"Гражданската" скача – ще караме ли без нея?

500 000 карали без задължителната застраховка
Обновена: 3 окт 2016 10:02 | 3 окт 2016 09:00,
91
"Гражданската" скача – ще караме ли без нея?
Снимка: Архив Bulphoto

Последните данни за застрахованите на пътя от средата на юли сочат, че над 500 хиляди българи карат автомобилите си без "Гражданска отговорност".

А сега дори се предвижда увеличение на цената на застраховката, което постави въпроса дали този брой няма да се увеличи.

Темата в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR коментираха Ивета Кунова и Коста Чолаков от Българската Асоциация на Застрахователните Брокери.

"Не бихме искали да коментираме цените, защото те се определят от пазара. В крайна сметка това е една застраховка, която е много важна, защото тя защитава именно пострадалите", посочи Чолаков в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

"От една страна пазарът е изключително конкурентен, защото има много играчи в тази застраховка, от друга страна, разбира се, имаме завишения на обезщетенията за телесни увреждания", добави той.

От асоциацията на брокерите напомниха, че при произшествия на пътя щетите на незастрахованите автомобили се покриват от общия гаранционен фонд.

Ивета Кунова обаче отбеляза, че противно на мрачната статистика, над 75% от автомобилите имат сключена "Гражданска отговорност" и добави: "Гражданската отговорност не е цялото застраховане, застраховането не е гражданска".

Иначе утре, на специална церемония, ще бъдат отличени най-добрите застрахователни компании в страната , обявиха двамата гости.

"Тази година има много повече номинации, отколкото миналата година, което за нас е много добър знак, че ние сме дали добър пример и сме накарали и други компании, които не са участвали миналата година, да се включат тази година в конкурса", разказа Чолаков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
От прочетеното само става ясно ,че някой подтиква застрахователите да вдигнат цените.
80
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Обективенне знам колко си обективен. има една организация - КФН. там се публикуват статистики. направени да ги разбере и човек, зомбиран от хейтване по форумите
79
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 82 ГО само дето аз съм от тия дето плащат на хората, които такива като теб блъскат
78
0
 
3
 
! Отговори
До зайчето преди 7 години
Това е проект за от началото на 2017-а. Сега е времето да си "чешем езиците", после само ще я плащаме.
77
0
 
0
 
! Отговори
Зайо Байо преди 7 години
Проверих в нета цената на ГО ,същата като миналогодишната ! Излишно си чешете клавиатурите :-)
76
0
 
10
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
Въпросът тук опира да съизмеримост - цена на ГО, размери на максимални обезщетения, брой и размер на сключените застраховки ГО, брой и размер на изплатените обезщетения и точно тук нещата се трошат. Прибираните от застрахователите пари, са много повече от това, което получавт застрахованите, т.е. цената на застраховките е неоправдано висока, а размерите на получаваните обезщетения са неоправдано ниски.
75
1
 
4
 
! Отговори
До 82 ГО преди 7 години
Защо се пънеш да пишеш за неща, които не разбираш?!Съвсем явно е, че не си шофьор и не си правил ГО
74
1
 
1
 
! Отговори
Бъчворова преди 7 години
До АнонименЩо бе яд ли те е шмръкльо.Карай и ти без застраховка и ще го духаш сополив .
73
12
 
3
 
! Отговори
ГО- продължение преди 7 години
плащаш 300-400 лева, а някой ти носи отговорността за безумието на пътя... в белите държави тези застраховки струват доста повече, но ние няма да преживеем деня, ако не хейтнем малко, не напсуваме някой или нещо подобно...
72
1
 
2
 
! Отговори
Fred преди 7 години
Nekoi da vijdal finbalance na nekoi zastrahovatel?! A finbalance na vsichkoto zastrahovatel v rbg?!
71
5
 
5
 
! Отговори
ГО преди 7 години
За тези, които твърдят, че ГО няма смисъл. въпросната застраховка пази тъпанарите с коли, понеже в бг е масово разпространено да се избиват комплекси на пътя, ако ударят няколко тъмнокафяви *** да не отнесат от съда обезщетние от по средно 50 - 100к на ***. да видим тогава какво ще смятат форумните разбирачи
70
2
 
10
 
! Отговори
лупи преди 7 години
Цитирам един полицай: Маани я тая гражданска отговорност! Не върши никаква работа.
69
4
 
8
 
! Отговори
Сакадабара преди 7 години
Слагат се камери, които следят регистрационните номера, компютърче вижда , кой няма ГО, куките спират коката от движение на улицата (паяк натоварва автомобилът) , ако собственика не плати ГО то и глобата, колата отива за скрап. Така е в Обединеното Кралство.
68
1
 
1
 
! Отговори
Blif преди 7 години
Lipsvat mnogo vajni pokazateli, kolichestva, obemi, grafiki, natrupvania, migracia, balanci, investicii, (+,-) otzivi na klientelata, konkurentna sreda, prihodi, razhodi, pechalbi, izlushaci...zabarkali ste samo plodov marmelad...
67
2
 
2
 
! Отговори
king_for_a_day преди 7 години
67, прав си, че застраховката е на автомобила, и това според мен е нещо, което също трябва да се промени, именно за да може да влезе в сила системата за определяне на цената bonus-malus. Сигурно ще се оправдаят, че е по-лесно да се следи по номер на колата, но при тази статистика от половин милион неплатени граждански... абсурдна работа... :(
66
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз си купих 20 год кола за 1200лв дадох още 1000лв за смяна на 100 неща и сега е като нова вече 1 година я карам без проблемно забравих за ремонти
65
7
 
2
 
! Отговори
Men преди 7 години
До АнонименТогава си купуваш нормална кола, която отговаря на всички стандарт за замърсяване, плащаш си всички такси и застраховки, свиркаш си и си караш без да мрънкаш. Има много по евтини вариянти от това да притежаваш и поддържаш кола. Ако имаш 7-8, или 10 хилки за кола защо мрънкате за 10-15 лв на година повече? Това е по около левче на месец.
64
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време е при определянето на конкретната цена на застраховката ГО, да отпадне отчитането на какви щети са платени в миналото. Това са несъвместими за България неща. Застраховката е за колата, а не за шофьора. Шофиращи тази кола могат да бъдат хора всякакви и може да нямат нищо общо с шофиралите предишната година. Ако ще се прави застраховка ГО за шофьора, така да бъде, но да отпадне застраховка ГО за колата. Двете заедно вървят само в държави, където се знае една кола от кого се шофира.
63
4
 
2
 
! Отговори
До 71 преди 7 години
Това е вариант, но пак е за хора без пари. Ако не си чак толкова притеснен с парите, започаваш да цениш други неща - удобство, време, ... нещо, което споделеното пътуване не може да ти даде. При колите важна е тенденцията - те са необходимост и все повече хора го осъзнават и броя на колите нараства и ще нараства. Е, винаги ще има едни зчанчени "еколози", които ще искат невъзможни неща, но такива къде ли ги няма.
62
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
68, мои колеги пътуват точно София-Пловдив постоянно. Трима човека са, досега не са имали грам оплаквания, а са пътували с какви ли не хора последната година. Не са им взимали повече от 5 лева на посока, а редовно ги оставят или до жилището им тук, или това в Пд. Оферта е отвсякъде.