България на протест навръх 3 март

Десетки хиляди излязоха на шествия в различни градове в страната
Обновена: 3 мар 2013 20:29 | 3 мар 2013 12:33, Елка Василева
276

Снимка: БТА

Повече от 50 000 варненци излязоха днес да отбележат Освобождението на България и едновременно с това да протестират срещу монополите и управлението на морския град.

Половин час преди обявения час на 22-ата среща пред Общината там се събраха повече от 2000 души. Те се отправиха към Катедралния храм, пред който с телата си изписаха "България". След това шествието се насочи отново към изходния пункт – Общината, развявайки българския трибагреник и настоявайки кметът Кирил Йорданов незабавно да напусне поста.

Към протестиращите се присъединиха и десетки моторджии. Частният градски превозвач „Транстриумф” също подкрепя протеста, като по автобусите му са закачени български знамена.

По-рано днес на извънредна пресконференция варненският лидер на ГЕРБ Иван Портних обяви, че партията му се разграничава от кмета Кирил Йорданов и също иска неговата оставка.

Хора с тъпани и гайди, както и кукери предвождаха днес шествието във Варна. След Общината протестиращите достигнаха до паметника на Апостола на свободата в кв.”Левски”, където коленичиха и му отдадоха чест. Освен че се поздравяваха с националния празник, варненци скандираха срещу кмета и носеха плакати: „Киро - вън - продажник", "Off - Кирил Йорданоff", „Оставка” и други. Колоната, която непрекъснато расте и вече надминава 70 000 души, мина по централните булеварди и стигна до Катедралата, където се изви българско народно хоро. След това протестиращите стигнаха отново пред Общината, където към сградата й полетяха няколко яйца. Хората скандираха,че няма да спрат с протестите, докато Кирил Йорданов не подаде оставка.

Повече от 3000 души в Бургас се включиха в протеста и в шествието срещу лошото управление на страната, монополите и "престъпно ниските доходи". Митингът започна на площада пред Съдебната палата в града. Там протестиращите бяха около 500. Те издигнаха плакати: "Събуди се! България има нужда от нас! Съединението прави силата!". Организаторите на протеста призоваха от импровизирана трибуна за една минута мълчание за трите случая през последните седмици, при които хора се самозапалиха от недоимък. След песни от първите години на промяната и химна на България множеството се отправи в шествие по централните улици на града. За кратко бе блокирана една от основните пътни артерии в Бургас - улица "Булаир". По време на шествието към протестиращите се присъединиха много хора и броят им в Морската градина надхвърли 3 000 души. Те поднесоха венци и цветя пред паметниците на Христо Ботев и Васил Левски.По същото време на други две места стотици бургазлии се събраха за честванията на 3-ти март. Пред сградата на общината бе издигнат националното знаме. А пред Паметника на руския освободител само на метри от основния протест с военни почести бяха положени венци и цветя от представители на местната власт,партии и неправителствени организации.
 

Националният протест в Пловдив днес започна със скандал между обособилите се инициативни комитети, които претендираха за лидерство. Мирослав Киряков от ИК "Съединение" предложи всички комитети от крайно ляво, център, до крайно дясно да се обединят,тъй като по думите му исканията са едни и същи - "да има граждански контрол върху управляващите, да се осъществи натиск и да се разпуснат политическите партии". Той предлага комитетите да излъчат една обща група, която да представлява Пловдив на национално ниво. Срещу неговото изказване "скочиха" привържаниците на "Че Гевара", които продължават да настояват за нацинализация на ЕРП-тата.
От инициативния комитет, оглавяван от Петър Курдов, подчертаха, че са за ясни и конкретни искания, зад които да застанят всички. Те уточниха, че вече имат уговорка с представители от други градове в страната за среща в София, където да обединят усилия и да изготвят единно предложение. Имаше пререкания между представителите на отделните комитети, но служителите на реда прекратиха сериозни сблъсъци.

Протестът започна с революционни песни на площад "Централен". В същото време десетки пловдивчани се насочиха към хълм "Бунарджика", където започва честването на националния празник на България и 135 години от Освобождението й. Междувременно протестиращи пловдивчани блокираха бул. „Шести Септември”. 10 000 са вече участващите в шествието. Те скандират: „Много сме, силни сме” и се движат към бул. „Цар Борис Трети Обединител”. Начело на шествието освен националното знаме има и три отделни платна с цветовете на българското знаме. На бялото е изписана думата „Достойнство”, на зеленото „Възмездие”, а на червеното е изписано „Глас на народа”. Колоната от протестиращи водят и деца. Шествието спря пред Съдебната палата. Чуха се силни освирквания и скандирания „Виновните на съд” и „Мафия”.

Протестиращите от Пловдив поискаха оставката на кмета Иван Тотев. Това стана след основното шествие по централните улици на града. Една част от протестиращите се спряха пред сградата на общината със скандирания "Тотев вън", "Оставка" и "Мафия".

Под мотото "Народът не преговаря" в Плевен се състоя поредният протест срещу монополите и политическата система. Митингът на недоволните започна на централния площад "Възраждане", след като завършиха официалните прояви по повод Националния празник Трети март, без да помрачи настроението на останалите граждани. На Западната трибуна до храма-мавзолей "Свети Георги Победоносец" се чу вой на сирена, след което започнаха да се изказват желаещите. Пред около 300-400 души ораторите още веднъж потвърдиха исканията си, които бяха формулирани на кръглата маса в Сливен. "Няма какво да преговаряме, не сме искали оставки, а депутатите да работят, за да си свършат работата срещу монополите и високите цени на тока", каза безработният Валери Гочев. Той заяви, че в Плевен не са останали работещи предприятия, освен "няколко шивашки цеха".Затова безработицата е голяма, най-много страдат младите, те напускат града, малките фирми също изнемогват, допълни Гочев. Той заяви още, че продължават да настояват за смяна на политическата система, за намаление на броя на депутатите.Малкият брой присъстващи на протеста предизвика Диана Тонкова да вземе думата. Тя заяви, че вече се чувства апатия сред хората и че се получавало добре познатото "кучетата си лаят, керванът си върви".

За поредна неделя протестиращи граждани се събраха пред градинката пред храм „Св. Георги” в Добрич, предаде "Фокус". Множеството от хора се състоеше от протестиращи, граждани, които полагаха цветя на паметника на Васил Левски в градината, и такива, които влизаха в православния храм да запалят свещица и да се помолят. Днес на протеста доминираха разветите български знамена и плакатите с патриотични послания. В центъра на митинга беше издигнат макет от кашони, обвити с хартия, на която бяха залепени табели на нещата в България, които гражданите се заканват „да изметат” с протестите, желаейки по-добър начин на живот. Нещата за измитане са: партиите, корумпираните политици, ЕРП-тата, фалшивите медии, монополите, олигарсите, фалшивите правителства, фалшивите избори и граждански организации, мафиотските структури. Всичко това е обединено в израза „Порочна система” и символично тя бе разрушена от хората на площада.

Разпространяваше се и декларация с основните искания на гражданите – национализация на всички стратегически отрасли и природните ресурси на страната, смяна на системата, чрез която се формира и контролира управлението в България и създаване на нова система със задължителното участие на граждани и сдружения, също създаване на Национална програма, която включва приоритетите на страната – духовност, история, образование, раждаемост, биоземеделие и селско стопанство, туризъм и икономика. По-късно протестиращите се присъединиха към множеството от хора, събрали се на тържествен ритуал поклонение пред паметника на Хан Аспарух и Костницата на загиналите руски воини.

С развети знамена и възрожденски песни и под звуците на гайда и тъпан започна протестът срещу високите цени на тока и монополите в Пазарджик. В шествието се включиха около 1000 души, които се предвождат от младежи с плакат "Пазарджик е буден", изписан на фона на българския трибагреник. Преди началото на шествието организаторите призоваха участниците в него да не се поддават на провокации и да спазват обществения ред. Хората в шествието скандират "Свобода, единство, победа".

Около 500 души участват в протестно шествие по улиците на Велико Търново. Участниците в шествието носят голям транспарант, на който пише "Народът не преговаря". Не преговаряме, защото приказките за служебен кабинет и обществен съвет не ни удовлетворяват, каза за БТА Светлин Тачев от сдружение"Обединени за глобална промяна", участник в протеста. По думите му исканията на днешния протест са да се свика програмен кабинет, да бъдат изцяло премахнати монополите, да бъдат променени изборният кодекс и Законът за партиите. Участниците в шествието се спряха пред паметника на Васил Левски и пред паметника "Майка България", за да почетат загиналите за свободата на България с падане на колене и с едноминутно мълчание. Те скандират "Свобода или смърт", "Много сме - силни сме", "Ботев, Левски, България", "Всички сме синове на Майка България", пеят българския химн и патриотични песни. Шествието продължава към площада пред крепостта "Царевец", където ще прерасне в митинг-концерт, на който протестиращите ще представят всички свои искания.

Около 500 кюстендилци се включиха в днешното протестно шествие против монополите. Заради честването на националния празник на централния площад "Велбъжд" протестът, който се провежда на същото място, беше отложен с един час. Националният протест започна със скандал между обособилите се инициативни комитети, които претендираха за лидерство. Участвалият в срещата при президента Георги Арсов бе освиркан от множеството, което не припозна в него своя представител.По-късно протестиращите извървяха пеша и скандирайки пътя до паметника на Дядо Илиьо Войвода, затваряйки за кратко движението по централната улица "Цар Освободител", където движението се регулираше от полицаи. Участниците в шествието отново извървяха заедно пътя до централния площад "Велбъжд".

Протестиращи в Сливен запалиха хартиено чучело на ЕВН пред сградата на енергопреносното дружество. Към сградата на фирмата за пореден път полетяха и яйца. Днес протестът в Сливен започна в 13 часа на площад "Хаджи Димитър" в Сливен.Протестът премина в мирно шествие по главната улица, където към протестиращите се присъединиха още хора и пред сградата на ЕВН техният брой бе над 300 души.Организаторите на протеста бяха категорични, че ще излязат на улицата и следващата неделя.

Заедно на 3 март в подкрепа на протестиращите в България - под това мото преминаха протестите на българи в чужбина.


Информацията е актуализирана в 16.15 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още по темата: БургаспротестВарна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
0
 
5
 
! Отговори
ИстинатаНадНас преди 11 години
Реално в ситуация като днешната в България,единствените,които могат да въведат ред и дисциплина са военните!За да не се случи това/!/е започнало разсипването на Българската армия още след 1989 година!Посяга се на всички стари,древни народи по света,българският народ не прави изключение!Ние не произлизаме от други народи,други народи произлизат от нас!Варианти на българският език се говорят от Западна Полша до Владивосток на Тихият океан!!!Големите фирми в БГ са почти само американски/израелски!
212
0
 
1
 
! Отговори
ИстинатаНадНас преди 11 години
До АнонименТЪЙ КАТО БЪЛГАРИТЕ СА ЕСТЕСТВЕНИ СЪЮЗНИЦИ НА РУСНАЦИТЕ ПОЗНАИТЕ ЗАЩО САЩ,ЗАПАДНА ЕВРОПА,ИЗРАЕЛ СЕ БОРЯТ СРЕЩУ БЪЛГАРИТЕ-НЕ ТРЯБВА ДА ОСТАВА РУСКО ВЛИЯНИЕ ПО НАШИТЕ ЗЕМИ,НО НЕГО ГО ИМА ДОКАТО ГИ ИМА БЪЛГАРИТЕ!ВАЖНИ СМЕ САМО В БЪЛГАРИЯ,ИЗВЪН НЕЯ СМЕ ПРОСТО ПЕШКИ В СВЕТОВНАТА ПОЛИТИКА!НЕ СЪМ КОМУНИСТ,НЕ СЪМ РУСОФИЛ!НЕ Е НУЖНО ДА БЛИЖЕМ НИЧИИ ***,НИТО НА РУСИЯ,НИТО НА САЩ И ИЗРАЕЛ!БЪЛГАРИТЕ И РУСНАЦИТЕ СМЕ ЕСТЕСТВЕНИ СЪЮЗНИЦИ,ЗАТОВА Е ТОЗИ ГЕНОЦИД НАД НАС,И ДА СТАНЕМ НОВАТА ПАЛЕСТИНА!!!
211
0
 
1
 
! Отговори
ИстинатаНадНас преди 11 години
До АнонименНЯМА КАК РУСКА КОМПАНИЯ ДА ПРОДАВА ГОРИВА В САЩ.ВЪПРОСЪТ ВЕЧЕ Е ПОВДИГНАТ ОТ ЕДИН БЪЛГАРИН,ПОТЪРСЕТЕ В ИНТЕРНЕТ,ЩЕ ВИ ИЗЛЕЗЕ ИНФОРМАЦИЯТА!ВАЖНО Е ДА СЕ ЗНАЕ КОЙ ИСКА ДА ЗАВЗЕМЕ БЪЛГАРИЯ-ИМАМЕ АМЕРИКАНСКИ БАЗИ,АМЕРИКАНСКИ ВОЙСКИ,МОСАД НА НАША ТЕРИТОРИЯ.БОРБАТА СЕГА Е КАТО В СИРИЯ,РАЗЛИКАТА Е САМО,ЧЕ НЯМА ВОЕННИ ДЕИСТВИЯ!ОВЛАДЯВАНЕ НА ВСИЧКИ ТЕРИТОРИИ ДО РУСИЯ,ПРЕДИ ДА СЕ ПОСЕГНЕ КЪМ САМАТА РУСИЯ!ТОВА Е НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД,ЗАТОВА ОТ ЕВРОПА ПОДКРЕПЯТ ПОЛИТИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ!!!
210
0
 
1
 
! Отговори
ИстинатаНадНас преди 11 години
До АнонименИстината е,че България е поле за борба между Русия и руските интереси и САЩ и тези които ги управляват-Израел.Всички борби,които стават сега са за изтласкване на Израел от България,това с токът,цените на горивата,храните,мизерията,корупцията...и други са следствие от геноцидът над българите в България!По темата за ЛУКОЙЛ-ТЯ НЕ Е РУСКА КОМПАНИЯ!В ИНТЕРНЕТ ИМА ДОСТАТЪЧНО ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТОВА,ВКЛЮЧИТЕЛНО ПОТЪРСЕТЕ В ИНТЕРНЕТ ЗА "ЛУКОЙЛ В САЩ"-ПЪЛНО Е С "ЛУКОЙЛ".НЯМА КАК ДА Е РУСКА В САЩ!
209
0
 
2
 
! Отговори
Хаха преди 11 години
Леле 242.. колко ти е промит мозъка. Какъв преврат? Хората се обединиха срещу мизерията, глада и мафията - срастнала се с политиката. ОГРОМНО БРАВО за всички Варненци, които протестират срещу наглите и безочливи черноморски мутри. Всички трябва да вземат пример от тях и да изринат тази пасмина от България.
208
5
 
1
 
! Отговори
9 преди 11 години
Всички превратаджии трябва дасе запомнят много добре,сидеров станишев костов и всичките които бяха в първите редици на протестите,те трябва да одговарят пред закона и света за какво направиха преврата,във какво обвиниха ГЕРБ,във какво ги хванаха,в кражбали в какво,и ако несе докаже те трябва да одговарят пред закона,това нее детска играчка даси играеш със цяла държава има закони и в БГ.БОЙКО ПАК ЩЕ ПОБЕДИ.ДРЪЖ СЕ БОЙКО НИЕ СМЕ ПАК СТЕБ.
207
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нищо не се чува за Лукойл!? И те са монопол и то зверски, само че са РУСНАЦИ. Електроразпределителните дружества са чешки и австрийски и тях кучета ги яли. Това, че плащаме твърде скъп бензин и дизел някак остава на заден план. Само за сведение в Русия литър нафта от Лукойл е 1,24 лв. Не е зле нали?
206
0
 
3
 
! Отговори
общински мафиот преди 11 години
трябва да има и местни избори..по места общинските съвети са пълни с корумпирани типове..трябва да има промяна в законите за местната власт
205
0
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 11 години
Браво на варненци браво на всички
204
16
 
0
 
! Отговори
a преди 11 години
Vyv Varna sa nai golemite bokluci.
203
8
 
3
 
! Отговори
7 преди 11 години
На всичките снимки от стачките хоръта са стари муцуни от тройната коалиция.само търсят причина за какво да тръгнат по улиците,нека се на скитат до 12 май.В цял свят безработицата е много а нашите подлогги на тройната коалиция попречиха на гн Борисов да изправи БГ на крака,а сега духайте супата.Пак ГЕРБ щее и пак щесе на.ерете от зор.Само ГЕРБ само БОЙКО БОРИСОВ.АЙДЕ БОЙКО ВЪСТАНОВЯВАИСЕ ПО БЪРЖЕ ЧЕ ПАК ТЕ ЧАКА ВЛАСТА СЕГА ЩЕЕ МНОГО ПО СЛАДКА.
202
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво, Варна! Най-после се събуди, отърси се от вцепенението и сега вече нищо не може да те спре! А вашият кмет е най-наглата мутра, която може да си представи човек. Няма лесно да стане от кметския стол, защото го е страх. Много го е страх от възмездието, което го очаква. Да съсипеш такъв прекрасен град като хилядолетната Варна! Не отстъпвайте!
201
1
 
15
 
! Отговори
666 преди 11 години
Днес за пореден път Българския народ видя какви хора го управляват. Президентът,(***) и една пасмина Крадливи,Лъжливи и алчни Политици честваха сами 3 Март денят в който България се освободи от 500 годишно Турско робство. Този ден дойде. Денят на време разделно,когато един Народ отново се надигна от дълбокия си сън и съзря цялата истина за целия 23 годишен преход. Предатели и крадци обградени от 3 кордона полиция .Нали господин Президент сте президент на всички Българи.Къде бяха те !!!!!!
200
20
 
6
 
! Отговори
2 преди 11 години
Всички превратаджии трябва дасе запомнят много добре,сидеров станишев костов и всичките които бяха в първите редици на протестите,те трябва да одговарят пред закона и света за какво направиха преврата,във какво обвиниха ГЕРБ,във какво ги хванаха,в кражбали в какво,и ако несе докаже те трябва да одговарят пред закона,това нее детска играчка даси играеш със цяла държава има закони и в БГ.БОЙКО ПАК ЩЕ ПОБЕДИ.ДРЪЖ СЕ БОЙКО НИЕ СМЕ ПАК СТЕБ.
199
1
 
10
 
! Отговори
dufi преди 11 години
Neka pometem cjlata sistema.Vun gnidi-te ot vlastta.Da vidite sega kon bob jdeli.Ste plashite horata ,che gladut bil po-silen ot tok-a.Sega ste opitate sillata na toka.smeshnici.........
198
0
 
20
 
! Отговори
ЗАЕДНО преди 11 години
ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ЗАЕДНО!
197
0
 
27
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Допуснахме малцинствата да управляват държавата 80% неграмотни турци,гарантират властта на ДПС ,99% неграмотни *** гарантират властта на другите бандитски партии.Затова и всичко в страната ни е фалшиво: Фалшиви избори,фалшиви политици,фалшиви профсъюзи,фалшиво образование,фалшификации при разпределение на Европейските фондове,фалшива храна и хляб,фалшиво гориво,фалшиво здравеопазване,банки,ифраструктура ит.н. .
196
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Протест "на връх" трети март. Такамм нека помислим така формулирано заглавието звучи като да се оргнеш на софрата или нещо от сорта??? За незапознатият сигурно това е някакъв акт на вандализъм, изразяване на гняв чрез неуважение към празника. За тези ,които са били там, знаят, че няма нищо такова. Протестиращите уважиха празника и самият протест беше по-скоро празник на свободният български дух, от колкото протест.
195
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
какво оттегляне на доверието - прокурор му трябва.
194
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на Варна!