Загиналият под връх Жълтец не е имал шанс да оцелее

С хеликоптер операцията в планината е щяла да завърши за час
86
Загиналият под връх Жълтец не е имал шанс да оцелее
Снимка: БГНЕС

Не е имало възможност загиналият на 2 януари алпинист да бъде спасен. Той е починал още по време на падането от нараняванията си, съобщи директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев пред bTV. Той загина в района на връх Жълтец.

Ако имахме хеликоптер, спасителните операции в Стара планина щяха да завършат за час и половина, а те продължиха 11 часа, заяви Нешев.

Началото на новата година беше натоварено за ПСС. Бяха проведени 3 спасителни акции в Стара планина, 7 туристи пострадаха при инциденти, а един алпинист загина.

Още по темата
„Изключително болезнена е темата за липсата на хеликоптер за ПСС. Не знам как са се чувствали пострадалите през това време, докато ги обработим, докато ги свалим долу до линейките. Да не говорим за рисковете, в които поставяме спасителите. Смятам, че отговорните лица и институции трябва да вземат мерки в крайна сметка. Това е поредният случай, в който липсата на хеликоптери се отразява до такава степен на нашата работа", допълни той и попита колко души трябва да умрат, за да се вземат мерки.

Шефът на Планинската спасителна служба отбеляза, че темата за спасителните хеликоптери се повдига след инцидент в планината, но няколко дни след това отново се забравя.

Инцидентите в планината според него се дължат най-вече на подценяване на условията и липса на информация за условията там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
2
 
! Отговори
Хиликоптер преди 3 години
В тази мъгла горе какъв хели го търсите?
75
0
 
1
 
! Отговори
Кочо преди 3 години
Стига сте се карали тука. Още като бях ученик в техникума през далечната 1971-75г. от 15 септември ни пращаха по селата да прибираме реколтата. Същото беше при студентите, а войниците ги държаха до края на декември. По селата бяха останали само пенсионерите, а младите бяха по градовете. След техникума следва разпределение по договор в някой завод и след казармата започваш. На тези от селата им даваха ведомствени жилища и разрешиха на семейните да ги закупят. Никой не се върна на село, да нее луд
74
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
9 Поръчка за издирване 9010 Първична мед. помощ в спасителен пост или база на ПСС 3011 Акция с използване на хеликоптер 3000лв./час
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Списък на видовете помощ, оказвана от Планинската спасителна службапри Българския червен кръстЦеноразпис No Видове помощ Цена /лв1 Нещастен случай в планината 5572 Нещастен случай на ски-писта 4003 Акции за търсене 7244 при повече от 24 часа 40лв./час5 Акция при лавинно нещастие 9556 при повече от 48 часа 40лв./час7 Транспортиране на пострадал със специални спасителни средства на ПСС 1608 Транспортиране на мъртвец 2809 Поръчка за издирване 9010 Първична мед. по
72
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да би мирно седяло, не би чудо видяло!!!Лека му пръст на момчето,но самонадеяността води до тук!!!
71
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До т 71Какъв хеликоптер за 500 хиляди бре?
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 73Пък ти си много хубав.Плюещ форумен ***.
69
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
на българите хеликоптер не им трябва, в албания имат кадри и способни хора затова имат и хеликоптери, връзкарските тапири в републиката на мутрите и чалгата не могат да поддържат такава техника, некадърни връзкари ръкопляскащи под команда на вожда мутра и хеликоптер хаха великите европейци хахаххах това племе е обречено
68
6
 
25
 
! Отговори
т преди 3 години
АКО БОЙКО МЕТНЕ ЕЙ СЯ 100- 500 хил лв от нашите пари и купи някой друг хеликоптер за изборите ще клекнете ли всички дето много лаете АКО ИМАЛО ХЕЛИКОПТЕР ! ? И после 4 год отново да се краде като за последно пък вие се блъскайте на хеликоптерчето .... Перфектната тема сега да излезе и да каже ДАВАМ ПАРИ и оп малко ПР на гърба на хората. Проблема тук е , че планината се напълни с хора, които не знаят за къде , как и кога тръгват !!!!!!!
67
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 69Аз не съм ти докарал нищо лошо. Ако си прихванал нещо лошо то е заради собствените ти неграмотност и некадърност. Секти? Къде отиде ти? Аз си оправих живота като работих, а ти си виснал да обясняваш колко е лошо щото те мързи.
66
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
***, пляскаш опорки че границите ги отворили за да можеш да миеш чинии тогава и точно такива като теб се увлякоха по лъскавото и докараха всичко най лошо, от наркотици до секти. Никаква демография нв ви беше в акъла а как да де правиш на черен от алабама.Време е да осъзнаеш че точно ти си виновен, а не някой друг. И почни да правиш добро а не да тролиш и да се изкарваш полезен с комплексите си. Пълен провал си, както целият преход.
65
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може ли с тия новите самолети да ги спасяват хората
64
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 66Кое е лъжа, другарю, че прираста на България се обърна още по времето на Комунизма ли?Кофти е, че така лесно ви падат опорките, но когато фактите говорят ...
63
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
63 ти си ***, седерасите лъжете на поразия за всичко, а колкото до демографията има редица примери. Сърбия преживя няколко войни и е по-добре от нас с демографията. Северна корея има прираст, Куба има стабилен прираст. Лъжите си ги вземи и ги занеси на Костов да ти разпише грант от фондация демокрация.
62
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо дърпат дя..вола за опашката?! Там се ходи лятно време.
61
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 62"населението пак е било милиони повече от колкото при управлението на великите мутри и некадърниците връзкари"Интересно, дали ако границите на държавата бяха отворени както стана през 90те картинката щеше да бъде същата, как мислиш, другарю?:)))
60
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 61Само пълен *** не знае, че демографска криза не се проявява ВЕДНАГА. Всъщност, реално тя започна дори по-рано от началото на 80те, но в началото на 80те вече се виждаше забавянето на ръста и "платото" на прираста и вече беше ясно какво следва, тъй че не само си неграмотен, но и за формална аргументация си слабак.По-важното: какво стана с приказките ти за "просперитета" в демографията по време на Комунизма, другарю?
59
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
60 ти въпреки възродителния процес 80те и напускането на хиляди жители, населението пак е било милиони повече от колкото при управлението на великите мутри и некадърниците връзкари
58
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 60- каза точно това-" Като някой, който съм живял още през 80те да ти кажа, че приказваш пълни глупости, а демографската криза започна още в началото на 80те" а ми показваш 85-та което не е началото на 80те а средата! типично комунистически нагъл промит мозък
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 44"44ти ти каза че началото на 80те започнала демографската криза 1980та жителите са 8.4 млн а 90та са 400 хил. повече увря ли ти свинския мозък ?"Казах и показах, че след 85та населението започва да намалява. Явно си неграмотен и не можеш да порчетеш няколко цифри и да разбереш, че с наглост няма да я докараш доникъде.