8 лв. дневно – стипендия за безработен, включен в обучение

Безработни могат да изберат между IT, счетоводство, туризъм, търговия
5
8 лв. дневно – стипендия за безработен, включен в обучение
Снимка: архив, Ройтерс

Агенцията по заетостта включва безработни в обучения за професионална квалификация.

Те са организирани от Държавно предприятие "Българо-германски център за професионално обучение” (ДП БГЦПО). За да се включи в квалификационен курс, безработният подава в бюрото по труда, където е регистриран, заявление по образец и копие от документа за завършено образование.

Документите се придвижват по служебен път до Българо-германския център, в който се организира обучението по заявената от лицето специалност, съобщиха от агенцията.

Обучението на лицата, включени в такива курсове, се заплаща от Агенцията по заетостта със средства от държавния бюджет. На обучаващите се безработни лица се поемат разходите за квартира (нощувка със закуска) в общежитието, както и за транспорт един път месечно за отиване и връщане от постоянното местоживеене до населеното място, в което се провежда обучението.

Безработните лица се стимулират и чрез предоставянето на стипендии в размер на 8 лева за всеки присъствен ден. При започване на обучението курсистът може да получи авансово част от средствата за покриване на първоначалните си разходи.

Тези обучения се реализират от ДП БГЦПО в рамките на Двугодишен план за тази и следващата година. Обучаващата институция има клонове в Пазарджик, Плевен, Стара Загора, Царево и Смолян.

Всеки от тях предлага набор от квалификационни курсове,ориентирани към професии в административното обслужване, компютърно и информационно обслужване, счетоводство и икономика, строителство, търговия, туризъм, ресторантьорство и др.

Центровете разполагат с учебна база и съвременно оборудвани работилници за практическо обучение по всяко професионално обучение, провеждано в тях. Във всеки от клоновете на курсистите от други населени места се осигуряват условия за престоя им през периода на обучението.

Обученията в клоновете на ДП БГЦПО се провеждат по график, който се актуализира своевременно на интернет страницата на Агенцията по заетостта и на информационните табла в бюрата по труда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен - 8 лева хм докога...С тая грамотност дето си я показал тук, можеш само овце да пасеш. Така, че и Ловеч ти е много.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
22*8=176 лева на месец, за да се правиш, че учиш. И следващия месец пак.Някакви наказания поне няма ли?
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
8 лева хм докога ще ни лъжат бе гледаите сега 10 години лъжа караш курсове преубочаваш сеи какво след това пак наново в един малък град като ловеч какво остана да работи лаенето и присмиването което трае години наред в тоя град от нечии измислени господа пречеики на обикновенните хора е господа време е да ви кажем чао
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
безработните кучета ги яли , пак ще вкараме наште ора , и те ядат леб .