Църквата канонизира епископ Константин Преславски

Предложението за това е на Шуменския университет
9 дек 2016 20:21, Анисия Иванова
6
Църквата канонизира епископ Константин Преславски
Архив: Булфото

Светият синод на Българската православна църква е взел решение да свика комисия, която да започне процедура за канонизацията на епископ Константин Преславски. Това съобщи ректорът на Шуменския университет проф. Георги Колев след днешната си среща с Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Проф. Колев отбеляза, че ръководството на университета, по предложение на проф. Веселин Панайотов - декан на факултета по хуманитарни науки и ръководител на Плисковско-преславската школа във висшето училище, са отправили през лятото писмено искане до митрополит Йоан за канонизацията на епископ Константин Преславски - български книжовник и патрон на университета в областния град. 

"Митрополит Йоан днес ми връчи официално писмо, в което се съобщава, че Светият синод на Българската православна църква дава благословение да започне процедура за канонизацията на епископ Константин Преславски, като възлага на ръководството на Варненската и Великопреславска митрополия да предложи състав на комисия, която да разгледа канонизацията", уточни Колев, пише БТА.

Университетът днес и утре е домакин на научна конференция с международно участие на тема "25 години специалност "Теология" в Шуменския университет". В научния форум участват със свои доклади изследователи от страната и д-р Паоло Кортези от Италия.

Митрополит Йоан днес е осветил нов специализиран кабинет по църковна история, археология и богословие в университета и е изнесъл на конференцията доклад на тема "Канонизацията в православната църква".

В рамките на научния форум ще бъде представена и книгата на проф. д-р архимандрит Павел Стефанов "Качествата на кандидатите за свещенослужители според Библията, православните канони и българското църковно право", допълват от университета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
5
 
! Отговори
Гост преди 7 години
До 1-ви - моля, отворете си Уикипедия и напишете там "Константин Преславски". Медиите вече трябва да започнат да дават справки под подобни статии, защото нивото на образованието и общата култура е драстично спаднало. Поздрави.
3
5
 
2
 
! Отговори
Влади преди 7 години
А защо не и Кирил Варненски - беше такъв светия, ум да ти зайде! Виж, Левски - не, Св. Синод е твърд като комунист на разпит по този въпрос...
2
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аман от "светци",да се чудиш ,кой е по-по-най
1
5
 
2
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 7 години
Тук се касае до Канонизация на Православен Човек . Не го познаваме този .Аз съм Православен Християнин и съм против да се канонизира за светец някакъв , с помощ на Католическата Църква .