25% от жалбите до омбудсмана са срещу монополни институции

Работи се за ограничаване свръхправомощията на банките, каза Ковачева
11 дек 2019 17:30, Анисия Иванова
15
25% от жалбите до омбудсмана са срещу монополни институции
Снимка: БТА

Около 25% от жалбите до омбудсмана са срещу монополни институции. Те са подадени през тази година и са заради нарушени права на потребители, каза във Варна омбудсманът Диана Ковачева.

Тя уточни, че хората се оплакват от ВиК, енергоснабдителните дружества и "Топлофикация".

За 11-те месеца на годината са внесени 9912 жалби, допълни Ковачева. Над 1000 са за нарушени социални права, 903 касаят правото на собственост. Жалбите срещу различни администрации са 665. По думите на омбудсмана хората се оплакват най-вече от наличие на конфликт на интереси при чиновниците, непрозрачно разходване на публични средства и липса на отговори от местни администрации.

През годината екипът на омбудсмана е изпратил около 1400 препоръки до различни институции в страната. Над 50 на сто от тях са изпълнени, уточни Ковачева, цитирана от БТА.

Тя допълни, че заради активността на институцията през последната година и половина са изплатени около 11 милиона лева на работници, неполучавали възнаграждения с месеци.

В момента се работи активно по проблема за ограничаване свръхправомощията на банките, допълни Ковачева. По думите й въпросът вече се разглежда в Народното събрание, като се предвиждат промени в Гражданско процесуалния кодекс. Ковачева припомни, че по тази тема ЕК е открила наказателна процедура срещу страната ни.

Идеята е да се ограничат свръхправомощията на банките, които в момента ползват бърза процедура за санкциониране на кредитополучатели, които не погасяват вноските си, без да се чуе позицията на гражданите, обясни омбудсманът.

Ковачева допълни, че през следващата година отново ще се работи активно за приемане на закона за личния фалит. По думите й фигурата на "вечния длъжник" не прави чест на никоя държава.

Във Варна днес Диана Ковачева подписа споразумение за партньорство с Икономическия университет в града. Целта е студентите да познават по-добре правата си, да работят с правната материя по тези въпроси, както и да имат възможност да карат стажове в администрацията на омбудсмана. Следобед Ковачева ще проведе приемна с граждани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая герберастка смешница сами имитира дейност.
11
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Преди време, когато все още имах пари по картова сметка в "Пощенска банка", попитах служителката, която ме обслужваше във връзка с прекратяването на сметката ми там...Това беше месеци след фалита на КТБ. Попитах я, няма ли след тоя фалит да се получи сериозен отлив на депозанти, и това не застрашава ли ликвидността на банката? Отговора беше, че те разполагали с достатъчно пари от чужбина, пари на канадските собственици на банката(или основни акционери). Т. е., банките вече нямат нужда от нас...
10
0
 
1
 
! Отговори
грабеж преди 4 години
Дайте Своите Капитали. Така е името на банката, чужда с българска абревиатура.
9
0
 
0
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Няма такова изнудване и предлагане само на абонаментните планове с най-високи цени, под предлог, че други не съществуват. Терорът от кол центрове, преди изтичането на договора също е обичайна практика и прочие други щуротии. Да не забравя и необоснованото увеличение на абонаментни планове, при които нямаме промяна в предлаганата услуга или група услуги. Не за Стразбург, а за разстрел са тези капиталисти, които моят "приятел" от Кардиф ревностно защитава.
8
0
 
2
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До грабежЗа коя банка става въпрос? Много нереалистични ми се струват таксите, които си плащал. Освен, разбира се, ако не си спазвал условията по договора. Иначе, ако трябва да говорим за монополни институции, на челните места трябва да наредим телекомуникационните оператори. Имам чувството, че в този сектор им картел между големите играчи, предлагащи комплексни услуги. Щото вече май останаха само три такива оператора.... Редно е отговорните институции да се самосезират!
7
0
 
3
 
! Отговори
грабеж преди 4 години
Днес си изтеглих остатъка от влога, направен преди 5 години, през който само през първите две години е имало минимално нарастване от лихви. След това започва ежемесечно санкциониране с "обработка на данни" , те не покриват лихвите. Влогът падна под внесената сума, а за това, че да си получа парите, ме цапардосаха още с 20лева. башибозушка работа
6
0
 
5
 
! Отговори
КАК ЛИ ЩЕ СЕ ПОНАСЯТ преди 4 години
Най-монополната организация е съда . Трябва тотален контрол над безконтролния и безотговорен съд ! Ето работа за обществения защитник .
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам вик но и ЧЕЗ и а 1 са един дол дренки на а1 повече никога няма да се вържа
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Особено ВИК вместо да си оправят течовете ходят да съдят хората обикновените хора ромеите не плащат ток и вода тях не смеят да ги пипат
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не мислите че като пуснете жалба някой ще ви помогне поредната безсмислена инструкция българскиия народ никога не е унижаван толкова много поне от векове единствената институция която може да ви помогне е в Страсбург да съдиите там скапаната държава
2
2
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
За коя "Топлофикация" иде реч? Варна, Перник, Пловдив...?
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЩЕ БЪДАТ ОГРАНИЧЕНИ СВРЪХПРАВОМОЩИЯТА НА БКП И ДС.