Плиска, Преслав... в Украйна. Отец Генади, българинът

Свещеникът строи копия на средновековни храмове от България
27 дек 2016 13:50,
10

Снимка: БТА

Свещеник от бесарабските българи от град Арциз, Одеска област, строи в родния си град копия на средновековни храмове от България. Отец Генади /Генади Мартинов Иванович/ става силно религиозен, а по-късно и свещеник, след като едно събитие, което преобръща личния му живот, разказа той в интервю за БТА.

"До 28-годишна възраст дори не бях вярващ, докато не разбрах, че 2-годишната ми дъщеря е болна от рак", казва свещеникът. Плановете му за прогресивен бизнес изведнъж губят стойност и той се обръща към Бог. Монах от близкия манастир го посъветвал какво да направи, той го изпълнил и детето му се справя с болестта.

"Това промени живота ми и тогава реших да стана свещеник, за да изпълня още един завет на монаха - "своето го измоли, върви да се молиш за другите", добавя отец Григорий.

Оттук насетне животът му е подчинен на това и той става, по думите му "богат на живот, на приятелства, на контакти, на възможности да помага, а не на пари".

Свещеникът служи в местната църква "Св. Богородица", в чийто двор планира да "пренесе" като построи в мащаби 1:1 във вида, в който са сега Старата митрополия /църквата "Св. София"/ от Несебър, Кръглата църква от някогашната столица на Първата българска държава Преслав и Голямата базилика от Плиска.

Никой не му пречи да изпълни плана си, което според него си е чиста помощ. Той добавя, че неговото хоби е архитектурата и сам е направил чертежите на сградите, но продължава да пътува до България, защото по думите му не му достига вдъхновение.

"Едно е да имаш идея, друго е да имаш средства и материали, но трето и съвсем различно е да имаш вътрешното вдъхновение да я изпълниш", коментира отецът.

Според него, за да построиш църква или религиозна сграда е нещо много особено и трябва да преодолееш много вътрешни препятствия, тъй като се предполага, че хората там ще получават добрини.

Църквата в Арциз издържа спортна зала и столова за социално слаби

Църквата в Арциз е различна - с равен покрив и без купол, добавя отец Генади, което по думите му се харесва от хората. Тя има голям двор, в който ще бъдат изградени копията на българските светини.

Средствата набира от дарители, като всеки обект се финансира от различни хора, съпричастни с българската история. Целта е, който влезе в двора на храма да попадне в атмосферата на средновековна България, да се отдалечи от съвременните темпове на живот и да може "да се чуе отвътре".

В годините отец Генади е успял да реализира много социални проекти. В двуетажна сграда на бивша детска градина са обособени няколко зали за спорт, в които деца и възрастни могат да тренират изцяло на издръжката на църквата, като от тях се изисква да представят само "документ за здраве".

Храмът поддържа и безплатна столова, в която се хранят социално слаби, отделно помагат с пари на крайно нуждаещите се. Заедно с религиозните сгради отец Генади очаква да се получи един грандиозен комплекс, който ще привлича не само вярващите, но и туристите.

Арциз е с около 15 000 жители от много етноси, водещ сред които обаче е българският

Арциз се намира в Южна Украйна, Одеска област, и е с около 15 000 жители от много етноси, водещи сред които обаче е българският. Доскоро те са правили всичко възможно, за да запазят своята идентичност, своя бит, носии, обичаи като са сключвали граждански брак само с българи.

През последните години и българската държава полага грижи за образованието на бесарабските българи, като на българска издръжка са отворени много неделни училища, в които се изучава литературен български език.

България поема както оборудването, така и заплатите на преподавателите с идеята децата на бесарабските българи да изучават родния си език.

С времето обаче започваме да се топим, тъй като заради безработицата млади хора се изселват към големите градове, където постепенно се женят за представители на други етноси - руси, украинци, татари, допълва свещеникът.

Когато имам възможност винаги идвам в България, която ме привлича освен с това, че е родината на моите предци, но и с красотата си - с планините, реките и морето, уточнява отец Генади.

Родът на отеца е от село Деветлий, Източна Тракия, и днес е в пределите на Турция. Цялото село напускат родните си домове през 1830 година след края на Кримската война, за да избегнат клането на турските орди.

Отец Генади има 4 деца - три дъщери и един син. Две от дъщерите и синът вече са студенти, а най-малката е ученичка в последния клас на гимназията.

Съпругата е също българка, но е домакиня, независимо че има две висши образования - руска филология и психология.

Той е горд, че във вените на децата им тече чиста българска кръв, тъй като и двата рода са чисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Статията е тип "туршийна политология"! Искаме всички ПатрЕоти на изпит по история!!!
6
1
 
13
 
! Отговори
Бобо преди 7 години
Каква е разликата между бесарабски българин и македонец?Бесарабския Българин на чист руски език обяснява че е Българин,а македонеца на чист български език че не е.
5
9
 
2
 
! Отговори
Иванов преди 7 години
През 2012 година с е появи инфо че край Одеса е била изградена столица на Дунавска БЪлгария вардена от Негово високо преосвещенство ТАНГРА
4
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво! Поклон ! Бог да му помага!
3
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поклон
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като гледам строи с някакъв бигур, а не с камък. Иначе добра идея е подхванал.
1
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Петър, буркан, въшка! Дърво, луканка, швепс...