256 лекари напуснали България от началото на годината

Най-много бягат анестезиолози и специалисти по обща медицина
Обновена: 20 юли 2012 20:01 | 20 юли 2012 19:55, Красимир Ангелов
96
256 лекари напуснали България от началото на годината
Много млади лекари напускат България. Снимка: Булфото

От началото на годината 256 лекари са напуснали България, сочат данни на Институт "Отворено общество", представени на специална пресконференция.

От тях 32 са млади лекари, които са се дипломирали тази година.

За миналата година напусналите лекари са били 507, като се очаква броят им да нараства, обяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Юлиян Йорданов.

Млади лекари на възраст 31- 45 г., със специалност "Обща медицина" или "Анестезиология", най-често заминават за работа в чужбина, сочи официалната статистика.

Според прогноза на Европейския съюз, през 2020 г. ще има дефицит на лекари в рамките на два милиона, обяви още д-р Йорданов.

Най-предпочитаните държави за работа сред лекарите са Великобритания, Германия и Франция, като за 70 на сто основният мотив за напускането на България е по-високото заплащане в чужбина.

За 40 на сто мотивът е "по-добри условия за работа".

Почти всеки втори лекар, работещ в страната ни, е на възраст 46-60 год. Във възрастта 31-45 год. са близо 25 на сто от лекарите, а младите лекари под 30-годишна възраст са 5 на сто.

Всеки трети лекар работи в столицата, като най-малък е броят на лекарите в районите на Разград, Кърджали и Смолян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
0
 
! Отговори
veselinka.popova преди 11 години
Един лекар над средната възраст . Тук , в България се дават възможности за държавна работа с добра апаратура на лекари , които не са заинтересовани от подобряване на квалификацията си по обясними причини - работят или не - заплатата им върви . Тези , които желаят да работят добре , квалифицирано и на ниво плащат щури кредити на банките за добрата апаратура , с която сами се се сдобил и , благодарение на ръцете и ума си . На тях няма кой да помогне . За тях няма заплати .
82
3
 
3
 
! Отговори
ан преди 11 години
Лекарите в България не се интересуват за здравето на хората, а за парите който ще получат. Аз имам здравен проблем и се опитвам от10 години да попадна на свестен лекар, е няма такъв. Не знам дали след 20 г., но сега няма кой да ни лекува, а да не говорим за напред. Медицината е бизнес вече.
81
3
 
3
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 77Да, ама не им се налага да правят трепанация с обикновена електрическа бормашина нали?Освен това, докторът няма да се тревожи за колата си че ще я счупи в някоя дупка, защото такава там няма да намери дори да я търси със свещ!Освен това не им плащат по няколко стотинки на час за нощни дежурства нали?Да изреждам ли още?Хайде че ще си полегна малко, изморих се, неделя е все пак!Знам, че в Германия няма да мога, но пък ще имам пари да си платя парното!
80
3
 
4
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Само толкова ли са напуснали???Аз се съмнявам... мислех че са много повече. При тия условия, чудя се как издържат и търпят още тук в тая вопиюща мизерия!
79
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали тука сме останали 50% около 50 годишни.След 15 години половината от нас ще работят в енергото,а останалите от правилната страна на тревата поне до обяд ще се чудят кой ден е днес!Е тогава и швейцарски заплати да ни докарат все тая ще е!
78
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След някоя и друга година като влезем в кабинета на доктор чужденец може би ще го видим да свири на някоя кобра!Атогава да видя храбреците дето ще налетят да го бият,че имали незнам какви си права!
77
4
 
11
 
! Отговори
ОТЧАЯН преди 11 години
То само лекари да напускат,ами то всичко що е младо и грамотно БЯГА.Тук са само плужеците и тук таме някой младеж,който по случайност си е намерил що - годе добра работа.
76
3
 
8
 
! Отговори
За заплатите на запа преди 11 години
Които са много високи. Общ лекар във Франция назначен от кметство на село (което се случва, понеже няма лекари) получава 4000 евро. Заплатата на специалист я умножете по минимум 10 пъти. Но за да стигне дотам, трябва да си купи апаратура, да наеме кабинет, което също струва много.Но лекари се търсят много. Западняците ги мързи да учат 10 години, пък и отговорността е голяма
75
2
 
6
 
! Отговори
Идея преди 11 години
Проблемът е в обучението на лекарите, което трябва да се подобри и да бъде по- строго. Навсякъде по света има добри и лоши лекари. Това наистина би трябвало да е призвание, но ако не е, нека не им се сърдим на такива лекари, които предпочитат парите, стига да си вършат съвестно работата. А България нека се специализира в производството на лекари и да залеем цяла Европа. Защо не?
74
13
 
9
 
! Отговори
Измамници преди 11 години
А колко са се върнали? Защото тези некадърни, нецивилизовани непрофесионалисти изкарват там не повече от месец. Защо не се свързахте с някоя от фирмите, които ги изнасят, за да ви разкажат какви мизерници са лекари в Бг. Или с някоя немска болница, за да ви каже от кога е забранила да работят българи в нея...
73
5
 
9
 
! Отговори
гурбетчия преди 11 години
Ха ха смешници ,тук в Германия "гъмжи от бг. лекари и много са търсени "!!!!
72
10
 
3
 
! Отговори
oooo преди 11 години
когато в Германия назначат BG зъболекар завършил в BG И СЕ ЯВИ НА РАБОТА НЕБРЪСНАТ,НЕКЪПАН,БЕЗ РАБ.ОБЛЕКЛО ,БЕЗ МАСКА И РЪКАВИЦИ,ЩЕ Е АУТ НА ВТОРИЯТ ДЕН ОТ ПОСТЪПВАНЕТО МУ,ТАКА ,ЧЕ ДОРИ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ УМЕНИЯ ЗА ПОСТАВЕНИ КОРОНКИ,КОИТО ПАДАТ НА ВТОРАТА СЕДМИЦА НЯМА ДА МОЖЕ ДА ПОКАЖЕ,УСПЕХ
71
2
 
3
 
! Отговори
ZZ преди 11 години
ПОСТ 55 ДАЛИ Е ЛЕКАР -МАЛКО ВЕРОЯТНО ,ГРАМОТНОСТТА КОЯТО ПОКАЗВА Е ПОД НИВОТО ДОРИ НА САНИТАР В МОРГАТА
70
3
 
5
 
! Отговори
до 55 преди 11 години
Ако и с немският език си толкова грамотен, не знам точно какво работиш ?!
69
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В нашият вход имаме за домоуправител човек, който се самопредложи, но краде от парите нагло и нахално. И това се знае от всички, но понеже никой не иска да е домоуправител, пак избраха него.Всеки блее и се спотайва. Каквато ни държавата, такъв ни и входа.Нека се сърдим на себе си, а не на политиците, които избираме, защото приказката с баницата важи в пълна сила за нашето общество. Тези лекари ние сме ги изучили с нашите пари, а след това те отиват да лекуват в чужбина. Затова ние ще мреме...
68
4
 
9
 
! Отговори
ЗЗЗЗ преди 11 години
В ГЕРМАНИЯ ТРЯБВА ДА ПОВИШАВАШ КВАЛИФИКАЦИЯТА СИ ВСЯКА ГОДИНА ПО ТОЧКОВА СИСТЕМА,А ТАМ ВСЕКИ КУРС СЕ ПЛАЩА- ВАРИРАТ ОТ 300 ЕВРО ДО 5000 ЕВРО БЕЗ ДДС,BGЛЕКАР ЗА ОТГОВОРНОСТ КЪМ ПАЦИЕНТА НЕ Е ЧУВАЛ И ЗАТОВА ИМА ЗАД.ЗАСТРАХОВКА,АКО СБЪРКАШ ПЛАЩАШ ПЕРСОНАЛНО ПЕНСИЯ ИЛИ ЛЕЧЕНИЕТО НА ПАЦИЕНТА ДО ПЪЛНОТО МУ ОЗДРАВЯВАНЕЕТО, ТАКА РАБОТИМ В ГЕРМАНИЯ,МНОГО ОТГОВОРНОСТИ МНОГО ДАНЪЦИ И ПЪЛНА ОТЧЕТНОСТ АКО НЕ -В ЗАТВОРА ИЛИ В BG
67
7
 
9
 
! Отговори
зззз преди 11 години
като заминат в Германия ,там ще им постелят-при 3000евро брутна заплата,която е доста висока за току-що завършил 1000 евро са осигуровки и данък,1000 евро квартира,необзаведена,100 евро осигуровка отговорност към пациента , остават 900 евро за храна за сам несемеен,без разходите за транспорт,ако имаш личен автомобил-80 евро за паркинговото място в блока ,гражд. отгов. и бензина... и става така ,че в *** Е ПО-ЕВТИНО ОТ ЕВРОПА ,ЗА ГЕРМАНИЯ ОТГОВОРНОСТИТЕ ЗА ЛЕКАРСКИТЕ ГРЕШКИ СА ПЕРСОНАЛНИ
66
2
 
2
 
! Отговори
do 62 преди 11 години
Toi nqma i smelostta i jelanieto da uspee,na takiva fallasos,samo edno/da si barat u6ite i daproduljavat da se samosujalqvat!
65
2
 
9
 
! Отговори
ES преди 11 години
Bravo na tqh!!!Za kogo da se grijat v BG za *** i myusulmanite li...
64
4
 
26
 
! Отговори
един стар лекар преди 11 години
Младите, които искат да работят професията си бягат.В България не може да се работи истинска медицина поради липса на апаратура, липса на възможност за развитие.Същото се отнася и за другите професии.Тези, които ги мързи да научат чужд език си лежат в калта и злобеят по форумите.