Първите 10 дни на Радев - със знак плюс за 79% от българите

"Галъп": "На кантар" са мненията за управлението на ГЕРБ
174
Първите 10 дни на Радев - със знак плюс за 79% от българите
Снимка: архив, Олег Попов, Dnes.bg

79% от българите оценяват положително първите десет дни от встъпването в длъжност на президента Румен Радев. Това показват данните от независим експресен телефонен сондаж, възложен, финансиран и проведен от "Галъп интернешънъл". Той е осъществен в периода 1-2 февруари сред 803-ма души в цялата страна.

Три четвърти от запитаните одобряват избора на Огнян Герджиков за премиер, като отчетливо мнозинство от 59% го възприемат като независим от конкретна партия. На обратното становище са 30%.

Най-разгорещеният спор преди встъпването на Румен Радев в длъжност – ще отстоява ли той членството на България в ЕС и НАТО, или ще търси отдалечаване, в момента е категорично решен – 78% от избирателите нямат съмнение в евроатлантическата му ориентация, едва 12% са на обратното мнение.

Очевидно първото международно посещение на новия ни държавен глава в Брюксел и срещите му на върха на НАТО слагат край в съзнанието на три четвърти от българските избиратели на спекулативните твърдения по отношение на геополитическите му намерения, смятат анализаторите.

Инициираните от Корнелия Нинова решителни промени в устава на най-старата партия срещат подкрепа, далеч надхвърляща влиянието на БСП в обществото. Така например въвеждането на ограничение в броя на мандатите на депутатите от БСП, а също и въвеждането на пряк избор на председател на партията от членуващите в нея са инициативи, одобрявани от над две трети от всички избиратели в страната.

Очевидно масови са нагласите в българското общество за обновяване на политическия елит и за пряк избор на ръководители. Вероятно и затова общественото мнение "награждава" Корнелия Нинова: 47% я определят като политик с ярки лидерски качества – този процент далеч надхвърля личния й рейтинг на одобрение от около 25%, посочват социолозите.

Оценката на управлението на ГЕРБ по време на двата незавършени мандата е поляризирана. 35% отчитат напредък в страната, но точно толкова избиратели са на обратното мнение. Като "застой" определят тези години 27%. Тази тема вероятно ще бъде в центъра на изборната борба и дебат и най-вероятно от "накланянето на везните" по този въпрос ще зависи и резултатът от вота, коментират от "Галъп".

Обединените патриоти са най-приеманият участник в следващата изпълнителна власт. Електоралният им потенциал и центристкото им позициониране ги превръща в ключов играч за оформянето на мнозинство в следващия парламент, доколкото двете основни политически партии ГЕРБ и БСП са в относителен паритет помежду си и са далеч под възможностите самостоятелно да управляват.

Като цяло сондажът регистрира висока степен на поляризация на общественото мнение по отношение на едно бъдещо управленческо мнозинство след 26 март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
2
 
! Отговори
H преди 7 години
За който е психично здрав, разбира се - това са много повечето!Обаждайте се на 112 и (за жена ще стане "здравА") казвайте: "ПСИХИЧНО ЗДРАВ/А СЪМ! Прочетох, че броят на психично болните бил съмнително и нереално огромен, да не би да се правят измами, например с двойници?"Та те изкараха почти целия свят психично болни!
119
1
 
6
 
! Отговори
Шеки преди 7 години
Другаря Живков се завърна!
118
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кратък списък на сороските партии-eничapи:ГЕРБ, РБ, Дай Българио, ДСБ
117
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До дано не се повториПък Жан бил честен ама щеше да убие България. От тогава досега се изнесоха 2,5 милиона Българи.Кое да не се повтори, честни като Жан или периода след него?
116
0
 
9
 
! Отговори
дано не се повтори преди 7 години
Спомням си навремето Жан Виденов дойде на власт в един мразовит Януарски ден. Тогава започна да пише една "Бяла книга". Клакьорите регистрираха такава мощна подкрепа че чак не беше за вярване. После кво стана . . . Пък Жан бил честен ама щеше да убие България. От тогава досега се изнесоха 2,5 милиона Българи.
115
1
 
4
 
! Отговори
Ани преди 7 години
Нарушението на закона не отменя закона.Явно правните консултанти на президента не го информират добре.Това е вредно за България. Трябва да ги смени!
114
1
 
6
 
! Отговори
внимавам като чета преди 7 години
Галъп е поръчкова агенция и я чета за да разбера какво им се иска на социалистите.
113
1
 
16
 
! Отговори
от друг сайт преди 7 години
,,Президентът Радев наложи вето на Закона за концесиите,, и от мен Радев има +
112
11
 
13
 
! Отговори
Туй сигурно Галъп, а преди 7 години
Не се съмнявайте, "независимата" агенция Галъп получава тези проценти директно от Нинова.Услужливите продажни медии веднага тиражират -- за това им се плаща
111
10
 
8
 
! Отговори
Ако това е вярно ... преди 7 години
Ако този процент е верен, това означава, че хората харесват скудоумието.Истината, че господинът е един истински селски ***, като ментора си Нинова.
110
11
 
7
 
! Отговори
Ами да преди 7 години
Президентът говори бавно, хората обичат да им се говори бавно, колкото по-бавно толкова по-дълбокомислено !!! Как да не го харесаш!Изказът на президента прилича на декламация -- това също много впечатлява Суверена. Нищо, че Президентът декламира, защото така по-лесно се запомнят текстовете написани от Нинова.Като оставим тези две неща и се опиташ да вникнеш какво говори, виждаш един кух, шаблонен изказ, характерен за изказа на другарите от 60 те години на миналия век.
109
5
 
10
 
! Отговори
питане преди 7 години
А бай и рапона в затвора кога?
108
1
 
7
 
! Отговори
Беров преди 7 години
До Хитър Петърглупости, я как се радваха венсеремосите на ефенди Орешарски и финансовия Чобан от ДПС-Търново
107
12
 
6
 
! Отговори
Комунис преди 7 години
Кумънистити не искат да има плажове с цени под 1 лв за наем за чадър. Техните хора са много изгладнели.
106
11
 
10
 
! Отговори
камен преди 7 години
Галъп - агенцеятя ня бсп-дпс олигархията не може и да каже друго !
105
9
 
26
 
! Отговори
Томислав Дончев преди 7 години
Той размаза мамата ни, разби ГЕРБ,уволни Трътлестия от Банкя,уволни министрите на Трътлестия,уволни депутатите,разпусна НС,назначи правителство,нареди ревизия,в ЕС го посрещнаха като победител, в щаба на НАТО му козируваха, върна се и отмени Закона за концесиите.Сега виждаме как ГЕРБ на седянка се гледат като стригани овце. Одобрението за него е 79 %, утре ще стане 100 %, е това на нищо не прилича. А стига де !
104
14
 
11
 
! Отговори
избор преди 7 години
щом сте гласували за него ще му сърбате буламачите
103
0
 
27
 
! Отговори
глас преди 7 години
Г-н Президент вземете по бързи мерки съдебната система да бъде преобразена защото тя работи в ущърб на гражданите. Вземат големите заплати и се занимават с кокошкарски работи по точно ВСС от там мирише рибата.
102
11
 
8
 
! Отговори
депутат преди 7 години
Генерале, на твоето "вето" остават 100 дни !
101
11
 
10
 
! Отговори
:))) преди 7 години
Е какво направи за 10 дни та го оценихте....*** народ...румънците са хора, вие сте овце..