Върнаха в Кабул първите 16 нелегални афганистанци

За четири дни 115 души са поискали да се върнат доброволно
32
Върнаха в Кабул първите 16 нелегални афганистанци
Снимка: БТА, архив

От четвъртък до неделя 115 нелегални мигранти от Афганистан са подали документи, че искат да с върнат доброволно в Кабул.

Още по темата

16 лица вече са отпътували за Афганистан, а посолството на Кабул е декларирало, че може да обработва данните на по 20 лица дневно, съобщи председателят на Агенцията за бежанците Петя Първанова пред БНР.

След бунта в бежанския лагер в Харманли, при който се оказа, че гамените са именно от Афганистан, беше решено, че те ще бъдат връщани обратно в родината ми, ако нямат основания да получат статут в България.

Първанова увери, че ситуацията в центъра вече е напълно е спокойна. Оградата е възстановена, а медицинските прегледи се извършват нормално.

Тя отсече още, че няма предвиден сега или за в бъдеще ангажимент за изграждане на центрове от отворен тип.

Агенцията за бежанците има капацитет от 5 130 места с възможност да се разшири до 6 000.

Отделно се предвиждаше да се осигурят средства да се закупят фургони за осигуряване на така наречения "кризисен капацитет".

Центровете за временно настаняване не са лагери, уточни Първанова. По своята същност те са затворени и в тях се настаняват хора, попаднали на територията на страната, за които не е известно дали ще поискат статут на бежанци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а останалите 15 000 - кога ?
22
1
 
14
 
! Отговори
наблюдател преди 7 години
Ей, таман си намерихме лекари, инженери и учители и сега започнахме да ги връщаме. Нямаме оправия.
21
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой плаща пътя им обратно за Кабул?
20
3
 
27
 
! Отговори
Nadia Nikolova преди 7 години
Е вие пък...16 е много.Трябва да връщате по 1 на месец.
19
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толкова ли си нямаше проблеми България, та и с някакви криминали, довлякли се от Бог знае къде, да се занимава? Да си игрем на иде ми - дойде ми, да ги дундурка, храни, превозва напред-назад и им гарантира човешките права? Толкова ли сме всичката Мара втасала, та и за чуждите граждани да се грижим и отговоряме?
18
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** много бе! Къде ще ги поберат толкова в Авганистан?
17
0
 
30
 
! Отговори
... преди 7 години
А какво се чакаше толкова време?
16
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Миличките, точно започнаха да се приобщават и Батко взе да ги връща. Щяха да ни подобрят генофонда, да заживеят в изоставените села и да ни развият селското стопанство. Щяха да се заженят за българки, да правят по 6-6 деца и за благодарност да гласуват за Батко.Така Батко щеше да стане падишах или султан, щеше да има ханъми и харем.Щеше да лежи между меки възглавници, да върти броеница и пощипва пи белите д,,пета няколко ханъми.А Бъчи щеше да има няколко млади войничета да я задоволяват всячески
15
0
 
42
 
! Отговори
Българина преди 7 години
само днес влязоха 130, да не би да има обява в кабул за презграничен сървайвър до европа и обратно афганистан, турция България афганистан?
14
1
 
44
 
! Отговори
**** преди 7 години
Я да им изсипват една камара сланина,и това да им бъде храната,те дето сами ще си тръгнат,ами няма да си и помислят да влязат вече в България,като чуят България,ще заобикалят за по направо през Италия.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 8Барем беше прочел цялата статия не само заглавието.
12
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма връщане дори да желаете ,трябва да гепим европейските пари,а българите да го духат
11
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЛАГЕРИТЕ НЕ БИЛИ ЛАГЕРИ, АМИ ПЛОЩАДКИ С ФУРГОНИ.ТАКА КАЗА ЖЕНИЦАТА, КОЯТО СИ МИСЛИ ЧЕ Е МИНИСТЪР НА МВР.ПО-ГОЛЯМО МАЗАНЕ НЕ СЪМ ЧУВАЛ.
10
3
 
35
 
! Отговори
Хм преди 7 години
До УМЕН ГУЩЕРдо 2 Много филми си гледал!Истината е друга-муджахидините са деряли живи пленените руски войници!За което са си получили заслуженото-1,5 до 2 млн. убити при руски жертви между 25 и 30 000.Както и да го смяташ,балансът на руснаците е много по-добър от тоя на американците(колкото и да се стараят с удари по болници ,сватби и погребения),а за англичаните да не говорим-и трите им афгански войни са жалък провал.Е,сега любимите ти талибани са тук и можеш да им се радваш на живо!
9
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И който се съгласи да се върне доброволно, получава по 1000 евро, ако не знаете. Преди не много време беше съобщено от ДАБ, че ще се процедира така, за да ги стимулират да си тръгнат.
8
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другите не ги връщат,защото ББ е поел ангажимент 20 милиона евро от обещаните да бъдат за 3 нови лагера.Като ги върнем обратно кой ще живее в тези лагери.Та, затова не ги връщат.
7
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тея със делтапланер ли ги връщат та са се събрали само 16.
6
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поздравления на Бойко и ГЕРБ! По традиция се справя успешно. Остават само 100 016. Докато ги изсели да не вземе да пристигне халифата в Банкя!
5
2
 
40
 
! Отговори
PD преди 7 години
Сакън, никакво пускане поне още три месеца. Да ядат храна дето не им харесва, разходки зад телена ограда, редовни разпити и ментален тормоз. После като ги върнем, сами ще се разправят с менторите си.
4
2
 
21
 
! Отговори
Krom преди 7 години
До Анонимен 4 - не, другите уговаряме да не си тръгват толкова бързо.