Войски на НАТО у нас? Военно-техническо обсъждане!

Янев поздрави военните зад граница: Посланици сте на България
226
Войски на НАТО у нас? Военно-техническо обсъждане!
Снимка: МО

В рамките на НАТО се коментират различни варианти и на този етап коментарите са на ниво военно-техническо обсъждане. Това каза министърът на отбраната Стефан Янев в отговор на журналистически въпрос по повод публикации за разполагане на натовски войски в Румъния и България.

Още по темата

Министърът на отбраната и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поздравиха българските военнослужещи, които в момента участват в операции и мисии на НАТО и ЕС. Това стана днес по време на традиционната видеоконферентна връзка с националните командири на българските военни контингенти в Босна и Херцеговина, Косово, Ирак и Мали, съобщиха от МО.

Благодаря  ви за отговорното отношение към ангажиментите, които сте поели при изпълнение на мисии под егидата на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз. Изпълнявайки задълженията си, вие допринасяте за мира и сигурността, на които всички ние искаме да се радваме и занапред, каза министър Янев.

Той подчерта, че българските военнослужещи зад граница са посланици на България. "Вие показвате силата и духа на българския воин по най-добрия начин, на който сте способни“, категоричен бе министърът на отбраната. Той пожела на всички военнослужещи в контингентите зад граница много здраве и успешно изпълнение на задачите.

Министърът се обърна персонално към националните командири на българските контингенти във Военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа“, двете операции на НАТО в Косово - Операцията на стабилизиращите сили на Алианса (KFOR) и Небойната операция „Allied Solace“, както и в Небойната мисия на НАТО в Ирак и Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали.

Той оцени високо изпълняваните от тях задачи и подчерта приноса на военнослужещите за стабилизирането на районите, намиращи се в зоните на операциите. Янев пожела на участниците в националните контингенти здраве и целеустременост.

"Опитът, който придобивате, е безценен за Българската армия и ще разчитаме на вас". С тези думи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се обърна към българските военни контингенти зад граница. Той им благодари за професионалното и отговорно изпълнение на възложените им задължения, за което те се ползват и с уважението на своите чуждестранни колеги.

"В края сме на една нелека година. Справихме се с не малко предизвикателства, включително по отношение на мисията на Въоръжените сили - "Принос към международния мир и сигурност", заяви адмирал Ефтимов. Той припомни, че през 2021 г. е завършила една от най-дългогодишните и трудни мисии на Българската армия – участието ни в мисията на НАТО "Решителна подкрепа" в Афганистан. "Беше трудно за всички. Процесът по изтегляне на българския контингент завърши успешно, за което благодаря на Съвместното командване на силите и на 42-я ни контингент в Афганистан", подчерта началникът на отбраната.

Той бе категоричен, че обстановката в средата на сигурност се следи и анализира на стратегическо, оперативно и тактическо ниво, и се поддържа готовност за реакция при всяко едно нейно изменение.

Като успешен пример за 2021 г. адмирал Ефтимов посочи, че нашите Въоръжени сили са били първите, които са реагирали и са се развърнали на терен в операцията на НАТО „Allied Solace“ в Косово. „Признателен съм за изпълнение на задачите от контингентите ни в Босна и Херцеговина и в Косово. Безспорно, стабилността на Западните Балкани е от решаващо значение за нашата сигурност, както и за сигурността в Европа и в Евроатлантическата зона“, подчерта той.

Адмирал Ефтимов допълни, че за първи път през 2021 г. участвахме в съвместната оперативна подготовка „Quick Response – 21”, при която българският контингент, включен в състава на междинния резерв на операцията „Алтеа“, заедно с контингентите от Румъния, Турция, Австрия, Унгария и Словакия от състава на многонационалния батальон, отработиха задачи по уеднаквяване на стандартните процедури и повишаване на оперативната съвместимост помежду им. Адмирал Ефтимов посочи, че спрямо сложната и динамична обстановка в Ирак, нивото на националната ни амбиция и решение на Министерския съвет, се обмисля да се увеличи българското присъствие.

Началникът на отбраната увери командира на контингента ни в Мали, че се поддържа постоянна връзка с ръководството на мисията и ще бъде реагирано адекватно при всяко изменение на обстановката по сигурността.

Адмирал Ефтимов пожела на контингентите ни зад граница да посрещнат предстоящите коледно-новогодишни празници в крепко здраве, с добро настроение и с нови планове за професионални и лични успехи. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
асен генов номер 200 дето драска по паметника на съв армия и се издържа от тролуване да престане , знаеме кой му плаща
185
0
 
0
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
И каква е числеността на НАТО тука ?
184
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не военно техническо а материално навсякъде плащат за базите тука не и после никой не правил референдум нито като влизахме в нато нито иска сега а трябва
183
1
 
6
 
! Отговори
джо преди 2 години
До Запасен офицер. Даже не си и помирисвал армия , щом драскаш такива лъжи. За две години служба поне веднъж щяхме да го видим твоя "началник" от Червената армия. Ама така е като се почне с червено вино още от сутринта.....
182
5
 
18
 
! Отговори
ПРЕДАТЕЛСТВО преди 2 години
След 10 Ноември 1989 разпродавадохме ИКОНОНИКАТА СИ, по-късно разпродадохме и ЗЕМЯТА СИ, сега прЕдаваме и ТЕРИТОРИЯТА СИ за плацдарм. За 40 години върл комунизъм такова нещо не е случвало. Имахме си собствена армия, над 1000 фунциониращи бойни летателни единици, танкове, обучени военни и Съветския ботуш тук не е стъпвал.
181
18
 
7
 
! Отговори
МРАЗЯ РУСИЯ преди 2 години
НАТО --ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ИМА ВОЙСКИ В БЪЛГАРИЯ , КАТО ПРЯКО ЗАСТРАШЕНА ОТ РУСКОТО ВЛИЯНИЕ И АГРЕСИЯ НА БАЛКАНИТЕ!..РУСИЯ Е В ОСНОВАТА НА РУСКИЯ ГАЗОВ И ПЕТРОЛЕН РЕКЕТ ЗА ЦЯЛА ЕВРОПА И БАЛКАНИТЕ!
180
5
 
18
 
! Отговори
Без преди 2 години
Нато сме си били и ще бъдем по добре....Нато вън от България.....
179
16
 
7
 
! Отговори
запасен офицер преди 2 години
В Бг през комунизма имаше руски войски през целият период до 89 та година! Те бяха " съветници" в нашите поделения и ръководеха цялата оперативна готовност на армията! Мой пряк началник беше именно такъв майор от Ч. армия, така че не бъркайте понятията! Окупационни нямаше, както в Унгария, Чехословакия и Полша, но руското присъствие винаги и било водещо у нас в армия и милиция!
178
7
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
През комунизма нямаше руски войски в България.
177
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Към по - долните коментари ; Трябва ли да има чужди войски на наша територия в мирно време и от кого да ни защитават , щото ние нямаме армия ?
176
3
 
23
 
! Отговори
Грешиш преди 2 години
До Нали----Натресохме се в НАТО преди 20 години. Каква е връзката с президента и ПП които са във власта от скоро? Искам да отбележа че в спора между примерно"жълти" и "сини" неможеш да си неутрален когато си пуснал в къщата си "сините". Когато жълтите атакуват ще пострада и твоята къща. По времето на Варшавския договор у нас нямаше чужди войски.Сега има американски войници. Ние окупирана държава ли сме?
175
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Войски на НАТО у нас би било подходящо заглавие за държави като Босна,Косово или друга държава ,която не е член на НАТО.Ние сме НАТО и ЕС.Какво за бога пишете тук.Искате да създавате само омраза.
174
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво е това заглавие? Ние сме НАТО,ако все още не сте събудили и не сме 1989 година,а края на 2021 година.
173
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много подвеждащо заглавие.В момента в който ние ставаме член на НАТО,войските в България са на НАТО.От тогава до момента в който не напуснем НАТО,войските ще бъдат на НАТО.Къде и в кой век живеете.Отдаяна не сме в съюз с Русия.Ние сме НАТО и ние сме ЕС.На който не му харесва да излиза и да протестира.Не е необходим референдум по въпроси за войските на НАТО
172
4
 
14
 
! Отговори
Nnnn преди 2 години
Малко ли са базите в България или искате още?
171
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости на търкалета! Това са политически хитрости! Смисъла е никакъв!
170
17
 
10
 
! Отговори
братята американци преди 2 години
са винаги добре дошли в България.
169
0
 
10
 
! Отговори
Лекарства за нос преди 2 години
До черниябългария винаги е била мишена . не лъжи се, че варшавския договор е щел да праща на явна смърт подкрепления при пробив на наша територия. щели са да ни заринат с тактическо ядрено. от своя страна, тогавашното нато също е прицелило ракетите щото па ако тръгнат от тука. идеята е да си оправдаят бюджета, дреме им на дедовия за територията, населявана от инж. балкански
168
0
 
14
 
! Отговори
Нали преди 2 години
искахте генерал-президент? Нали искахте ПП на Киро Констетуцията? РадЕвайте се сега и се ППоплесквайте сами по ППразните тиквички.
167
2
 
54
 
! Отговори
Блиц крийк! преди 2 години
Защо ли тук някои се надяват, че тази война ще продължи дълго време, та ще излитат самолети, ще отплават бойни кораби, ще потеглят танкове и ще атакуват пехотинци. Всеки , който очаква това, си мисли за Втората световна война и няма представа за бойните действия при една космическа война. За много кратко време феодалите ще се окажат в небитиета, а останалите живи хора от Човечеството ще погинат малко по-късно от радиацията. Бог да пази България от сатанинските сили на злото!