Борисов: Да се разплетат "всички възли" за изгорелите складове

Имало е инвестиционни намерения за тях, обяви Рашидов
Обновена: 24 авг 2016 19:50 | 24 авг 2016 19:24, Веселина Йорданова
13
Борисов: Да се разплетат "всички възли" за изгорелите складове
Снимка: архив, БулФото

Най-добрите експерти изпраща правителството в Пловдив заради изгорелите складове от Тютюневия град, става ясно от думите на премиера Бойко Борисов.

Още по темата
Те трябва да установят какво се е случило и причините за огъня.

"Радвам се, че колегите от прокуратурата и от МВР не тръгнаха по най-лесната плоскост за палеж от клошар, не казвам, че не е така, но експертизата ще покаже. И се надявам, докато се води досъдебното производство, докрай да се разплетат всички възли, свързани с тези тютюневи складове – кое и как, по какъв начин е довело до тяхната приватизация, кога. Какви ангажименти имат новите собственици към паметници на културата като се приватизират“, коментира премиерът, според стенограмата от заседанието.

Той се надява в най-скоро време това да стане ясно и Министерството на културата да подготви мерки какво трябва да се направи.

"От една страна, да не паднат да убият някой човек в един момент тези стени, които видях, че висят просто във въздуха. И ако се възстановяват – как да се възстановят по начин, че освен да са сигурни, и да се запази тази ценност. Така че, поработете по случая максимално ангажирано", заръчва той.

Министърът на културата Вежди Рашидов казва, че прокуратурата работи в Министерството на културата с Института за националните паметници на културата.

По думите му дори да паднат паметниците на културата, собствениците са длъжни по закон да ги възстановят във вида, в който са били. Рашидов посочва още, че за складовете е имало инвестиционни намерения.

"В Паметниците на културата излезе документ, с който 2010 година са постъпили проекти и документи за демонтиране, което означава събаряне и надграждане на още три етажа върху тези т. нар. складове. Това е проектът, имаме го и днес ще го пуснем в сайта, разбира се, след като поработят и прокуратурата, и Министерството на културата съвместно", обяснява министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
32
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
Току-що прочетох в статия тук, че прокуратурата е повдигнала обвинения на клошар и търси от него 15 милиона лева... значи всички възли са разплетени! Сега вече може да започне разчистването на терена и застрояването му!!! Евалла!!!
6
0
 
34
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 7 години
Дълго има да се чака възстановяването на тези сгради,т.е.няма да стане никога.Паметта на хората е къса,след като се премахнат опасните стени,т.е.всички,след някое време терена ще се разчисти,ясно ще стане,че пари за възстановяване(а то е страшно скъпо)нема.Докато се умува,времето е неумолимо и ще си вземе своето.
5
11
 
34
 
! Отговори
миряна преди 7 години
айде стига с тиа складове,още малко и за културно наследство ще обявите всички навеси за сушене на тютюн в родопите,нали се борим срещу тютюнопушенето,стига сте го защитавали
4
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прокуратурата трябва да сезаеме с Б. Борисов първо ипосле нещата ще почнат да се оправят.
3
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо няма да направят, само прах в очите на хората. Държавата на мафията се задейства само и единствено ако е заплашено имуществото и живота на мафиоти, или олигарси. Справка - Очите, Пеевски, Йоско, Брендо и др. За някакви си сгради и обикновени хора на никой не му пука.
2
0
 
48
 
! Отговори
хъ преди 7 години
Ама те чакаха заръката му ли?тц тц тц
1
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не четох статията защото като погледнах заглавието ми стана ясно. Защо всички възли е в кавички? Трябва да е само възли. Що ли някой кракер не ви тресне та да направи само след тест по български език да може да пуснете статия?! Жалкото е че тогава статии няма да има!