. Просто чули от някъде (някой им поръчал), имали собствено мнение по въпроса (хахахахахаах). Журналисти !!! ***!!!
393
1
 
4
 
! Отговори
haha преди 13 години
Значи това е един комунистически провокиран протест,на който звучи "Let it be",а управляващите са демократи,при положение че държат медиите ни на последно място в ЕС по свобода на словото?!!Вас ви управлява охраната на Тодор Живков,а вие се борете срещу паметника на Съветската армия,глупави граждани!
392
1
 
9
 
! Отговори
YouTube преди 13 години
Просто пишете в YouTube "студентски протест 16" и вижте първото видео,тук линкове не щат да се показват...
391
2
 
7
 
! Отговори
Behind the Curtain? преди 13 години
- добавете това в adress bar-a след като влезете в YouTube и вижте дали бяхме 500 или 300,както пишат нашите репресирани и служещи на Правителството медии!
390
1
 
4
 
! Отговори
haha преди 13 години
Нямаме НИКАКВА връзка с никоя политическа партия,протестираме срещу Правителството,защото са тикви като вас!
389
0
 
1
 
! Отговори
Y преди 13 години
Искам да довърша - в защита на колегията от университетите! Има мнпго преподаватели, които не могат да бъдат обвинявани в изостаналост и липса на научна работа - напротив те са на "гребена" на съвременната научна и преподавателска дейност. И вършат това за много скромни заплати - повечето под 1000 лева! И имат право да протестират! Жалкото е, че протестът им е организиран и се използва именно за политически цели! Най-лицемерно!
388
2
 
4
 
! Отговори
Y преди 13 години
Драги Х,коментарът ти е доказателство за липса на мисловна дейност, когато пишеш - ако протестът не беше яхнат от "тази или онази политическа партия", нямаше "някой да се опитва да протестира срещу любимия Боко "!Въпросът е именно в това - за какво протестират! "Искали да учат" - ела да видиш, как идват на лекции и упражнения! Никой не им пречи, напротив, повечето преподаватели се стараят да намерят най-нови материали, лични връзки във фирми, демонстрационни практикуми и работа с модерна техни
387
1
 
5
 
! Отговори
val преди 13 години
Абе как попаднах пак на тоя сайт... Само простотии и тиквеници...
386
1
 
1
 
! Отговори
val преди 13 години
Те разбраха и избраха...
385
3
 
9
 
! Отговори
val преди 13 години
Студент на хартия :) Ами личи си и то много, а дали въобще и студент. Човек, който не е развили аналитичното си мислене, който плюе без факти. Чул от някъде и написал!!! "Моите впечатления", можете да запазите за себе си, не са репрезентативни!!! Когато напишете "моето изследване на проблема" и го подплътите с доводи, може и да ви повярвам. Хора, спасявайте се!!! Който остане сам си е виновен...
384
1
 
10
 
! Отговори
val преди 13 години
В отговор: Ами къде са качествените преподаватели...? Сигурно не са в БЪЛГАРИЯ, а защо ли??? Сигурно защото не искат да работят за жълти стотинки!!! Сигурно защото са малцина катедрите в българските университет, които позволяват качествена научна дейност. Ами да, всичко опира до пари казвате, ами дайте идеи от къде да дойдат тези пари ами не плюйте. Колко ли са фирми които сключват договори за развойна дейност? Не са много... Защо ли?
383
2
 
5
 
! Отговори
Х преди 13 години
В допълнение: според мен единствената положителна новина е, че има млади хора, които протестират, без протестът да е яхнат от тази или онази политическа партия. Явно обаче на автора му е много неприятно, че някой се опитва да протестира срещу любимия Боко и срещу цялата простотия. Не се притеснявай, авторе, скоро няма да има кой да протестира, терминал 2 е прекалено близо, но явно ти и подобните ти точно към това се стремите
382
2
 
3
 
! Отговори
Х преди 13 години
Струва ми се, че авторът е завършил УНСС.
381
0
 
7
 
! Отговори
Затъмнение преди 13 години
youtube./watch?v=56ts_lxo_UU&feature=player_embedded
380
0
 
8
 
! Отговори
Затъмнение преди 13 години
Погледнете 500те човека които според медиите стачкуваха срещу орязания бюджет за образование youtube/watch?v=56ts_lxo_UU&feature=player_embedded