Здравната каса на "поправителен" с преговорите за лечение на хепатит С

НЗОК ще се опита да възстанови преговорите с фармацевтичните компании
24 яну 2017 17:53,
1
Здравната каса на "поправителен" с преговорите за лечение на хепатит С

На 16 януари Здравната каса публикува нови правила за лечение на пациенти с хепатит С, които предизвикаха недоволството на пациентската общност и на медицинското съсловие. Според новите правила за лечение всички пациенти трябва да се лекуват с въпросното лекарство, поставено като икономически най-изгодното, т.е. на най-ниска цена. Все пак бе оставена възможност, ако някой лекар предпише друго, съдбата на пациентите да се решава от Надзорния съвет на Касата.

Пациентите подадоха жалба в съда срещу дискриминационните условия, а фармацевтичните компании съобщиха, че не са взети предвид отстъпките им и не с всички е преговаряно при равни условия. След тези действия Здравната каса реши да се опита да проведе нови преговори. Вчера (23 януари) НЗОК е поискала от трите компании, предлагащи медикаментите на българския пазар, да предоставят нови отстъпки в по-голям размер от договорените за 2017 г. Според Касата това се прави с цел да бъде предоставена равна възможност на всички компании да предоставят отстъпки за горепосочените лекарствени продукти. Оказва се, че въпросният процес за договаряне на допълнителни отстъпки не е предвиден в законодателството.

Огромното препятствие, което ще продължи да притеснява лекарите и пациентите по техни думи е, че вместо да позволи на лекарите да лекуват с най-подходящото лекарство за всеки болен, НЗОК отново смята, че трябва да има първа, втора и трета линия лечение и една фирма да вземе цялата квота пациенти само по критерия, че предлага най-ниска цена. Цялата процедура за избор на първа и последващи линии лечение въз основа на икономически критерии е напълно незаконна, защото не фигурира в нормативната база. В същото време няма медицински доказателства, че трите медикамента са взаимозаменяеми, защото всяко лекарство има различен механизъм на действие.

Според Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании, ако подобен механизъм се въвежда, трябва компетентни органи да се произнесат дали лекарствата са взаимозаменяеми, а и лекарите трябва да могат да работят и с трите терапии.

Не се знае защо се бърза толкова много с подобен процес и на компаниите се дават едва 4 дни да предоставят нови оферти. НЗОК ще избере този петък (27.01.2017 г.) как да групира медикаментите, като посочва, че позиционирането на лекарствените средства ще се осъществи на база най-ниска цена на 1 опаковка на база 600 пациента годишно.

Въпреки заявеното добро желание на НЗОК да лекува повече пациенти на по-ниски цени, остават отворени редица въпроси, а именно: доколко подобна процедура е законна и как ще се осигури обективност и прозрачност на вземаното решение за определяне на терапия на първи и следващ избор. И докато текат поредните преговори, докато се мислят поредните нови механизми за спестяване на средства и чиновниците преглеждат поредната папка с документи на пациенти, изтича времето на стотици болни от хепатит С.

Силвана Лесидренска, председател на пациентското сдружение "Хепактив“, твърдо застава зад думите си, че "не може лечението на пациенти да се разглежда само и единствено на базата на икономическа, а не на медицинска целесъобразност. Според нас това е престъпление и ние ще продължим да си търсим правата в съда".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари