Минералните води гълтат 3,5 млн. лева от бюджета

Чрез програмата кабинетът в оставка подпомага общините
2
Минералните води гълтат 3,5 млн. лева от бюджета
Снимка: архив, Reuters

3,5 млн. лв. отпуска правителството в оставка за реализиране на програмата за минералните води на екоминистерството.

Чрез нея ще бъдат подпомагани общините за по-ефективно управление на находищата на минерални води на тяхна територия.

"Това е наша инициатива, на която изключително много държим, защото искаме да осигурим възможност на общините да развият потенциала на находищата на минерални води", заяви ресорният министър в оставка Ивелина Василева пред журналисти в МС.

По думите й тези средства могат да се ползват за модернизиране на мрежата вътре в населените места, на съоръженията за водочерпене или довеждащата мрежа, така че да могат в пълна степен да се реализират икономически дейности на територията на населените места.

МОСВ очаква проектни предложения от местните власти, които имат срок за това до 16 декември. Програмата ще се реализира от националния доверителен екофонд.

Безвъзмездното финансиране е 50%, а останалите пари общините могат да осигурят или чрез собствените си бюджети, или чрез кредити, на които ще бъдат покрити лихвите.

Василева обясни, че те могат да формират и публично-частни партньорства, за да развиват спа туризъм, балнеолечение, спортни дейности и др.

"Това е огромна възможност за българските общини, защото България е изключително богата на този ресурс и трябва да бъде използван потенциалът му", посочи тя.

Без да коментира подробности, екоминистърът каза, че е дала вчера обяснения в Следствието за сделката за ваксините, за която здравният министър Петър Москов получи три обвинения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
6
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
А кой ще печели от минералната вода?