Екочиновници с яки бонуси

Преглед на печата на 30 май 2012 година
30 май 2012 07:43,
65
Екочиновници с яки бонуси
Министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Снимка: архив, Булфото

В Министерството на околната среда и водите неправомерно са раздадени 50 825 лв. бонуси за контрол на концесиите, става ясно от доклад на Сметната палата, информира „Труд”. Той е направен след проверка на приходите и разходите от тази дейност във ведомството на Нона Караджова в периода 2009 - 2010 г.

Министерството управлява 26 концесии за минерална вода, както и тази за ски зоната над Банско, дадена на “Юлен”.

Според доклада раздаването на пари на служители за участие в комисията по контрол на концесиите е неправомерно, тъй като работата им в нея е част от задълженията им по трудов договор. Плащано е за всяко съвещание, като има случаи в един ден чиновниците да се събират по няколко пъти. Членове на комисията са вземали пари и за съвещания, на които реално не са присъствали, понеже са били в отпуск, командировка или болничен.

В одитирания период за всяко едно заседание на комисията са плащани средно по около 3550 лв. бонуси. Отделни чиновници са си докарвали по 790 лв. на месец над заплатата.

"Леви, десни или кафяви", коментира в "Труд" социологът Кольо Колев изследване на "Медиана". Като надникнеш под червената или синя новоевропейска тога, най-често ще откриеш вмирисаните на шаяк кафяви ризи и мундири. Ето как една огромна маса от българите вижда обществото, в което живеем сега, и света, за който си мечтае. Без всякакво съмнение, ние живеем в едно много гадно, противно, нечестно, мутро-комунистическо общество. Истинското общество ще рече да се вземат парите, колите и жените на богатите, да се увеличат поне двойно заплатите и пенсиите, да се ликвидират такива безобразия като безработица, мизерия и материално неравенство. Това е, което мечтае огромната маса от избирателите в България - "истинска" власт. Проблемът е, че подобна власт е невъзможна. Че политикатасе основава на икономическата логика, на логиката на икономическата система. Възниква въпросът - как да се харесаш на все по-кафеникавите народни маси, които искат невъзможното? У нас управляващите залагат на оглавяването на кафявото, а не на противопоставянето - яростна богатомразка реторика, мачкане на малкия и средния бизнес, размахване на пистолети и демонстрация на любимия на масите железен юмрук, смята Колев.

"Правим нова партия, не е дубликат на ДПС", обявява в интервю за "24 часа" независимият депутат Касим Дал. До януари 2010 г. той бе заместник-председател на ДПС. След изключването  създаде фондация "Свобода и достойнство". Дал посочва, че в България начинът да правиш политика и да участваш на избори е един. "Затова в най-скоро време ще учредим нова партия. Направили сме график по регионите, вървят семинари. И след този "първи кръг" ще решим датата на създаването й. Очертава се да бъде есента", казва Дал. Ние правим нещо ново, уверява той. Ще бъде партия за всички граждани. Ще държим най-вече при нас да идват чисти хора. Лъжци и агенти при нас - не, заявява Дал.

"Прокуратурата трупа актив пред ЕК с обвинения срещу Гриша Ганчев", отбелязва "Сега". Два месеца преди ключовия юлски доклад на Еврокомисията за напредъка на България по глава "Правосъдие и вътрешни работи" прокуратурата повдигна няколко тежки обвинения срещу собственика на империята "Литекс" Гриша Ганчев. "Властта обрича България на лош европейски доклад през юли",коментира  още изданието.

Управляващите са наясно, че им трябва на всяка цена положителен политически доклад от Еврокомисията по глава "Правосъдие и вътрешни работи". Затова депутатите на ГЕРБ работиха денонощно, за да приемат изцяло нов закон за отнемане на имущество, придобито от незаконна дейност. Нищо, че същите народни представители преди една година изиграха невероятно театро, за да не гласуват такъв закон. И твърдяха, че той грубо нарушава човешките права. Властта се опита да се подмаже на Брюксел и с ареста на 32-ма митничари от Капитан Андреево – цяла смяна, обвинена, че е прибирала по 14-15 000 лв. дневно от рушвети.

Но остана въпросът как след като има железни доказателства за всички, изведнъж в ареста останаха само четирима, а обвинените са само осем? В графата "червени точки" за пред Брюксел може да бъде поставена и "захарната" операция на МВР и финансовото министерство, при която беше вкарано в ареста цялото оперативно ръководство на "Литекс комерс". Тя бе направена точно докато евроекспертите, които ще пишат юлския доклад, бяха в България. Важно е да се отбележи, че въпреки усилията и рекламните операции тепърва ще трябва да се оценява какво е свършено и какво не, отбелязва изданието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
7
 
! Отговори
Хей, Пич, преди 11 години
отговаря за концентрираните алкохолни води.
56
0
 
6
 
! Отговори
до 59 преди 11 години
Ама това е страшно,което казваш, конфликт на интереси като по учебник. Никой ли не знае от прокуратурата да се самосезира ,да озапти тази алчна креатура,зейнала да лапне толкова милиони от парите за водния цикъл на Враца? Моля,прокуратурата да провери сигнала и да вземе мерки !
55
0
 
6
 
! Отговори
пич преди 11 години
я ме светнете -- НОНА за кои води отговаря,за газираните ли,щото за реките и язовирите отговарят други инстанции
54
0
 
7
 
! Отговори
пич преди 11 години
ако имах малко власт -ВСИЧКИ щях да ги изгона,начело с НОНА
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ET GERB NE SA TAKIVA TOVA SA NQKOI DRUGI ,NAPRAVO ME E QD 4E GLASUVAH ZA TQH NO VSI4KO SHTE SE POPRAVI DOGODINA I SHTE MI SLOJIM SREDEN PRAST NA VSI4KI MARSHI OT GERB ILI DPS ILI BSP VSI4KI VAN KRADCI MRASNI
52
0
 
11
 
! Отговори
от врачанин преди 11 години
Случайно да ви кажа, че госпожата от снимката горе не си играе с няколко десетки хиляди лева, а с десети милиони. Госпожата е съдружник в КООПЕРАЦИЯ с още двама пенсионери на по 80 години за изграждането на ВОДНИЯ ЦИКЪЛ НА ГРАД ВРАЦА, такъв лаком *** не е имало от много време, нейна фирмичка ще го прави и оправи и омаскари. 50 000 000 лв. е стойността на този провкт !!! Давай кифло яж и дано ти преседне !!!
51
1
 
5
 
! Отговори
Само дрисли крадат преди 11 години
Не ви ли прави впечатление, че само дрисли си раздават бонуси. Не виждам мъже. Тия пикли нямат спиране.
50
0
 
2
 
! Отговори
е преди 11 години
те това ни е държавата , в отпуски пък за парите се връщали. Според мен държавата първо трябва да провери всичките чиновници , до един .... и учителите ! Дето се оплакват от заплати пък за един урок вземат 20-30 лв за 45 мин и лев данък не внасят
49
10
 
1
 
! Отговори
Бонусче преди 11 години
Всички червени *** са се вторачили в доклада на Сметната палата за бонусите раздадени от Нона, но не се вторачиха в бонусите дадени от ексминистър на финансите Орешарски на незнайни герои от кохортата на жълти, червени и фесове . Общият размер на раздадените от този бивш седесар бонуси надхвърля милиарди. Ех, къде е Киро на кирия! Като пишете срещу Б.Б., че играл мач, защо не писахте, че Жан Виденов игра хоро, а 14 български войнчета умираха от огнестрелни рани, застреляни от червените мутри.
48
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Един пич, човек на БСП преди няколко години кандидатства за 14 проекта, спечели дванайсет от тях на стойност 28 млн.лв. Тук става дума за много милиони, а не за пикливите 50 бона бонуси.
47
1
 
15
 
! Отговори
До 53 преди 11 години
Не се заблуждавай,че Бойко не знае за бонусите.Всичко знае.Бяха раздадени милиони бонуси,а се върнаха само 500 хиляди.Останалите потънаха в джобовете на чиновниците.Продължават да ни лъжат и да богатеят на наш гръб,а вие чакайте с нетърпение увеличение на заплати и пенсии с по няколко лева и то преди изборите.Нещастен народ,нещастен заради глупостта си да ги търпи.
46
0
 
15
 
! Отговори
gomor преди 11 години
Свети Бойко как ще коментира бонусите? Той се трепе от бачкане и футбол а тия си раздевали бонуси. Айде сега да ги накара да върнат мангизите заедно с лихвите.Нямам нищо против да взимаш бонс, но не сам да си оценяваш труда и сам да си определяш наградите.
45
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еколозите цицат суха кинта, а после "Айде граждани да изчистим България за 1 ден" Ами да я чистят лапачите на бонуси бе, и *** дето лапат помощи!
44
0
 
1
 
! Отговори
dvoinika преди 11 години
.........sega ne se kazva da skova ko4ina,sega se kazva da realiziram ko4ina
43
0
 
8
 
! Отговори
ми преди 11 години
За какво ги взимат тия бонуси, какви еколози са тия като не могат да различат север от юг, бурен от цвете, риба от млекопитаещо. Мафиоти са всички - заради величествена сделка с имоти до с.Лозенец (бургаско) се правят на ударени и само кинти прибират
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МАФИЯ
41
0
 
11
 
! Отговори
Куч преди 11 години
Бонуси се взимат от шефовете в администрацията, а тия дето работят не взимат нищо, а ако случайно им пуснат, то ги заслужават повече от началниците си. Относно МОСВ, едва ли има друго министерство, което да работи толкова мудно и с остарели методи, навсякъде има по някой , който не знае какво работи, но там май са повечко. Да не ти се налага да работиш с тях...
40
0
 
3
 
! Отговори
conservator преди 11 години
Не стои така въпроса с членове на Комисия за Защита на Конкуренцията. Защотото в техните договори пише "Член на КЗК". Актовете на Сметната палата не се обжалват, а сметна палата недолюбва съда.
39
2
 
2
 
! Отговори
conservator преди 11 години
Тезата на Сметната палата, че възнагражденията за участие в комисия са уредени в трудовите договори на служителите е погрешна и преднамерена. Ако това беше така то в трудовите договори следваше да пише в кои комисии ще участва служителят. Защото при договаряне на заплата все пак работника трябва да знае за какво престира труда си. Не може да почнеш на длъжност експерт с общ разписани задължения, а после да те слагат в комисии с произволен брой. Длъжност редовен член на комисии за концесии няма.
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А тез от Сметната палата някой вярва ли, че бачкат само за едната заплатка??!!!