Маршируващи деца, обучение по стрелба: При комунизма бе същото!

Мрачният спомен на източноевропейците може да стане делник
Обновена: 21 окт 2017 15:36 | 21 окт 2017 11:00, Петя Славова
228
Маршируващи деца, обучение по стрелба: При комунизма бе същото!
Снимка: Reuters

Бодро маршируващи деца и обучение по стрелба като част от учебния процес: това, което на мнозина източноевропейци им звучи като мрачен спомен за недалечното комунистическо минало, скоро може да стане делник в училищата - при това насред ЕС.

В Унгария премиерът Виктор Орбан възложи на две министерства - военното и това за човешките ресурси, до края на годината да разработят програма за "патриотично възпитание и отбрана на родината", която да залегне в учебните планове, пише Дойче веле.

"Националистическа и религиозна индоктринация"

"Правителството де факто контролира изцяло нашите училища. Заприличали са направо на казарми", казва за ДВ критичният унгарски образователен експерт Петер Радо и твърди, че от 2011 година насам правителството в Будапеща постоянно променя образователната система и на практика в страната вече не съществува свободен пазар на учебници. Унгарските учители вече могат да използват по отделните предмети само два официално одобрени учебника, добавя експертът и говори за "националистическа и религиозна индоктринация".

В Румъния пък министърът на образованието иска да има само по един учебник на предмет. Критици на идеята припомнят, че това представлява връщане назад към времето на комунистическия диктатор Чаушеску, когато за всеки предмет имаше само по един задължителен учебник.

Дарвиновото учение - "прекалено сложно"

Още по-драстични са примерите от Турция, където креационизмът се настанява все по-трайно в турските учебници. А съгласно най-новите разпоредби, Дарвиновото учение за човешката еволюция вече ще се преподава само бегло, защото теорията му била не само "прекалено сложна",  но и "много оспорвана", се казва в официалното становище на образователното министерство в Анкара.

Според Хатис Карахан, съветничка на турския президент Ердоган, отстраняването на Дарвиновото учение от учебните програми не било в разрез с прогресивната насоченост на турските училища: "Различните страни имат различни учебни програми. Много турски училища залагат предимно на техническите предмети", казва Карахан. На друго мнение са академичните среди и опозицията - техни представители критикуват остро решението на образователното министерство. "Да изхвърлиш от учебната програма едно доказало се учение означава да игнорираш знанията и науката. Правителството очевидно си е поставило за цел да ги замени с една програма, съдържаща принципите на шериата", казва Борис Яркадаш, депутат от опозиционната Републиканска народна партия. Критици като него се опасяват, че това е поредният опит на турското правителство да подкопае светските устои на държавата. Впрочем, идеологът и основател на модерната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк вече също ще се изучава само бегло.

"Вредно за здравето на децата"

Русия пък е христоматиен пример за превратно тълкуване на историята. В тази страна патриотизмът отдавна е залегнал в учебните програми. Така например учебник на историка Андрей Суслов за репресиите на Сталин се определя като "вреден за здравето на децата". В руските училища диктатурата на Сталин се легитимира като нещо, което е било необходимо в онези години. В момента Суслов води съдебна битка за "реабилитиране" на неговия учебник.

Но не е само възхваляването на стари национални герои - друг любим прийом е съвременни политици да бъдат увековечавани в учебниците по история. Така например в един нов унгарски учебник премиерът Виктор Орбан е представен като надпартиен "баща на нацията". Учениците могат да прочетат откъси от негова реч за бежанците, от която научават, че в културно отношение Унгария е една хомогенна страна, която - за разлика от бившите колониални сили - не е склонна да жертва тази своя хомогенност. От този учебник унгарските деца научават, че Орбан е фигура с възлово значение за модерна Унгария

"Така беше и при комунизма"

Един полски учебник пък дели мигрантите на добри и лоши: мигрантите от Украйна можели да попълнят празнините на полския трудов пазар, докато хората от други култури и религии щели само да засилят обществените напрежения.

"Не знам дали да плача или да се смея", казва в тази връзка полският учител по история Яцек Станишевски.

И още нещо: от тази година полските ученици вече не изучават античността. За тях историята започва чак през 10-и век, когато княз Мешко Първи основава полската държава и я отвежда в лоното на християнството. След това цяла една учебна година занимават децата с полските национални герои, обяснява Станишевски.

А във връзка с решението на правителството да възстанови 8-годишното начално образование, педагогът казва: "Така беше и при комунизма".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 173Ако говориш за българската армия по времето на фараоновата династия въобще си страшно много далеко от истината! Кеча (строителни войски - най-многочислен) за две години виждаха само кирки и лопати. А останалите подразделения на амията ни се бяха прославили с просташко юркане/бой/извращения от всякакъв характер и кражби от командирите! Пак помисли!
174
2
 
2
 
! Отговори
до Екстремист преди 6 години
Нямаш мрачни спомени от преди 89-та, защото още си стискаш пъпкитe cyтрин...
173
4
 
4
 
! Отговори
Shopp™ преди 6 години
Интересно ми е като толкова харесвате Путин, Орбан, Ердоган, ако трябва и БГ да тръгне по тоя път, кого ще назначим за "баща на нацията"? Или българските "националисти" искат да са деца на Путин?
172
3
 
3
 
! Отговори
Shopp™ преди 6 години
Национализмът означава след 10-15 години да имаме междунационални войни и да се избиваме като кучета, както е било преди 100-150 години. Национализмът изглежда хубав само отвътре, братски нации НЯМА.
171
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво! Това е бъдещето на Европа! А не загниващият запад!
170
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За българите комунизъм означава държавност, строителство, развитие, сигурност, а евроатлантизма и либерализма е символ на разруха, грабеж, беззаконие. Не се напъвайте ДВ...
169
4
 
6
 
! Отговори
Голям прос преди 6 години
Те сега сами се обучават с ножове, утре с пистолети ще вилнеят в училищата като във ФАЩ
168
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не се адаптираш към променящите се условия-умираш. Ония gадove в Брюксел мислят да векуват там и треперят от всеки повей на промяна. Но по-велики сили от тях ще ги пометат един ден. И ще дойде времето на своевременно адаптиралите се
167
0
 
6
 
! Отговори
Бай Колю преди 6 години
Ей, големи напъни да се изкара настоящето много по-прекрасно от миналото най-вече чрез оплюване на последното. Ние дето преди не бяхме нито на върха, нито на дъното и сега сме си все там по средата. Преди имаше и хубави и лоши неща, и сега е така.
166
0
 
0
 
! Отговори
Циник до 201 преди 6 години
Ръб...откога Хитлерюгенд е комунистическа?
165
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДОБРЕ Е, ЧЕ СЕ ВРЪЩАТ ПОЛЕЗНИТЕ НЕЩА ОТ ВРЕМЕТО НА КОМУНИЗМА.
164
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откакто свят светува младите биват подлагани на военно обучение. Само робите не. И само на робите не е позволено да носят оръжие. Направете си сметката и преглътнете горчивата чаша като изтрезнеете от либерализма. А никое опиянение не е вечно.
163
7
 
18
 
! Отговори
сарказъм преди 6 години
Мрачният спомен на източноевропейците за комунизма?!?Безплатното и достъпно за всеки човек здравеопазване - много мрачно ми звучи.Безплатното образование и то ми звучи мрачно.Границата се пазеше с оръжие...Голям "мрак" беше...
162
3
 
7
 
! Отговори
До Анонимния преди 6 години
БОЛШЕВИШКОНАЦИСТКИТЕ истерии- - -Ти май си от онези "дървуни философи" с промити от мумията Срс младо поколение, което и понятие си няма каква е разликата между комунизма и национал социализма!?Разликата между едната и другата идеология е огромна.Аз например подрепям християн-демокрацията в автентичния и вид!, ако това въобще ти говори нещо!)))))псНищо лично!
161
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само мога да си представя какви са преобладаващите коментари,надошли са всякакви 'православани борци'да бранят рОдината,а пък иначе от другата страна залупените толерасти така и не разбраха че само наливат вода в мелницата, но не на патриотичните а на откровено БОЛШЕВИШКОНАЦИСТКИТЕ истерии по източна и не само Европа!Другари, обаче трябва да знаете че разликата между коминтерновци-интернационалисти и либерални бранители на "бежанци"е само в ИМЕТО,ИДЕОЛОГИЯТА ВИ Е ЕДНА,преклонение пред чуждото!
160
1
 
5
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Предназначението на държавата е да пази външния свят такъв, че човек сам да избира вътрешния. Да те защити от насилие, за да може по съвест ти да живееш, да се занимаваш с наука, да пишеш учебници, да създаваш училища, да възпитаваш децата си. Но тя днес работи на принципа на мутрите, на които плащаш, за да те пазят от други мутри, обаче и едните и другите са еднакви. Но най-големият проблем са хората, които не се борят за свободата си, а искат да бъдат водени, понеже не познават себе си.
159
3
 
5
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Отново ще кажа, че хората са се обединили в държава, не за да я питат как да мислят. Те и преди това са знаели как да мислят, защото всеки родител е оформял по съвест ценностите на своето дете. Държавата е създадена, за да пази точно тази свобода, от външни хора. Но вътрешните хора станаха толкова опасни, колкото и външните. Защото вместо да пазят свободата на хората, те им я отнемат. Не ползваме държавата по предназначение, тя се е превърнала в диктатор, подобен на онези, отречени от историята.
158
7
 
4
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
За съжаление хората не разбираме какво точно означава свободата. Когато се борим с една окупация, се прехвърляме на друга. Не е проблема какво точно пише в учебниците, защото и без това никъде не пише истината. Нито теорията на Дарвин е вярна, нито пък представянето на един създател, който е на подчинение на министерство на образованието или на официалната държавна църковна институция, която е сраснала с политиката. Свобода означава преди всичко правителствата да не диктуват "ценности".
157
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това се нарича нескопосана пропаганда! фалшива новина на още по-нескопосания либералски жаргон
156
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да плашиш българите с комунизъм все едно да плашиш куче със салам. От комунизъм ги е страх само бившите комунисти, които разграбиха България и нарязаха заводите за скраб, а сега ревът че нямат достатъчно роби-Огнян Донев Домусчиев Прокопиев Пеевски всичката крадлива ***