8 архиереи ще се борят за Старозагорски митрополит

Изборът ще бъде следващата неделя в Светия Синод
3 ное 2016 18:30, Анисия Иванова
2
8 архиереи ще се борят за Старозагорски митрополит
Архив: Булфото

Осем архиереи ще участват в изборите за нов Старозагорски митрополит, съобщава на сайта си Българската православна църква.

На свое заседание вчера Светият Синод разгледа внесеното писмо от Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, наместник на овакантения Старозагорски епархийски престол.

Съгласно Устава БПЦ определи следната листа на кандидати за митрополитски избор: Месемврийски Иаков, Велички Сионий, Драговитийски Даниил, Траянополски Киприян, Браницки Григорий, Главиницки Йоан, Белоградчишки Поликарп, Агатополски Йеротей.

Още по темата

Листата с епископите ще бъде изпратена до всички епархийски избиратели, за да се определят дати за епархийски и за каноничен избор. На епархийски избор избирателите ще излъчат двамата кандидати, събрали най-много гласове.

След това на свое заседание Синодът ще разгледа изборните книжа и, ако епархийският избор бъде преценен като изрядно проведен, в следващата неделя в параклиса на Светия Синод ще се проведе каноничният избор, на който митрополитите с гласуване ще изберат един от двамата епископи за нов Старозагорски митрополит.

В края на септември БПЦ освободи старозагорския митрополит Галактион заради тежкото му здравословно състояние.

Бившият вече старозагорски владика претърпя тежък инсулт през лятото на 2015 година и дълго време животът му бе в опасност. Той бе избран за Старозагорски митрополит на 20 февруари 2000 г., като замени на поста починалия през 1998 година митрополит Панкратий.

Галактион бе и един от тримата кандидати за наследник на патриарх Максим, заедно с ловчанския митрополит Гавраил и настоящия патриарх Неофит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Аз съм за Сатанаил Хелловички!
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крадливи мутри в расо! БПЦ заприлича на ВИС-2!