Къде потънаха милионите за ромите? Спор в НС: Тоягата или морковът?

Депутати от всички цветове коментираха интеграцията на ромите
188
Къде потънаха милионите за ромите? Спор в НС: Тоягата или морковът?
Снимка: Pixabay

Въпросите къде потънаха милионите за интеграцията на ромите, тоягата или морковът могат да ги накарат да работят и защо политиците се сещат за тях само по избори нажежиха страстите в парламента при обсъждането на мониторинговия доклад за 2017 г. за изпълнението на Националната стратегия на интегриране на малцинството 2012-2020 г.

Според Станислав Станилов от "Атака" истината е, че само 1/3 от ромите водят полустационарен живот и те са интегрираните.

Той смята, че няма как хората от това малцинство реално да бъдат интегрирани, защото те формират своята ценността система в семействата си и заради това тя не може да бъде променена.

"Нашият проблем не може да бъде определен като интеграция, а трябва да има форма на мирно съществуване и да живеем по един и същи принцип, дължината на тоягата и на моркова трябва да е еднаква, при нас морковите са твърде дълги, а тоягата твърде къса, жената на Томислав Дончев е напълно права, иначе само ще харчим пари", отсече Станилов.

Той добави, че е чел секретен и много сериозен доклад, в който е посочено, че ромите не могат да бъдат интегрирани. "Те не са виновни за това, това го е решил създателят и историята", коментира Станилов.

Антон Кутев от БСП обаче го предупреди, че думите му са политически опасни. "Тезата, че ромите не могат да се интегрират е крачка към фашизма, хора които ви вярват и вървят след вас много бързо ще стигнат до фашизма и вината ще е ваша", скочи червеният депутат.

Станилов се защити с думите, че истината винаги е опасна, "но не можем да се крием като Андрешко под масата и да чакаме проблемите да се решат сами".

Според него, след като законите не важат за всички еднакво, няма да има резултати и това се доказва и от факта, че опитите за интегрирането на ромите са от 30 години без никакви последствия.

Още по темата

Вежди Рашидов от ГЕРБ пък директно обвини социалистите, че купуват ромските гласове на избори и те са създали "циганските барони".

"Когато купувате гласове и им опрощавате тока, не мислите за интеграцията на ромите, а ГЕРБ за първи път направи националната стратегия за тях през 2012 г., от тогава досега 22 000 роми са вкарани в образователната система, къде отидоха парите преди това – окрадоха се", отсече той.

Рашидов предупреди депутатите, че ако не се направи нещо сега още "30 години ще гледаме филма "Майка Индия". "Колеги, вие от три години ли сте на тоя свят?", попита той червените.

"Аз бях в Строителни войски, там бяха роми и турци, и основно строяхме социализма. Имаше школи, строителни школи, явно Живков вършеше повече работа от вас", отсече той и добави, че там хората са получавали професия.

Според него интеграцията на ромите минава през образованието и професията. "Учение и труд, труд и учение, трудът е интеграция!", обобщи депутатът от ГЕРБ.

Червеният депутат Драгомир Стойнев обаче го попита какви са резултатите от тази програма за интеграция, защото днес ромите не говорят български език, а какво остава да могат да четат и пишат.

Иначе докладът на правителството, който депутатите изненадващо не приеха, отчита напредъка по изпълнението на стратегията, както и на общинските планове за действие за миналата година.

От информацията, предоставена от отговорните институции, се открояват направените важни стъпки по отношение на задържането и връщането на учениците в училище и съответно – увеличаването на дела на ромските деца, обхванати в детски градини и предучилищни групи. Напредък има и в усилията за изучаване на български език от децата, за които той не е майчин.

Отчетено е и мотивирането на младежите до 24 години с основно и по-ниско образование и без работа да продължат обучението си в различни форми или да започнат работа.

В сферата на здравеопазването продължава работата за по-пълен обхват на населението със задължителни имунизации с координираните усилия на личните лекари, здравните медиатори, специалистите от регионалните здравни инспекции и общинските администрации.

В доклада е посочена необходимост от разработването на комплексни мерки и прилагането на интегриран подход за реализиране на целите на стратегията, дългосрочно планиране и систематичен мониторинг. Отбелязва се, че е разработена система за мониторинг, оценка и контрол за изпълнение на стратегията.

След въвеждането й в експлоатация, събираните данни ще бъдат анализирани и предоставяни на органите на изпълнителната власт. Целта е те да бъдат интегрирани в политически решения и да бъдат вземани предвид при разработване, актуализиране, изпълнение на стратегически и програмни документи, които се отнасят към интеграцията на ромите.

Според изводите, основните предизвикателства са свързани с постигането на положителни нагласи и подкрепата на обществото към политиките за интеграция на уязвими групи и групи в неравностойно положение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
1
 
3
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Ще ги интегрираме като вземем да ги намаляваме....докато изчезнат
122
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ромите не могат да се интегрират. Единствено кастрация ще помогне! Просто не трябва да се размножават като ***. ..
121
2
 
2
 
! Отговори
Левски преди 5 години
Аз не бях фашист като сегашните българи.
120
2
 
4
 
! Отговори
Левски преди 5 години
Българската интеграция не е интеграция а асимилация.
119
2
 
3
 
! Отговори
Българите преди 5 години
Българите изядоха парите.
118
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тошето немогат да му дойдат на прьста! По тошево време рома при най тежкия случай беше куфражист а сега по големия процент ром е без професия неинтегриран бездомник и че и най нахално герберите му крадьт парите!
117
3
 
5
 
! Отговори
extremist преди 5 години
КАКВИ СА ТЕЗИ "ПОТЪНАЛИ МИЛИОНИ" ЗА РОМСКА ИНТЕГРАЦИЯ ???? ИНТЕГРИРАН РОМ КОЙ Е ВИЖДАЛ ???
116
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ще се интегрират. Обикновените хора в Европа.Разчитат на дейноста си от труда. Имат трудони наници.При тези липсват.
115
3
 
30
 
! Отговори
абсурдистан преди 5 години
Я,се разходете из махалите - никой нищо не работи-данъци,ток,вода не плащат ,звимат всевъзможни помощи- по цял ден се шляйкат, пият,пушат,ядът ,забавляват се , за равлечение ограбят и пребият някой чобан ,дето става в 6ч за работа с 600лв заплата.около 2 милиона са ,ама "стъкмистиката" си трае
114
1
 
9
 
! Отговори
GATSBY преди 5 години
Благодаря колега.Става весело!GYPSY KINGS ще идват. Как ли ще ги прекръстят!!!
113
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не си тъпичък. Проблемът е, че в твоята страна те ограничават да използваш твоя език. Аз не вярвам в Англия, Щатите или друга англоговоряща страна да е забранена думата "gypsy". България е странна държава, като се замислиш.Дали е за българи?Или все още е под влиянието на много великая сила.Коя ли?
112
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парите одавна са вложени в хотели по морето.Всичко е изпокрадено от политици и парии за последните 27-28г.Снимката горе показва докъде сме стигнали.
111
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БГ е един обран бостан.Бостан ,това е място засадено с дини и пъпеши.
110
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как се става милионер в България.Естествено с присвояване ,усвояване,заменки на всичко държавно.Примери колкото щеш през периода 1989г-2018г.
109
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А къде потънаха милиардите за българите?
108
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никакви моркови, нерде салами! Само тояга, гиди ваджишки ...!
107
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Покажете ми едно място, където са се интегрирали? А са пръснати навсякъде по света от хиляди години.Като тумор в организъм.
106
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От десет години сте на власт и питате къде са парите.срамота.десет години крадете и трупате милиони.у вас са парите.
105
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С милионите за тези, ГЕРБ купи гласовете им за изборите, а част от тях просто открадна.
104
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
задават се избори и такива като Станилов искат да ни внушат ,че " не могат да се интегрират " т.е. плащайте им здравните , водата и тока... ходих в Едмънтън , квартал на Лондон ,където предимно живеят "нашите хора" и ...о , изненада - плащат си ток ,вода , чисто е , не е като в БГ ге..та..та , ами как става там бе бай Станилов?Тоягата е за българина , а грижите за бароните 1че вадят гласове , всички се ползват от тази "услуга" по време на избори иначе ще са в парламента на куково лято