Южна Корея и Канада ни учат как да гласуваме машинно

С тях броенето на бюлетини в секция ще става за 10 минути
24 авг 2016 08:52,
4
Южна Корея и Канада ни учат как да гласуваме машинно
Снимка: архив, Bulphoto

Запитвания до над 10 държави е изпратила ЦИК във връзка с практиката свързана с машинното броене на бюлетините, каквото ще се проведе експериментално за пръв път у нас на предстоящите президентски избори.

По-голямата част от тези страни вече са върнали становища. Сред тях са Южна Корея, Швейцария, Германия и Канада, съобщиха от ЦИК пред "Монитор".

От Швейцария уточняват, че ползват този метод предимно за провеждането на референдуми. В началото на септември пък се чака отговор и от Великобритания, уточни говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

Тепърва трябва да се реши какъв тип машини да се ползват. Има много технически въпроси, които трябва да се вземат предвид, разясни колегата на Нейкова Цветозар Томов.

Съществуват два типа машини. Единият вид е подобен на брояча за банкноти, като бюлетините трябва да са сортирани предварително. Другият вариант е машина, която сканира бюлетините и прави техни копия, по подобие на тези в тото пунктовете. Който и от двата варианта да се избере, въпросът е дали тези устройства ще разпознаят правилно бюлетината, дали едно зацапване няма да се сметне за недействителен вот, дали ще реагират на сгъната бюлетина, обясни още Томов.

В ЦИК има въпроси и около това кога и къде ще се проведе експериментът. В работната група в комисията, която се занимава с темата, са обсъждани няколко възможности. Единият е да стане в деня на вота, а другият - след него. Обмисля се и дали да се състои в някоя секция или в самата сграда на ЦИК, където това може да стане публично.

Според Томов трябва да има и преброителна комисия, която да не знае предварително резултатите от протоколите и едва след това да се направи сверка с резултатите от ръчното преброяване на вота.
За машинното броене са отделени 50 000 лв., с които най-вероятно ще се вземат поне две устройства. Все още не се знае дали ще се купят, или ще се наемат.

Една такава машина брои до 300 бюлетини в минута. Това означава, че на една секция ще и отнеме средно между 10 и 15 минути, за да обработи резултатите, разясниха от ЦИК. В общо 500 секции в страната ще се проведе машинно гласуване на президентските избори наесен. Те ще са в 31 района. Кои точно ще са секциите ще стане ясно най-късно в началото на октомври.

Междувременно от ЦИК ще търсят 12 стенографи, които ще получават по 5,50 лв. за една страница. Преди да бъдат назначени обаче, кандидатите ще минат и през практически изпит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
A на снимката? преди 7 години
А на снимката ви дават идея как да давате рушвет.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние пък ще ги научим как се нагласят машинните резултати.