Българско и родно: Двама млади пазят традициите ни с любов

Виктория и Денислав изработват фолклорни предмети от естествени материали
Обновена: 25 фев 2018 18:21 | 25 фев 2018 18:17, Веселина Йорданова
11
Българско и родно: Двама млади пазят традициите ни с любов
Кадър: Bulgaria ON AIR

Младо семейство в Алфатар се е посветило да запази националните традиции, като изработва от естествени материали предмети, в които втъкава българска символика.

Китайските мартеници са стимулирали творческото въображение на младите майстори, предаде Bulgaria ON AIR.

За Виктория усещането за нещо родно и истинско идва първо с естествените материали, които използва.

Тя споделя, че суши билки и чушки, бере лавандула, събира царевица и житни класове, багри вълна и така си набавя нужните материали за изработката на мартениците.

Мъжът ѝ Денислав изработва цървули, кании за ножове и торби за гайди. И двамата са убедени, че интересът към родното се завръща. Те отстояват идеята, че дърво без корени не може.

Новата мартеница на Виктория тази година е във вид на хурка, направена със стари вретена, майсторство и задължително любов.

Вижте още във видеото!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще се люпят семки и ще се щрака с пръсти здраво.ДА ЖИВЕЕ ЧАЛГАРИЯ!!!
8
5
 
4
 
! Отговори
R преди 6 години
Не са само младите хора, които спазват традиициите. Вскидневно срещам хора на всякаква възраст, които ги спазват. Докато пътувам сутрин. Пълно е с хора, хапващи някаква закуска в метрото, в трамвая, в рейса, в тролейбуса. Хора традиционалисти. Спазват заветната традиция - селяни се хранят в градския транспорт.
7
3
 
5
 
! Отговори
Жалко преди 6 години
Бяло и червено са двата единствени цвята на мартеницата. Китайските мартеници са подигравка с традицията, но и тези също не са мартеници, а по-скоро амулети.
6
4
 
7
 
! Отговори
No comment преди 6 години
..Tezi hora,s martenicite-sazdavat dobro.
5
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не виждам нищо българско и родно, това да не е от филма ,,Винету,,сякаш гледам украса за някое племе,накичени и цветни, нищо не са запомнили от милата ни родина, жалко, че дори не виждам и мартеници,а някакви *** шарении,сякаш са от Столипиново.
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са истинските български мартеници,с български символи,не китайските ментета и тези с пласмасовите абсурди залепени към пресукания червен и бял конец.Само истинските български мартеници направени от такива доброжелателни хора са проводник на мъжкото и женското начало,на здравето и на възраждащата се напролет природа.Ментетата носят отрицателна енергия.
3
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прекрасни мартеници,прекрасни занаяти,прекрасни бългаски традиции.Да са живи и здрави младите хора които пазят и ги продължават.
2
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въх, а тази мартеница със зеленичкото на снимката какво да не е от онези, че нещо не си спомням в традициите ни тройка със зелена мартеница.
1
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БРАВО!!!!!!