Наказанието за заведение "Празен стол": Без звезди и глоба до 30 бона

Ангелкова пред Bulgaria ON AIR: Подобни практики вредят на туризма
Обновена: 11 авг 2017 11:13 | 11 авг 2017 11:05, Анисия Иванова
122

Заведението в Созопол, което се прочу с такса "Празен стол", ще остане без звезди и ще бъде санкционирано с глоба от 1000 до 30 000 лева.

"Начисляването на такава такса е недопустимо. Това вреди на българския туризъм. При подобни нарушения на обществения ред потърпевшите непременно трябва да сигнализират органите на МВР. Извършените проверки показаха, че въпросното заведение отговаря на категоризацията си - 2 звезди. Освен санкцията от страна на КЗП, от Министерството на туризма предвиждаме и задействане на процедура по отнемане на звезди". Това заяви пред Bulgaria ON AIR министърът на туризма Николина Ангелкова.

Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще наложи глоба на ресторанта в Созопол, който включи такса "Празен стол" в сметката на свои клиенти.

Скандалът избухна, след като един от тях публикува касов бон, в който освен консумираните храни и напитки, бяха включени и по 20 лв. за незает стол на масата - за предварително резервирани места. Така клиентите трябвало да платят допълнително 80 лв.

Пред Bulgaria ON AIR собственикът на заведението Тони Матеев се оправда, че това било единичен случай.

Министърът на туризма бе категорична, че дори и след края на летния сезон разчистването на незаконни обекти по българското Черноморие ще продължи, като целта е обликът на курортите ни изцяло да се промени.

"Морето в момента е абсолютно чисто, изградени са редица пречиствателни станции и непрестанно се вземат проби за измерване чистотата на водата", обясни още Ангелкова.

Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов също коментира скандала в Созопол.

"Ако преддоговорните отношения и условия са поставени по категоричен и ясен начин, то търговецът е в правото си да сключи сделката с потребителя. Но ако търговецът целенасочено премълчи част от условията, то той е в нарушение", каза той в студиото на "България сутрин".

"Санкциите, които ще бъдат наложени на ресторантьора, могат да бъдат от 1000 до 30 000 лв. за нелоялно търговско поведение, а при второ подобно нарушение - до 50 000 лева. Могат да бъдат предявени определени условия преди сключването на сделката, но не може всеки да си измисля такси", категоричен бе Маргаритов.

По негови думи проверките на комисията показват, че нарушенията по Черноморието намаляват, въпреки че не всичко е изрядно.

"От началото на сезона сме направили около 2500 проверки и сме написали близо 150 акта. Сезонът минава добре. Тежки нарушения няма. Да се надяваме, че така и ще продължи", отбеляза той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРОСТОТИЯ....няма да стъпят повече на българското черноморие. Жалко е, че в Гърция е пълно почти само с българи. И в магазините надписите са на български, продавачите говорят български. Няма такса за паркинг, слагам си чадъра някъде и няма хора и не търпя простотията на *** хотелиера.
112
6
 
1
 
! Отговори
MM333 преди 6 години
И Б.Борисов и той се закачи веднага на каишката ДА УКРИТИ ГОЛЕМИЯ БАНДИТ.Може би трябваше малко да се замисли преди да послуша съветниците си,защото и те са на заплата и ги е яд на предприемчивите .Те все по-често взеха да го дънят.
111
9
 
4
 
! Отговори
MM333 преди 6 години
Искам да кажа ,че глобата май беше до 3000лв а не 30 000лв,но те драскачите са силни на думите не на цифрите. И колко низки и смешни душички се появиха да оплюват заведението без да знаят дали собственика може да си позволи лукса в пика да има празен стол./понеже не знаят какви са му разходите/Добре клиентите малко да се съобразяваме.В други държави има такава практика на атрактивни места да се взема по 15 долара на клиент който заема стол и не консумира.Все пак собственика плаща заплатите ни с
110
0
 
6
 
! Отговори
без мен преди 6 години
Аз от двадесет години минавам през бензиностанцията и по пътя край гробищата продължава на юг като пропущам да посетя Созопол. Глупаво и алчно място любимо за софийските културтрегереи.
109
1
 
15
 
! Отговори
Петърчо преди 6 години
Клиентите са тези които носят печалбата на такива като този. Какво иска да му пращат парите по банков път и въобще да не се появяват в заведението му? Едната част от желанията му е лесно изпълнима в Созопол и по черноморието заведения колко искаш. А пък ако няма такива които клиентите да третират като хора то тогава кеф ти Гърция кеф ти Турция. Вместо да гледаш да му вземеш парите и да го накараш отново да дойде в твоето заведение ти клиента го отблъскваш със селски номера. Еми няма да стане...
108
3
 
10
 
! Отговори
следва... преди 6 години
истиндската глоба - тази на потребителя! Ще има да питат за клиенти...
107
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 30 хиляди лева глоба може да означава и 200лв. Настоявам тая министърка да публикува размера на глобата , а да не ни търкаля!!! Между другото неграмотните ни управници би трябвало да знаят, че "министър" означава " слуга на народа!!! А засега слуги сме им ние!
106
7
 
16
 
! Отговори
5ко преди 6 години
Грозотията с порещия вълните нос по-добре да види какви строителни героизми се вършат от всякакви политически *** по благи места в Приморско, Синеморец, Царево и на ред други места, вместо да се занимава със собственик на ресторант, който съвсем правилно е постъпил с група наглеци. Не само е трябвало да им вземе пари за неусвоени резервации, ами е трябвало изобщо да не ги обслужва.
105
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не съм фен на въпросния собственик на ресторант, но в интерес на истината искам да кажа, че и в Австрия, и в Италия, и във Франция резервираните, но неползвани места се заплащат според тарифата на заведението. Абсолютна истина е, че навсякъде в Италия те "поканват" да си уредиш сметката и да си ходиш след като си приключил с консумацията. Това да си стоиш на сладка приказка в ресторанта от 8 докато затворят си е изцяло нашенски мурафет.
104
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютно е прав управителя на ресторанта. Министърката да престане със селския ПР.
103
11
 
12
 
! Отговори
Нашенец преди 6 години
Нашенското разбиране е, че в ресторанта на един стол сядаш ти, на другия си оставящ чантата, на третия хвърляш ключовете от колата и телефона, а четвъртия трябва да е празен за да не ти пречи някой на гледката. Е, да кажем, че в други страни не споделят това разбиране, а отскоро става ясно, че и родните ресторантьори са изчислили, че незаетите места по масите са загуба на приход.
102
13
 
11
 
! Отговори
Факти преди 6 години
На хърварските острови тази "практика" я има открай време, а в Италия ако се задържиш в заведение без да консумираш, просто те гонят ... разбира се учтиво. Хипотетично ако резервираш 5 маси в заведение с 10 маси, а заемеш да речем 2 от тях, заведението би загубило почти половината от потенциалния си оборот.
101
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що се отнася до вечно плюещите по черноморието ни дори и когато 15 години не са били там да ви кажа мнението на хора от черноморието и особено северното"СОФИЙСКИТЕ КОП..УЕНЦА,ПСЕВДОСНОБАРИ,ЕКОТАЛИБАНИ,ИЗТРЕЩЕЛИ НИХИЛИСТИ И ПОГРАНИЧНАТА ФУКАРИЯ НЕ СТЪПВАЙТЕ НА БЪЛГАРСКОТО МОРЕ,ЕДВАМ СЕ ОТТЪРВАХМЕ ОТ ВАС,ХОДЕТЕ СИ С ДОМАТИТЕ И ЕВТИНДЖОС БИРИТЕ ПО ГРЪЦКИТЕ СЕЛСКИ "КУРОРТИ"!!До тук се стигна заради пропагандата на "българските медии"против българското черноморие и са в правото си МОРЯЦИТЕ ааа де!
100
2
 
11
 
! Отговори
мъчно ми е преди 6 години
МЕН МИ Е БЕЗКРАЙНО МЪЧНО, ЧЕ г-н РАГИН СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА - ТОВА БЕШЕ ЕДИНОТ МАЛКОТО ХОРА, КОЙТО ИНТЕЛЕКТУАЛНО СИ ПАРТНИРАШЕ ЧУДЕСНО С МИНИСТЕРКАТА...КАК ЩЯХА ДА ОБИКАЛЯТ ПАЛАТКИТЕ, ДА НИ ПРИЗОВАВАТ ДА ПРИЕМАМЕ РИТНИЦИТЕ ОТ ЧУЖДЕНЦИТЕ С УСМИВКА И "МЕРСИ", ДА КАЗВАТ, ЧЕ ПОВРЪЩАНОТО, С КОЕТО СА ОМАЗАНИ КОМПЛЕКСИТЕ НИ Е "ПАРФУМ" ЗА ДУШАТА.... КАКВА ИДИЛИЯ... САМО ДА ГИ НЯМАШЕ ТИЯ В "КОРАЛ"....
99
12
 
8
 
! Отговори
MNENIE преди 6 години
Моето мнение като Българин е _ когато правиш Резервация си плащаш Куверта .Долу Ръцете от Ресторанта - Няма значение че Клиентите са Деца на Главния Прокурор.
98
4
 
11
 
! Отговори
Елена преди 6 години
До потрес:И аз съм в потрес!КОЙ,КОЙ ги избира тези в Парламента?!Аз им пускам вече 10 г. невалидна бюлетина!
97
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оф, сетих се за скъпоценните камъни, дето ги търсиха в "Дванайсетте стола" на Илф и Петров)))Ледът се пука, дами и господа!
96
3
 
9
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 86Разбира се че е умишлено.Това са постове на 1-2 трола които даже не се сещат и репертоара да сменят.Даже и изпадат в противоречия.Не бил стъпвал на ЧМ от 10г но пък знае за качеството.
95
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НИКОГА НА БГ МОРЕи не само. После тези псевдо "ресторантьори или хотелиери" със селска къща воняща на *** наричана хотел през другото време на годината те притискат и засичат и заплашват по крастовищата и пътищата на София с Кайена си или БМВ си - големите предприемачи - на такива и пукната стотинка да им се дава да фалират и бойкот на всякави такива мижитурки
94
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
30 бона??? 1500 такси стол и си ги е избил!