Ползвал, не ползвал – "Топлофикация" праща сметки

За сградната инсталация и потреблението в разгорeщен спор
Обновена: 11 окт 2016 16:01 | 11 окт 2016 14:00,
148
Ползвал, не ползвал – "Топлофикация" праща сметки
Снимка: bgonair.bg

Димитър Грозев е абонат, който решава да търси по съдебен път правата си срещу "Топлофикация". В студиото на "България сутрин" по телевизия Bulgaria ON AIR той разказа, че неговата тъща има апартамент, в който никой не живее от близо 6 години и прилага справка от домоуправителя, която доказва думите му.

"Един ден се появи едно дело за 2 хил. лв. за период от 2 години. Ние не сме консумирали нито вода, нито нищо. Апартаментът беше празен. Ние нямаме договор или правни отношения с "Топлофикация". Многократно съм заявявал в писма, че не желая да ползвам тяхната услуга", обясни Грозев.

По думите на обществения посредник Деян Дянков нещата тръгват от Закона за енергетиката, в който е казано, че всеки един собственик на етажна собственост, независимо дали ползва или не, е задължен да плаща сградна инсталация.

"Сградната инсталация се явява част от тази енергия, която влиза в един имот. Ако някой иска да се откаже от сградна инсталация и всички други неща, които влизат като топлинна енергия, трябва да се откаже цялата етажна собственост", обясни Дянков.

"Взаимоотношение между мен и "Топлофикация" няма. Правен договор с цена, количество, качество, не съм подписвал. Аз съм казал, че не желая каквито и да е услуги", посочи Димитър Грозев.

"Ще съдя "Топлофикация" и всички, които я обслужват, защото това, което става, е издевателство и престъпна дейност от тяхна страна", категоричен е абонатът.

Дянков заяви, че във всяка фактура има посочено количество, изразходвана енергия, както и цена. "Дело се завежда само при изтекъл отоплителен сезон, когато се прави обща фактура. В тези 2 хил. лв. освен сградната инсталация има и други сметки за вещи лица, лихви и т.н.", предположи общественият посредник.

В разгорещения разговор се включи и говорителят на "Топлофикация" Елизабет Павлова, която заяви, че е нормално хора, които не желаят да плащат сградна инсталация, да бъдат дадени на съд.

"Процесният период е за 2 години отоплителен период. Сумата, за която "Топлофикация" е завела дело, е около 1020 лв. Това е само потребление. Има държавна такса, има юрисконсултска такса и две съдебни експертизи. Сумата от 2 хил. лв. е сумарна", обясни говорителят.

Павлова уточни, че неговата тъща е сключила договор за етажна собственост, защото в списъка, който е представен, за да се присъедини сградата към услугата, има неин подпис.

Грозев сподели, че ще има протест заедно с други хора, които ще излязат с него на улицата, за да изразят доволство.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Крумов (144)Парното в сградата включва коридора и други общи части, които са извън апартамента и се отопляват, следователно и плащат. Понеже това е неотделима част от инсталацията, когато сградата се включва в мрежата се изисква съгласието на всички собственици. А после няма как да се отдели само един или двама - или всички, или никой. Това дело е обречено на неуспех и андрешковско по същество. Той Андрешкото си живее на топло в душите на май повечето хора в България.
135
1
 
3
 
! Отговори
Крумов преди 7 години
При социализма нямаше такива сметки и проблеми.Не знам - сигурно им е скъпо на Топлото да поддържат хем топлина - хем да е икономично.Не знам - малко ме учудва - не е пазарно, някак.Според мен - трябва да се преразгледа въпроса за абсолютно спрените парно-радиатори.Не трябва да е в този вид.
134
1
 
3
 
! Отговори
топлохолик преди 7 години
Вижте, правото на собственост е върху обекта на собственост, т.е. апартамента, общите части на сградата са аксесоарни, те са придатък към собствеността и когато няма волеизявление за ползване на услуга - парно, общите части следват обекта на собственост - така е дефинирано правното отношение и съдиите трябва да го спазват..
133
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Америка парното са го решили преди 100г.Там се продават ваучери.карти с предплатени минутиот 50 до 5000долара.На радиатора си има место където се слага картата.Слагаш и се топлиш.Завърташ крана на 0 -спира да отчита.Няма фирми за дялово разпределение,няма рекет,няма осъдени.
132
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗА СГРАДНА ИНСТАЛАЦИЯ ДА СЕ СЛОЖИ УРЕД ЗА ОТЧИТАНЕ. ТОВА Е ДИРЕКТИВАТА НА ЕВРОПА. НЕ СТАВА ДА ИСКАШ ПАРИ ПРОГНОЗНО.
131
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И аз вися на Вальо Топлото с 9000лв,от 2006г.не съм плщал.Ако Топлото ме осъди ще платя за последните 3г.около 2500.Останалите са погасени по давност.Имам познат той им виси с 12000лв.Имам и познати които ги осъждат за 2-3 неплатени сметки.
130
2
 
17
 
! Отговори
Anonimen преди 7 години
Топлофикация и тумора към тях-топлинните счетоводители са най-големият държавен рекетьор,който третира потребителите като роби,а не клиенти,към които да се отнася с уважение,защото им дават хляба.Всеки трябва да има право да се откаже от услуга,която не желае.Трябва да се заведе колективен иск в Страсбург срещу държавата.Друго спасение няма.
129
3
 
8
 
! Отговори
дебел депутат преди 7 години
изборите идват,трябва да се събират пари за ромски гласове.
128
1
 
8
 
! Отговори
педерация на потреби преди 7 години
До Анонимен 134"възмутен от наглия им рекет и от защитата на държавния съд която получават"Браво приятелю! Държавния съд се финансира като съди длъжници на топлото на конвейр.Пращат ги на частни съдебни изпълнители димоларова и пръмова. Тия пък двете се отчитат с "дарения " на софийския районене съд. Педерацията на потребителите водена от някой си емил пък събира по 300-400 лева от измъчен клиент само за да го представлява пред съда , но накрая човекът пак е осъден.
127
1
 
17
 
! Отговори
123ва преди 7 години
"нещата тръгват от Закона за енергетиката, в който е казано, че всеки един собственик на етажна собственост, независимо дали ползва или не, е задължен да плаща сградна инсталация."ами да ви еВба майката ***, 240 педдераста какво правят е т.нар парламент.Чакат ислямските тараммбуки дето трайно ще ги настаняват да ги онодат в ггъза?Защо това не се премахне, другари-господа?
126
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам къде четох,по форумите мисла но във Франция било същото дърво.Българин който живеел там се оплакал на приятел че такса сградна инсталация се плаща и там,и била 400 Евро на месец.
125
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако един закон е явно несправедлив и е в полза единствено на едната страна ,то той следва да бъде променен,той не е спуснат от господ,че да се спазва доживотно,обаче нещо не усещам желание за промяна от нашите `народни` представители.Колко са народни и кого точно представляват е трудно обяснимо.Аз лично не съм клиент на топлото ,но съм искрено възмутен от наглия им рекет и от защитата на държавния съд която получават
124
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Топлофикация е най големата мафиотска структора.Добре изградена тя обслужва интересите на Столична община и на определен кръг от хора във власта.Пред монополиста ние сме като крепосни селяни.Ползвал не ползвал -плащаш.Не може да се откажеш.Не знам това дали го има в друга държава
123
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
забравих да добавя,дори и никой да не живее над мен аз пак съм топлил апартамента и не ме интересува-да са живяли ,аз си искам парите и туйто,те да доказват че не съм хаха
122
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хм,по логиката на топлофикация ако аз се отоплявам примерно на дърва а комшиите над мен не се отопляват с нищо,то аз мога в края на сезона спокойно да им връча сметка за отопление,понеже комина ми ги е топлил,понеже минава през тях,глей тии от туй ще излезе кяр,отивам да слагам в избата една печка и всички нагоре ще ги одрусам напролет
121
4
 
14
 
! Отговори
Брътвежи преди 7 години
Фъндъковна защо се крие и скатава от криминалните деяния на Топлофикация? Защо тази отговорност се спестява на учителницата по руссом языке от всички.меди, КЗК, КЕВР, граждани, фирми, ЕК?Тя, Фъндъковна, избираемата навсякъде кмет-министър-президентка е ПРИНЦИПАЛЪТ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ, КОЯТО Е КРИМИНАЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ. Това е. Друго няма, освен празни и безплодни брътвежи.Вие всички слепи ли сте, глупави ли сте, какви сте, та не търсите виновната, отговарящата, отговорната?
120
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Топлофикация е дългата ръка на "Вечната дружба" и затова ще плащате хем вечно, хем скъпо, а ако не слушате ще спите на студено ! На мене газ не ми трябва !
119
2
 
20
 
! Отговори
ЕЕЕх.., преди 7 години
Народе,народееее! Как допусна да те залобят отвсякъде така смъртоносно.По логиката на този "закон" ще плащаме сградна инсталация ,докато сградата съществува и от оня свят.Примитивни хора ни дакараха до тук и тези *** ще довършат нацията.Нека победим примитивизма на предстоящите избори,ако искаме да оцелеем!!!!
118
10
 
9
 
! Отговори
Неблагонадежден преди 7 години
Ще загуби делото срещу Топлофикация всеки, който притежава собственост в топлоснабден от нея блок, защото се намира в състояние на СЪСОБСТВЕНОСТ, т.е. притежава и определена част от ОБЩИТЕ ЧАСТИ на отопления блок!!!! Ако стане собственик по наследство важат разпоредбите на Закона за наследството, т.е. получава както активите, така и пасивите от наследодателя му, с някои изключения. Така че, не се абете излишно!
117
3
 
18
 
! Отговори
tony преди 7 години
Нека първо да се обърне към Омбудсмана. Следваща стъпка е съдебен иск спрямо Топлофикация София. Имат доста неприятни спомени от мен. Нееднократно съм хващал тази хидра в крачка. Стига да сме повече и има да вият на умряло. Тони Малинов