Скоро: Даряването на храна – честа практика у нас

Мая Манолова припомни, че 46% у нас живеят зле
19 юли 2016 16:00,
10
Скоро: Даряването на храна – честа практика у нас
Снимка: архив Булфото

С отпадането на ДДС върху дарените храни даряването на храна ще стане честа практика. Тази надежда изрази омбудсманът Мая Манолова.

Тя бе един от основните инициатори за промяната. Идеята й намери подкрепа и във финансовия министър Владислав Горанов, който обеща законови промени.

Още по темата

"С отпадането на ДДС за дарените храни се цели благотворителността да стане честа практика за хранителния бранш", каза Манолова пред "Фокус".

Тя обясни, че до 30 юли по искане на Горанов трябва да се предложат работещи законодателни промени. Те ще целят и ограничаване на данъчни злоупотреби при даряването на храни.

"Предлагаме бенефициенти на даренията от производители и търговци на храни да бъдат специални хранителни банки, които ще се регистрират по ред в Министерството на земеделието и храните. Към този момент има една такава банка, която функционира от 2011 година", обясни Манолова.

Тя разясни и че институциите, които ще поемат дарените храни, ще имат осигурена специална логистика за съхранението и справедливото разпределение на храните за нуждаещите се хора.

"Тези структури ще издават и съответните документи на дарителите, за да бъде ясно какво и в какви размери е дарено", обясни омбудсманът.

Мая Манолова припомни, че 46% от българите живеят при тежки материални условия и се лишават от храна. Българските деца са най-некачествено хранените в сравнение с децата в други европейски държави, уточни омбудсманът.

Манолова обясни, че целта е даряването на храни да стане традиционно за страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
3
 
! Отговори
търгаш с храна преди 7 години
А на бас ,че вредите от това,ще са повече от ползите.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Търтей в женски род.Пиявица и кърлеж!
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Затова куткудякяка толкова тази кyкyмявка, търсила си е топло местенце от там да куткудяка. Никаква полза от нея. Пpocта кypвa.
7
4
 
7
 
! Отговори
отврат преди 7 години
Много хора не я харесваха, но сега - всички!
6
3
 
4
 
! Отговори
евала преди 7 години
Ако другарите в парламента работеха на 100% колкото тази кака, щяхме сигурно да сме на нивото на Южен Судан!
5
3
 
1
 
! Отговори
Мая преди 7 години
Да 46% от вас живеят зле, но пък ние сме добре и това е важното!
4
2
 
4
 
! Отговори
Отчет: преди 7 години
По въпроса с властването и съдебните издевателства от страна на ЕРП-та - НУЛА ! По въпросите на топлофикация и надвзетите суми - НУЛА! По отношение на незаконните практики на мобилните оператори - НУЛА ! Във всяко отношение - НУЛА! Какво повече?
3
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До евалаКакво е направила бре??? Дай пример или си пълен лъжец!
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само тая ми липсваше с нейните празнословия и нищонеправене!
1
2
 
8
 
! Отговори
евала преди 7 години
Много хора не я харесваха, но за сега се справя много добре. Честно казано и аз се съмнявах в нея, но категорично ме опроверга. Ако другарите в парламента работеха на 20% колкото тази кака, щяхме сигурно да сме на нивото на Чехаия, а не кене*а на Европа. Дано и някой друг ме опроврегае, да вивим че стават чудеса не само по Коледа.