Фойерверките за ЧНГ вдигнали 3 пъти замърсяването

Концентрацията на ФПЧ е била мого висока в големите градове
45
Фойерверките за ЧНГ вдигнали 3 пъти замърсяването
Снимка: БГНЕС

Три пъти се е повишила концентрацията на фини прахови частици във въздуха в новогодишната нощ.

Сравнението за големите градове е спрямо вечерните часове на 31 декември 2021 г. и сутринта на 1 януари 2022 г., съобщиха от МОСВ по данни от станциите на Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС) в страната.

"Категорично в големите градове, със или без общинска заря, има сериозно покачване на концентрацията на фините прахови частици в атмосферния въздух след полунощ. И фактът, че фойерверките замърсяват въздуха, е безспорен", каза министърът на околната среда и водите Борислав Сандов.

Подобряване качеството на атмосферния въздух е приоритет на правителството и МОСВ работи за осигуряване на национално финансиране за системата за мониторинг. Предвижда се разширяване и модернизиране на системата в посока на това да се идентифицират местата и източниците на замърсяване, за което ще бъдат заделени 15 млн. лв. Допълнително ще се инвестират 1,4 млн. лв. за укрепване на съществуващата система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух.

Според наблюдението на експертите в агенцията в 3 от 5-те станции в столицата концентрацията на ФПЧ10 се повишава дори над 3 пъти след полунощ. Измерванията на станцията в Павлово сочат, че ефектът от фойерверките достига връх от 236,44 µg/m3 (микрограма на кубичен метър) в 3 часа през нощта, след това постепенно отслабва и едва в 9 ч достига по-ниски концентрации от 70,17 мг/куб. м. За сравнение данните от 18 часа вечерта на 31 декември там сочат едва 7,92 µg/m3.

Измерванията в пункта в Младост показват, че ако в 18 часа на 31 декември концентрацията на ФПЧ10 е била 18,68 µg/m3, то в 2 часа на 1 януари достигат 69,02 µg/m3. Драстично е повишението в цифрите от станцията в Надежда – от 23,33 в 18 часа до 170,52 µg/m3 в един часа.

За сравнение на 29 декември концентрацията в отделните пунктове в часовете около полунощ варира от 40 до 100 µg/m3, а на 30 декември е едва 5-6 µg/m3.

Според нормативните изисквания средноденонощната норма за ФПЧ10 е 50 µg/m3.

В много от другите големи градове на страната се наблюдава сериозно повишение на концентрацията на фини прахови частици. В една от станциите в Пловдив при нива от 16,61 µg/m3 в 18 ч в полунощ те се покачват на 31,81 µg/m3. В същите часови зони следват и данни за градовете: Варна – от 20,43 на 42,88 µg/m3; Видин – от 6,80 на 30,85; Добрич – от 14,99 на 35,08; Благоевград – от 19,37 на 174,70; Кърджали – от 43,88 на 146,44; Перник – от 4,10 на 66,13; Бургас – от 46,66 на 127,47 µg/m3.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълна забрана за тая дивотия както и за горенето на дърва и старите на по десет години каруци дето ги карат по пътищата. Време е да влезем в 21 век че иначе ще си седим така завинаги.
36
1
 
1
 
! Отговори
Krom преди 2 години
Стара българска традиция лекува стреса на кучеааата от гърмежи. Викат я Тричене. Като го изтричиш добре песа, никакъв гърмеж повече не му действа. Дори още сака.
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А КОЛКО СА СТРЕСИРАНИТЕ КУЕТА
34
2
 
0
 
! Отговори
до 30 преди 2 години
Виждал съм, като вържа прасето, за да го превръщам в ребърца, пържоли и сланинка. Не му е приятно, но и на мен не ми е приятно да не ям месо. Други въпроси?
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, като гръмне някоя военна бомба, колко ли се вдига над нормата???
32
1
 
3
 
! Отговори
Интересна е идеята преди 2 години
на 29 за това дали е законно да си човек.Западното общество,което налага силом стандартите си,се е произнесло:Губещо и почти незаконно е да си хетеросексуален бял мъж,с християнско вероизповедание и неодобряващ всякаква изродена толерастия.Виж,ако си цветен(тъмноцветен), ***,ЛГБТ,мюсюлманин и пр.цвете на слободията,ти си любимо дете на НПО-тата и контролираните от тях медии.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая НОВИНА ме кара да се СТРСИРАМ КАТО ЖИВТОНИТЕ. Пхахахах
30
2
 
4
 
! Отговори
Паисий преди 2 години
Половината коли, автобуси и камиони са Евро 0. В кюмбета се гори всичко що гори. От строежи, неподдържани площи, изкопи и други се разнася кал и прахоляк по немитите улици. Но да, фойерверките са виновни за замърсения въздух. Народе!
29
1
 
1
 
! Отговори
ф преди 2 години
Какви фойерверки, какви пет лева? Човек ще си помисли, че маалата са обявили интифада. Предполагам, че е също като в ивицата Газа. Или може ли като в Сирия. Кучетата се скриха под масите. А аз стоях при овцете. Смейте се. Ама не е смешно. Някой виждал ли е ужас в очите на животните?
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе хората като цяло замърсяват природата и жилищата си. Трябва да стане незаконно да си човек и да се забрани да си човек, тогава няма да се замърсява!Хора Имаме ясна проява на политическа анти-човешка политика. На провалени политици, саботажни зомбита които си го изкарват на народа и обвиняват тези които им олащат обяда! Това е безпрецедентен саботаж на демокрацията, на законите на всичко хуманно!
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам, ама при нас 10 минути след началото на фойерверките не се дишаше. Времето ли беше такова, че пушилката да не се разнася достатъчно бързо или пък все повече ментета и нискокачествени фойерверки продават? Нямам представа, но наистина не се дишаше. Предни години не беше чак толкова зле, макар че фойерверките бяха повече.
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е сега какво намеквате, да се спрат и фойерверките, сигурно по-късно на някой умник ще хрумне, че и коледните елхи излъчват радиация и че играчките замърсяват въздуха при производството и че бенгалският огън е ужасно вреден....и въобще най-добре да си седим в къщи в пълна тишина и с маска и да се молим на ковид- бога да не ни пипне!
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 23 Минусите са ти за цялостното ти творчество.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега остава да повярваме,че и мусаката замърсява околната среда и ще си заслужим определението на Иво Христов,че 80% сме д...ли.
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха,ха,ха!двама души са сложили минуси на номер 13,с което явно смятат,че барут се пише баруД!Ужас!Да не повярва човек колко неграмотници има в тая страна!От петима коментиращи,двама неграмотни.Е за това сме на това дередже.
22
2
 
6
 
! Отговори
До 15 преди 2 години
В цял свят има фойерверки за Нова година.Не е това проблема със замърсяването.Един ден не прави живота ни по-лош.След всички ограничения през последните 2 години хората имат право малко да разпуснат.Може би преди празниците трябва да се забрани продажбата на някои пиротехнически средства,но тотална забрана е невъзможна и никой няма да я спазва.
21
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога не съм купувал фойерверки и пиратки,но тази година напук на съединителите дадох над хилядарка за всевъзможни горящи,гърмящи и трещящи неща. Голяма пукотевица беше, голям кеф,за ужас на тупкащи животински сърчица. Чак рибите на познат от съседен квартал,се изпокрили в грунда на дъното на аквариума.
20
1
 
2
 
! Отговори
Замърсяването на преди 2 години
въздуха е една от малкото величини в живота ни,в което има справедливост и равенство.И да си маршалисимус,и да си велик министър(чиновник),и да си чутовен народен трибун,дишаш същото като тълпата.Това дава утешения на хората,излъгани от горните,че ще има нормалност в живота ни.Според тях нормалността е за тях да има всичко,а за нас-каквото остане.Е,ИМА.Финни прахови частици и газове.Честито,в клуба на лузърите са и те.
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
най-голям замърсител са самолетите, които са в небето 365, не че съм противник или привърженик на "чнг-гърмежите", но това е истината!
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо общинарите продължават да се правят на луди,като много добре знаят,че кюмбетата най-много замърсяват.Като са некадърни да вземат правилни решения,ще им дам един съвет.Организирайте безлихвени кредити за малоимотните за закупуване на климатици и забранете отоплението на твърдо гориво!!!