Целим се във високобюджетни туристи, обяви Ангелкова

България била единствената в ЕС с огромен ръст в туризма
22
Целим се във високобюджетни туристи, обяви Ангелкова
Снимка: БТА

България е единствената държава в ЕС, която постига такъв огромен ръст в туризма и то само за девет месеца. Това каза по време на публична лекция пред студенти и преподаватели от Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград министърът на туризма Николина Ангелкова.

По думите й за този период се отчитат 15% ръст. "Това са 7 милиона туристи до момента, а това е 620 милиона повече приходи в хазната, отколкото миналата година, за период от януари до август месец", каза Ангелкова, предаде радио "Фокус" - Пирин.

Тя подчерта, че са предприети редица стъпки за привличане на високобюджетни туристи. "Ние със сигурност ще имаме по-висок ръст на приходите от процента ръст на туристите, защото оценката на приходите върви с един месец назад", обясни тя.

По нейни думи за април и май имаме по 20% ръст, за юни - 28%, за септември - 15%, а за октомври се очаква също да има 15% ръст.

Ангелкова каза още, че туризмът е сред секторите, в които съществува глад за кадри, а ако имаме стабилност и запазим тези темпове, ще продължим възходящото развитие. 

За първите 9 месеца на годината България е посрещнала около 7 млн. чуждестранни туристи, докато за цялата 2015 г. те са били 7.1 млн.

"Ако продължим да натрупваме положителните резултати с този темп, до края на 2016 г. ще имаме година без прецедент като статистики, което ни задължава всички заедно и достатъчно мобилизирано да работим за устойчивото развитие на сектора", обобщи министър Ангелкова.

В отговор на въпрос на какво се дължат тези резултати, тя съобщи, че големите чуждестранни туроператори се интересуват от няколко ключови фактора, за да предпочитат работата с дадена дестинация. Сред тях са политическата стабилност и сигурност в държавата, наличието на добра инфраструктура, материална база и подготвени кадри.

"В момента можем да предложим всичко това и имаме огромни ръстове, докато преките ни конкуренти отбелязват спад", каза Николина Ангелкова. Тя определи недостига на кадри в сектора като основен приоритет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Чужденец преди 7 години
Бе целите се, ама мерникът ви крив..
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най многобройните ни туристи са ***.След тях са социално слабите западняци,английски хулигани ,наркомани и пияници..Евтин алкохол и балконинги с фатален край.
17
0
 
3
 
! Отговори
Без визи за Русия! преди 7 години
Без визи за Русия! И прихода ще се утрои! Русофобите, тая чума в България, много пакост на Българския туризъм и икономика на България сториха.
16
0
 
8
 
! Отговори
Уточнение преди 7 години
Високобюджетни - се смятат туристите които харчат повече от 10 Евро на ден! Щото другите идват с предплатени пакети за по 200 Евро за 2 седмици с включен полет и си носят водата, чипса и гумените мечета от там къДето идват!От ПР отдела на министърката
15
0
 
5
 
! Отговори
Поручика преди 7 години
Имаше една поговорка:"Те не го пускат у селото, а той пита за поповата къща!"
14
0
 
9
 
! Отговори
bobo преди 7 години
Цели се колкото искаш.Но дали ще улучиш?
13
0
 
7
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 7 години
Целим се, но ще получим царвили.
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С това обслужване по хотелите - храната е отврат - само Украинци и Руснаци биха оживели след почивка у нас.
11
1
 
13
 
! Отговори
Петър янчев преди 7 години
Госпожо ако смятате за туристи пияниците които идват защото бутилка ВОДКА -1 литър струва 10евро. Много съжалявам.Бъркате ТУРИЗЪМ С НАСИРАНЕ.
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама трябва да се предложи и качество за високоплатежните туристи. А това липсва
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руският пазар ! Само там са платехоспособните туриисти. Напоследът р,блата се стабилизира и догодите вече да доста над 200 долара, средно 220-300 долара заплати получават хората ! Те са !
8
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щеше да е чудесно, ако ръстът се дължеше на добра инфраструктура, стабилност и сигурност, а не на политическата обстановка и атентатите. Поне се възползвайте и оправете всичко, защото няма нещо, което да е наред. И забравете за бълнуванията, че квалифицирани кадри ще ви работят за жълти стотинки.
7
0
 
11
 
! Отговори
Да бе преди 7 години
Те богатите туристи не щат със самолет да прелетят над този "ряй" , а тя ще ги привличала !
6
0
 
16
 
! Отговори
някой преди 7 години
Като желание е добро, но пък високобюджетните туристи не харесват нискобюджетните ни хотели, ресторанти, плажове и пътища.За културата на обслужване пък да не говорим.Те си имат високи изисквания, които никак не се вместват в нашите условия.В кой наш 4-звезден хотел сменят спалното бельо на всеки 2 дни, слагат чисти хавлиени кърпи, нови четки за зъби и още куп подробности, които ги има пак в четиризвезден хотел примерно в курорт в Испания?Не ми се коментира това изхвърляне на министърката.
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Освен тинейджъри кре'тени и футболни запалянковци за алкохолни запои не очаквай други. Из'метта на Европа пристига само. Пазарна икономика, какво да правиш. Див капитализъм с комсомолски ръководители. Това е България.
4
2
 
22
 
! Отговори
vlady преди 7 години
България трябва да привлича елитни туристи пианисти с отлична алкохолна подготовка. Трябва да се провеждат турнири по спортно пиене спринт и маратон както и по балконинг.
3
0
 
19
 
! Отговори
аз там преди 7 години
На тая няма ли кой да и затвори устата. Тая комсомолска самодейност и бежанец ще усъмни да ходи на българско море.Единствената и видима дейност е службите за защита на потребителите командировани на море лятото да приемат жалбите. Е това е напредъка.
2
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хахах високобюджетни?! Тези дето се напиват, друсат и скачат от балконите измряха ли вече?
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази лудата и тя. Хайде оставката ви искам.