Протестиращи пробиха с кофи за боклук кордона пред НС

За пореден път напрежението на протеста ескалира
Обновена: 12 ное 2013 23:07 | 12 ное 2013 19:30, Камелия Цветанова
615

Снимка: Булфото

Въпреки че парламентът остана празен след 17 ч., за 152-ри ден протестиращите се събраха пред сградата на Народното събране и за пореден път през този ден се стигна до сблъсъци с полицаите.

Броят на недоволните около 19 ч. беше едва около петдесетина. След като известно време хвърляха пиратки към  Народното събрание, около 19,15 часа някои от протестиращите успяха да пробият металните заграждения пред централния вход на сградата и да оставят там контейнери за боклук.

Още по темата
Полицията реагира незабавно и за минути служителите на реда се увеличиха, след което направиха жива верига от три реда по протежение на цялата сграда на парламента и не допуснаха протестиращите да се доближат до сградата.

Кордон от полиция препречи също така някой да се насочи към Орлов мост и към ул. „Г.С. Раковски” от парламента.

Минути преди 20 ч. броят на протестиращите видимо се увеличи, като към 20,15 ч. те успяха да премахнат почти всички метални заграждения и занесоха част от тях пред Ректора на СУ, който пък продължава да е окупиран от т. нар. "ранобудни студенти".

По данни на МВР около 19,30 ч. броят на протестиращите е бил 400 души.

Един от участниците в протеста заяви по бТВ, че на жълтите павета тази вечер има хора, които са ръководени от мъж, който им дава бутилки с минерална вода, които да хвърлят по полицаите. Според него това са провокатори, които нямат нищо общо нито със студентите, нито с хората, протестиращи от 150 дни.

След като обстановката се успокои около 21,30 ч. протестиращите ръкопляскаха на полицаите, които свалиха щитовете и каските си. От задните редици на протеста обаче отново полетяха бутилки и пиратки по служителите на реда и те сложиха каските си.

След това започнаха да избутват протестиращите от централния вход на парламента към съседната сграда на БАН, както и към Ректората.

Това доведе до нови сблъсъци между полицаи и протестиращи, но в крайна сметка органите на реда успяха да изтласкат недоволните от площада. 

Последва обрат - протестиращите спряха полицията с метални заграждения на кръстовището на Софийския университет около 22,30 ч., които обаче бяха премахнати от жандармерията.

Към 22,50 ч. повечето от протестиращите се разотидоха. Пред Ректората останаха малко хора, предимно студенти.

По-рано нес на Паметника на Цар Освободител недоволните окачиха плакат на премиера Пламен Орешарски, изобразен като скелет. Палатковият лагер остава поред парламента, както и бяла дъска, украсена с цветя, на която са написани 10-те Божи заповеди.
 
Няколко пъти днес се стига до сблъсъци между полиция и протестиращи по време на опита за окупация на Народното събрание. Едно момче пострада, както и един полицай. 

По време на протестните действия днес до 19:30 часа в полицията за различни противообществени прояви са задържани 12 души, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Един от задържаните е 24-годишен мъж, обявен за издирване във връзка с унищожаване на билбордове. Две жени на 45 и 35 години бяха отведени в полицията и предстои да им бъдат наложени наказания по Указа за борба с дребното хулиганство.

За двама мъже - на 45 и 57 години, предстоят същите действия. Двама мъже - 27 и 52 години, са отведени в районното управление за хулиганство. Четири жени на възраст между 23 и 33 години и един мъж на 49 бяха отведени в полицията за неизпълнение на полицейско разпореждане, предстои да им бъдат съставени предупредителни протоколи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


615
Още по темата: протестНСсблъсъци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
445
0
 
0
 
! Отговори
тттт преди 10 години
Hезаменими ли са?8. най-бърже става с национална стачка, стачките са двигател на прогреса.
444
0
 
0
 
! Отговори
тотко преди 10 години
да подават декларации и техните роднини.5.изборност на всички началници на РПУ-та, мандатност.6.промяна в изборният закон, бърза и лесна процедура за отзоваването и замяна на депутати и общински представители.7.корупцията извира от чиновниците, мандатност за чантаджиите, 4год да работи на държавна служба, 4год да му е абс. забранено. Mного чантаджии се оядоха, нема никакво текучество. Hезаменими ли са?
443
0
 
0
 
! Отговори
тотко преди 10 години
1.чорбаджиите да плащат 75% от осигуровките на работниците тази година, по-нататък 80%, 85%, 90, 95%, 100%. Kойто неможе, има закон за фалитите.2.вдигане минималната заплата с 10% годишно, тази година с 20%. Kойто чорбаджия неможе да плаща , има закон за фалитите.3.избори ВСЯКА година върху една ЧЕТВЪРТ от България, за 60 депутатски места, туй е, другото е от Лукавого.4.който държавен служител не си подаде имотно-данъчна декларация автоматично аут, при някои категории служители да подават
442
1
 
4
 
! Отговори
politolog преди 10 години
Тогава трябва да се промени Изборния кодекс. Ако това искат студентите, защо не го представят като първо условие, както и краен срок за неговото изготвяне и провеждане на нови избори. В противен случай, ще трябва да избираме само между партиите, които не са морални. Образува се един затворен кръг, от който няма излизане.
441
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да въведат едномандатна мажоритарна система .Тогава партията с най-читави кандидати ще управлява.Ама нещо се дърпат.
440
4
 
5
 
! Отговори
politolog преди 10 години
Нека студентите да заявят открито коя партия искат да ни управлява. Тогава може и да ги подкрепим. Нали за тяхното бъдеще трябва да мислим.
439
3
 
4
 
! Отговори
Дядо Коледа преди 10 години
То това вече стана комична постановка.Едните си свалят каските-другите им ръкопляскат и започват да ги замерят с пиратки,след което първите пак си слагат каските.Като не искат,пардон,те явно не искат да ги защитават тези в парламента-да отидат да пият по една бира или кафенце,зависи кое време на деня е и да пуснат народа да ги линчува ония мерзавци за пет минути и да се свършват мъките.Следващото правителство няма да им се сърди за постъпките.
438
2
 
4
 
! Отговори
независим преди 10 години
560,остави ги. Сега им е времето да вярват, да мечетаят. Едно време и ние бяхме като тях.И един ден и те ще се събудят и дълго , дълго време ще си мислят :ТОВА ЛИ ИСКАХМЕ И ЗА ТОЗИ ИЛИ ТЕЗИ СЕ ТРЕПЕХМЕ?
437
10
 
12
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До СтуденткатаЯ стига с подобни заучени фрази.Борели се за б ъдещето.За кое бъдеще? За собственото си най-вероятно.А като хвърляте разни неща по ченгетата ,какво променяте? Кажете първо кой искате да управлява в кого виждате тоя морал,после се тупаите в гърдите,че сте най-морални и съвестни
436
4
 
2
 
! Отговори
Муто преди 10 години
До АнонименИмам само една забележка - не простият, а много простият ни народ
435
4
 
6
 
! Отговори
Муто преди 10 години
Иключителен мазохизъм и мерзост се иска за да наречеш агресивните *** - демократи.
434
3
 
7
 
! Отговори
СБНЛ преди 10 години
От снимка 12 се вижда,че около заграждението няма протестиращи застрашаващи живота на полицая който се опитва да вдигне пияния си колега !!!
433
1
 
4
 
! Отговори
СБНЛ преди 10 години
От снимка 12 се вижда,че около заграждението няма протестиращи застрашаващи живота на полицая който се опитва да вдигне пияния си колега !!!
432
2
 
4
 
! Отговори
Студентката преди 10 години
Мдаааа,А твоето мнение какво е?Стига с тоя копи/пейст, мислете малко със собствените си глави.Четете някъде мнение на някой ваш авторитет и веднага става и ваше мнение.
431
4
 
13
 
! Отговори
politolog преди 10 години
Никак не мога да повярвам на хора, които 3.5 години търпяха просташката надменност на една властваща глутница, събрана около една мутра, която съсипваше бизнеса на хората, авторитета на институциите, наричаше лекарите убийци, нахлуваше посред нощ в домовете на хората, демагогстваше, насади бабаитското мислене и поведение, раздели хората на "ние - добрите" и другите, които не ни харесват - т. е. лошия матрял. Щом тогава не са протестирали, значи не се борят за никакъв морал, никаква нормална държава, или пък против корупцията.
430
5
 
19
 
! Отговори
за БУДИСТИ преди 10 години
Нито сте много, нито сте силни, само сте кресливи и гръмогласни !!! Никой не ви обръща внимание освен продажните медии !!!
429
3
 
11
 
! Отговори
Мдаааааа преди 10 години
Писателят Марко Ганчев за протестите:Имаме чисто и просто едно непризнаване на изборни резултати. Толкова ли голяма интелигентност се иска, за да се сетиш, че го правят едновременно ГЕРБ и невлезлите в парламента с надежда за нова конфигурация. Още по-нищожна интелигентност е необходима пък да проумееш, че конфигурацията ще бъде същата и че ако пък се измени в полза на ГЕРБ, безредиците ще са още по-непредсказуеми.А някои казват, че големият протестен зор бил за разпределението на няколкото милиарда евро, които се очакват от ЕС. Власт - обществени поръчки - наши фирми - наши пари - гражд
428
8
 
10
 
! Отговори
извън София преди 10 години
БЛАГОДАРЯ ВИ ,ХОРА ,ВИЕ ОТСРАМВАТЕ БЪЛГАРИЯ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
427
2
 
12
 
! Отговори
Студентката преди 10 години
И ние искаме да учим, но искаме и бъдеще, а не само диплома...
426
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 546 Значи мислиш ,че всичко си е наред в държавата и си съгласен със аферите Бисеров, Пеевски и т.н нямаш нищо против според теб управляващите са честни и добри хора