Плащаме по-малко за храна от средния европеец

Единственият продукт с по-висока цена е олиото, коментира Владимир Иванов
6 окт 2021 09:37, Ния Христова
81
 
От стоковата борса обявиха, че цените на основните храни се вдигат заради лошия климат.
 
"При плодовете и зеленчуците, ако се абстрахираме от цялата история с газа, петрола и тока, още през април имахме късни слани и студове, много влажен юни, рязка промяна към горещо лято, после период на валежи. Добивът на краставици, домати, пипер и лук е компрометиран, много по-малко са количествата на пазара. Наблюдавахме най-скъпия август в последните 10 години", заяви пред Bulgaria ON AIR председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Владимир Иванов.
 
"При повечето хранителни продукти почти не се наблюдават изменения. При варивата и захарта имаме равнища като миналата година. Единственият продукт с по-високи цени е олиото, запазва 36% ръст спрямо миналата година. Пазарът си задържа цените и тази тенденция ще я наблюдаваме още 20-30 дни", посочи Иванов.
 
Той подчерта, че цените на храните се движат най-бавно от всички сектори.
 
"Много мощен фактор е конкуренцията и тя задържа цените. Някои задържат цени, които са близки до загубата. Свинското месо е абсолютно без промяна спрямо миналата година, при кашкавалите и сирената имаме около 5% изменение. Инфлацията при храните е възможно най-ниската. Не очакваме драстични изменения, имаме излишък от предлагане", обясни Владимир Иванов.
 
"Проблемът с енергията е голям, но трябва някой ден да дойде равновесието, убеден е той. Като цена - качество потребяваме едни от най-евтините храни в Европа, плащаме по-малко спрямо средния европеец", изтъкна Иванов. 
 
Гледайте целия разговор във видеото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
2
 
! Отговори
Фастер преди 2 години
Дрън-дрън!Всички познати и приятели които са из Европа и отвъд океана ,се стряскат от цените на храните тука ,у нас в БГто !Сравнено и приравнено като СТАНДАРТИ ,заплати и покупателна способност ,консумираме едни от най-скъпите продукти в Европа!Стига сте писали лъжи,всеки е ходил из Европа и знае за какво качество и цени става дума и там и тука!
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо продължават да повтарят опорката "плащаме най-малко....", докато цените хвърчат в небесата, а заплатите ни са най-ниски ??? Дали не е знак, че се опитват да замажат цялата тая работа ??
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен 007 преди 2 години
"Аб-со-лют-ни глу-пос-ти. Като си дойда в БГ плащам повече, отколкото в Лондон"....Абсолютно вярно! Със семейството ми живеем в Англия от 7 години. Винаги, когато си идваме в България, харчим в пъти повече за храна (и не само), отколкото в Англия. Факт! И престанете наистина да лъжете хората! Жалки сте!
70
1
 
2
 
! Отговори
Петко преди 2 години
Ми ного ясно,аз само дюнери ям и бира. Това са ми разходите за храна. Щот съм хитър затова!
69
0
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Не трябва да се сравняват абсолютни стойности.Правилно е да се сравнява количество продукт,което може да се купи с една средна заплата.
68
0
 
18
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Храните в България са дори по-високи от средните за ЕС. За заплатите да не говорим, че са в пъти по-ниски. В Нидерландия един шоколад Своге се продава за 40ст. Я кажете у нас за колко се продава, че определено не е за толкова! И тези 40ст. включват и транспорта до там!
67
0
 
18
 
! Отговори
Котарак преди 2 години
Цените са толкоз убави, че май пак е време за площада.
66
0
 
14
 
! Отговори
:))) преди 2 години
"Единственият продукт с по-висока цена е олиото" - НЕ Е ВЯРНО!!!
65
0
 
18
 
! Отговори
Потърпевш преди 2 години
Всяка година пускат подобни статии за да ни убеждават колко добре живеем,колко е евтина храната ни, тока, водата, горивата. Абе хора, ние все едно не пътуваме по Европа за да видим на какъв хал сме. Като знам цените в тамошните магази ме е ад да пазарувам тук. Отделно качеството за нас е като за маймуни, ееее живеем зле не може да ни убедите в обратното!
64
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я пак?
63
0
 
22
 
! Отговори
мак преди 2 години
Коректно е да пишеш за по-ниски цени в България и по-високи по света и едновременно да сравниш доходи. В противен случай - правиш пропаганда с цел приспиване на хората, да не си мислят, че живеят зле.
62
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един човек по-долу ви обясни: колкото повече потребление, толкова повече може да се намали цената. Сравни колко население има в Германия напр. и в България. И с добър доход да си, ядеш определено количество храна, просто не можеш повече. Аз като продавам моята продукция цената за 100 кг е различна/по-висока/от тази за 1000кг.
61
0
 
19
 
! Отговори
Сметалото преди 2 години
Виена, летището, хотел "Макси". На 100-на метра от хотела има лидъл. Не съществува артикул, който да не е поне 20% по евтин от същия в български лидъл. Да не говоря, че има стоки, които са с пъти повече по евтини. Сещам се за килограм кафе /не помня марката/, който там е 12 лева, а в нашия лидъл 40 лева. И говоря за Виена! Не за някое забутано градче.
60
0
 
2
 
! Отговори
До 58 преди 2 години
Е добре де значи така като, те чета, не че те разбирам, но и ти едва ли се разбираш, та ти казваш айде цяла България да дойде в София? Та това ли казваш или пак се обърка нещо?
59
0
 
18
 
! Отговори
До 58 преди 2 години
Колко взима една касиерка в Германия и колко тука. Работата е една и съща да не кажа, че тука се работи повече.
58
0
 
7
 
! Отговори
Оффф преди 2 години
Да ви кажа, в последните 10 години от магазин съм си купувал само захар, брашно и подправки. Организирайте се 10-на човека, има великолепни малки мандри, които ви продават сирене, кашкавал, млека и т.н. на смешни пари. Сирене 6 лв. Кашкавал 11 лв. Свинско 6 лева, телешко 11 лева. Е, няма фактура, няма касова бележка, ама аз касови бележки не ям. А сиренето ако го оставиш извън саламурата започва да жълтее от маслото в него. Просто е истинско селско сирене.
57
12
 
3
 
! Отговори
Олеле преди 2 години
Пак нашенеца смята кво взимат съседите. Ама че плаща 1500 евро квартира, че таксите и транспорта са му в пъти по високи . Единстветата разлика е , че той бачка и не е научен да се оплаква. Тука хората масово правят обратното
56
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на радев бандитите заповядват на журналистите да пишат глупости по медиите. като бъде отстранен ноември тогава ще разберем истинския размер на катастрофата
55
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо не разбрах, плащаме по малко спрямо дохода ли?
54
0
 
9
 
! Отговори
Vera преди 2 години
До До 29Кое билетче за транспорт имате предвид? Пътувала съм на 30км от населеното място и съм плащала за билет 3 евро ( с влак). Хайде да не си говорим глупости! Наемите са различни в различните области, зависи от това колко голямо е помещението и от други неща. Нека погледнем лекарствата в България и в Германия. Как може всички лекарства до 18год. възраст да са безплатни ( с рецепта)? А при нас, когато детето се разболее си вече -50лв назад.