Такса "раждане" – адекватна грижа за родилки за 15 бона

Лекари забавили секцио, за да принудят жената да избере екип
21 окт 2016 08:58,
122
Такса "раждане" – адекватна грижа за родилки за 15 бона
Снимка: архив, Ройтерс

Бременни и техните близки у нас са принудени да броят купища пари в болниците, за да се грижат за тях както трябва, докато раждат. 15 000 лева е платила жена в голяма частна акушеро-гинекологична болница в София, в която е дала живот на рожбата си. 

Бременността на жената протекла нормално, разказва "Монитор". Хоспитализирана е само за няколко дни по време на бременността и след това за самото раждане, разказаха от частен здравно-застрахователен фонд, в който тя е осигурена, макар да е осигурена и в Националната здравноосигурителна каса. След раждането обаче се получава усложнение, вдига висока температура.

Още по темата

Хоспитализират я повторно и искат още 1950 лева, показват фактурите и касовите бонове. Престоят само за един ден във въпросната АГ болница струва 330 лева.

Оказва се, че въпросното лечебно заведение е взело пари не само от частния фонд, но и от Националната здравноосигурителна каса.

В друга многопрофилна болница в София друга пациентка е платила 1950 лв. за раждане със секцио без никакви усложнения.

680 лв. са й калкулирани за престой в интензивна стая и други 600 лв. за индивидуален пост на наблюдение от медицинско лице.

Същата болница е разбила услугите за бременни на отделни пакети, като цените в тях са зашеметяващи, уточниха от здравно-застрахователния фонд. Например, предлага се подготовка на семейството как да се грижи за бебето. Цената е над 300 лева. Срещу тези пари майката и бащата слушат лекция как да подменят памперс.

Хилядарки за раждане искат не само в частните, но и в държавните болници, независимо че и двата вида лечебни заведения имат сключени договори с НЗОК, която плаща за това.

За нормално раждане от началото на 2016 г. касата плаща по 580 лева както за здравноосигурени, така и за неосигурени. Анестезията е включена в цената на клиничната пътека, казаха от от там.

В друг фрапантен случая млада жена с просрочен термин чака пет денонощия, за да извадят бебето й със секцио в университетска болница в столицата, разказаха нейните близки. Медиците й съобщили, че детето е много голямо и трябва да бъде извадено оперативно. Макар и роднините й да са приготвили необходимата сума за избор на екип за секцио, лекарите го правят едва на шестия ден.

Във въпросната болница изборът на екип струва 900 лева, а ако в него има професор – 1500 лева. В последния момент обаче, възрастен лекар поема нещата в свои ръце. Не взима пари, тъй като за спешни състояния, като това на младата жена, Цезаревото сечение е безплатно. За него пари превежда здравната каса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След това защо младите днес 25-35 в днешно време не правят деца а ги искат. Защото се трепем за минимални заплати и пак не стигат да си платим тока идр сметки, пък камоли да имаме деца. България като страна е красива но като държава е пълена Ад !
107
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След това защо младите днес 25-35 в днешни време не правят деца а ги искат. Защото се трепем за минимални заплати и пак не да си платим рока пък камоли да имаме деца. България като страна е красива но като държава е пълен Ад!
106
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1122Да, увеличени са, но не мисля че трябва да ги съди някой. Все пак сумата е точно определена и не се доплаща нито лев, за разлика от други болници, които обявават една цена, а на края излиза друга. Все пак Щерев не карат никой насила да ражда при тях.Там всичко е на ниво. Раждах скоро там и пак бих родила живот и здраве. Професионализма, условията и отнощението, изцяло са адекватни на заплащането.
105
0
 
1
 
! Отговори
Ася преди 7 години
Мария Несторова, раждали ли сте скоро? Това за което пишете са небивалици, търсите сензации или някой "източник" ви е взел за мезе.
104
0
 
7
 
! Отговори
0 преди 7 години
В цитираният в статията *** Майчин дом за нормално раждане задържат майката и бебето за 5 дни! Защо? Доскоро беше 3 дни, както във всички болници в страната. Естествено източват касата и не се мисли за психичното здраве на родилката подложена на този ад - Майчин дом.
103
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
никога няма да раждам в българия (нарочно е с малка буква). Ще чакам докато имам възможност да мигрирам, и детето ми няма да е с българско гражданство! Отвратена съм и от хора, от система и от всичко, и единствено не съм се махнала завинаги оттук заради възрастните ми родители!
102
0
 
5
 
! Отговори
1122 преди 7 години
Във Щерев от вчера цените са увеличени с 200 лв.
101
2
 
8
 
! Отговори
Ala_Bala преди 7 години
Защо говорите с недомлъвки? Напишете коя е тази болница. Това е информация от типа "Една жена каза" Аз се сещам за една болница - Токуда! То станало по скъпо от САЩ, там раждането е 12 000 $ в болница. Застрахователя плаща от тях 9 000 $>
100
0
 
12
 
! Отговори
ани преди 7 години
Цитираната софийска университетска болница е Майчин дом. Там ако си без избор на екип трябва да си абсолютен непукист или крайно беден. Събота и неделя никакъв лекар на 7-ми е 12 -ти етаж. Никаква информация за бебе, никаква визитация за майките. Пустош! А виж, *** се разхождат свободно и през нощта се спи на лампи. И как няма да си платиш за частна болница?
99
0
 
19
 
! Отговори
бай иван преди 7 години
Не знам за родилките. Но аз от толкоз алчни и ЕнтелЕгентни и способни лекарски капацитети напоследък ме е страх да ида при джипито си. Не знам дали не е почнала работа като дистрибутор на някоя аптека щото ме лекува само с антибиотици.Зачервено гърло - антибиотици. Ударих си кофри крака - антибиотици. Сополи - антибиотици. Боли ме ухото - антибиотици.От два дена имам запек и ме е страх да ида. Щото знам - антибиотици. Дори се чудя дали нямам запек от толкова антибиотици.
98
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно. Жена ми роди преди 6 месеца. Единственото, което ми поискаха като пари е по 75 лева на вечер за единична VIP стая(София, Майчин Дом). Тоест, около 300 лева за 4 нощувки, за да не се гърчи в кеча с още 3-4 родилки в една разнебитена стая. А можеше и без тия 300 лева да се мине.Стаята си беше супер - собствена баня, хладилник, телевизор, климатик - нищо не липсваше. Е, виж, можеше и да идем на частно и да платим 5-10 хиляди лева, ама не се сетихме, щото сме прости.
97
0
 
12
 
! Отговори
БРАТЯ БЪЛГАРИ!!!! преди 7 години
ВЪН ТЪРГОВЦИТЕ ОТ БОЛНИЦИТЕ
96
0
 
5
 
! Отговори
да ве ? преди 7 години
Кво праИм с ромките ?---00.00 лЪвЪ ., колкото повече деца раждат , толкова повече далавера и безплатно раждане ????
95
1
 
11
 
! Отговори
2121 преди 7 години
Да раждаш в държавен родилен дом е сървайвър. Нямате представа на какво е подложена жената! От 196.... година почти няма промяна в отношението на соц. акушерките и лекарите. Тук там боядисано, нова дограма, някъде подобрени родилни зали, а иначе мръсотия, грубост нечовешко отношение. Е, има и късметлийки. Не обвинявайте жените решили да родят в частна болница. Там поне знаеш за какво даваш пари и всичко се плаща на каса. В държавните излиза същата сума ако си с избор на екип и всичко е ужас.
94
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може и да има такива случаи, но не е масово. Аз родих в частна клиника с избор на екип и струваше 1500. А ако е в държавна, може и да е съвсем безплатно, като все пак отношението си зависи от това на кого ще попаднеш.
93
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега да Ви кажа драги останали в обора овце , в Испания за да родиш - напълно безплатно , за едно дете ти дават 2000 евро и 60 дни безплатни памперси и пюрета за малкото ... по-разумните отдавна мигрираха , а в бг останаха само *** , боядисани и мързеливи индивиди ...
92
1
 
14
 
! Отговори
Алов преди 7 години
Един изгубен народ, трябва да изчезне.
91
2
 
1
 
! Отговори
л преди 7 години
дъчмен, ти май си е дефменколко плаща фондА за раждане, а не пациента?те там е е заровено кучетотук 560лева там? провери сам.....
90
1
 
11
 
! Отговори
ДъчМен преди 7 години
До Лекар 87Пич, в Холандия всички родилки раждат в къщи напълно безплатно с екип от болницата, в болница пращат само случаи с усложнения. Провери преди да пишеш глупости за 2000евраци!
89
0
 
6
 
! Отговори
л преди 7 години
всички са много доволни от NHS и лекарите в Англия...Затова като дойдат празници... и лекичко я да понаправим някой зъб, я да посетим специалист в БГ...че като се върнем, преглед при джи Пи след седмица, при специалист след 3 месеца и те така.....за парите, които се плащат като осигуровки в Бг сравнено с другите държави, системата ни е за чудо и приказ.....айде атака сега:)