"Медицински надзор" ще провери всички тъканни банки у нас

Резултатите се очакват след 8 ноември
2 окт 2019 18:38, Анисия Иванова
0
"Медицински надзор" ще провери всички тъканни банки у нас
Архив: Булфото

Изпълнителната агенция "Медицински надзор" (ИАМН) ще провери тъканните банки, които вземат и съхраняват проби от пъпна връв.

Още по темата

Целта на инспекциите е да бъде проверено дали се спазват изискванията на Закона за трансплантации на органи, тъкани и клетки и Наредба 6 за утвърждаване на Медицинския стандарт за трансплантация на органи, тъкани и клетки - оборудване, квалификация на персонала, донорски досиета, редовно поддържане на изискуемите регистри, отчетност, съобщиха от Агенцията.

В страната ни 11 тъканни банки извършват дейност по вземане, експертиза и съхранение на стволови клетки от пъпна връв, като шест от тях съхраняват биологичен материал в България, а пет - в страни от Европейския съюз.

Крайният срок за извършване на проверките е 8 ноември, като обобщени резултати могат да се очакват в десетдневен срок след тяхното приключване.

През август тъканната банка Криоцентър - България, подаде искане до ИАМН за закриване на дейността си в България.

Причините не са ни известни, но стана причина за безпокойството на българските клиенти, които плащат около 5000 лева годишна такса за съхраняването на клетките. Хората не са наясно какво ще се случи с материала, взет от децата им, стана ясно от споделяния в социалните мрежи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари