Скок с 14% на депутатските заплати – някои ще получават над 8000 лв.

Премиерът ще взема 8700 лв., президентът – над 11 хил. лв.
16 фев 2022 08:00, Анисия Иванова
98

Властта с по-високи заплати от 1 март. При депутатите месечното възнаграждение може да надхвърли 8000 лв.

Четири месеца откакто са в парламента, новите депутати получават неочакван подарък – заплатите от първите няколко месеца от мандата се увеличават с близо 14%.

Така от 1 март основното брутно месечно възнаграждение на народен представител минава от 5500 лв. на 5616 лв. Председателите на комисии и на парламентарни групи ще получават по 35% отгоре, или 7581 лв.

Ако има и научна степен "доктор", ще получава още 10%, а ако е доктор на науките - и 15% отгоре върху тази заплата. Във втория случай тя би станала над 8400 лв.

От 1 март премиерската заплата, която е равна на тази на председателя на Народното събрание, става минимум 8704 лв., а президентът ще се разписва срещу над 11 хиляди, като не се смятат добавките за стаж и научна степен. Министрите пък вече ще взимат 7300 лв.

В страната съществуват редица държавни комисии, регулаторни и други органи и съдилища, в които заплатите са обвързани с тези на депутатите. Например председателят на Конституционния съд вече ще взима близо 10 000 лв., а председателят на Комисията за защита на конкуренцията - 7833 лв.

По закон заплатите на БНБ пък се определят в зависимост от средните заплати на ръководителите на търговските банки в страната. През 2022 г. заплатата на управителя на БНБ ще е над 20 хил. лв., а на подуправителите - по над 17 хиляди.

През 2005 г. като независим депутат в 40-ото НС Минчо Христов получава заплата около 2000 лв. По закон възнагражденията на народните представители са три пъти колкото средната заплата в публичния сектор, която към момента е 1872 лв. Така от 1 март тази година те ще се подписват под най-малко 5616 лева.

"Безобразие спрямо мизерните пенсии на хората, мизерните заплати, които получаваме. Една средна заплата е напълно достатъчна заедно с бонусите, които взимат. От комисия щяха да станат поне две средни заплати напълно достатъчни човек да се издържа", коментира Христов.

А с допълнителните пари, които получават за своята дейност в Народното събрание, някои депутатите ще получават възнаграждение от над 8 хил. лв. Въпреки редицата предложения през годините за намаляване или замразяване на депутатските заплати, в 47-ия парламент тази тема сякаш е табу.

А българските граждани са категорични – искат резултати от работата на политиците. На заден план в парламента остана и темата за партийните субсидии. Според бившия депутат Минчо Христов те трябва да отпаднат.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
1
 
! Отговори
промо преди 2 години
пфф смешно направо ,колкото на един програмист с повечко стаж
86
1
 
2
 
! Отговори
Остав-ка ! преди 2 години
Само за прослужено време и стаж, човека с вдигнатият юмрук ще получава върху заплатата си 40%, т.е. 4400 лева или общо най-малко, заплатата ще му е 15400 лв. и за какво ли?
85
0
 
4
 
! Отговори
бивш пом кап-н преди 2 години
Аз вземах доста над 8000лв и то преди 8-10год, само че по корабите. Не е нещо фрапиращо като сума, а и не може да забогатееш. Разликата е, че там те спукват от вахти, дежурства и друга работа. Имало е дни с 17-18ч ангажименти, особено когато се влиза в пристанища със шлюзове, морски, речен пилот и след всичко започваш 6ч дежурство. Нямам идея, колко е натоварена работата на един депутат, обаче по държавата ни личи, че не се справят особено. Обикновено пари се дават за добра работа
84
1
 
3
 
! Отговори
до Ано 90 преди 2 години
И моята заплата СЕГА при Продължаваме Подмяната е с по-малка покупателна способност отколкото заплатата ми при управлението на ГЕРБ
83
0
 
3
 
! Отговори
Конгрес преди 2 години
В Коституцията на САЩ има поправка че: Гласуваните заплати в Сената влизат в сила за следващия Сенат! Реално там не могат да определят собствените си заплати!!! Време е в Конституцията на Република България да се вкара същото!!!
82
3
 
5
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Любимите ви депутати едва връзват двата края с тия смешни пари Поне 20 бондака на месец трябва да вземат.
81
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По покупателна способност сегашните заплати на депутатите са по-ниски от заплатите на депутатите при ГЕРБ.
80
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се сложи таван на депутатските заплати, както има таван на пенсиите. Примерно тавана да е 10 минимални заплати или максималния осигурителен доход, по-малкото от двете. И това да е за сумата от всички възнаграждения от парламента
79
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие си ги избрахте, оправяйте се.
78
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно, Лена може нещо, което тези не можат.
77
4
 
11
 
! Отговори
Бедняци преди 2 години
Направо са на минималния праг в сравнение с тази на Лена.
76
3
 
18
 
! Отговори
ДА преди 2 години
Така е!Перпетум мобиле!Вдига се депутатската заплата.После,заради нея се вдига средната работна заплата.Но после,т.к. депутатската заплата е 3 пъти средната РЗ,средната РЗ пак се вдига и така до безкрай!А вие чакайте пари-пари нема-действайте!
75
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук има неясни неща. По Конституция понятието парламентарна група е неопределено. Споменава се само когато се връчва мандат за съставяне на правителство. Защо шефовете на парламентарни групи ще получават допълнителни пари, за нещо, което те доброволно са поели?!
74
1
 
3
 
! Отговори
Абе Бялата Златка преди 2 години
С какво преживява?
73
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук има неясни неща. Задължение на депутатите е да участват в комисии и е неясно защо трябва да получават допълнителни пари за да си вършат работата?!
72
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Копейкин обявил,че се отказват от субсидията Заплатата му стигала.
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От новината видях само един с над 8000 лева заплата - председателя на парламента.
70
1
 
3
 
! Отговори
Koko преди 2 години
A plebeite.....da duhat supata i da rovjat po kazanite....neka si mal4im i da si kjutame i vse po losho shte bade. Za drugo njama pari,za tehnite zaplati ima....egati naglostta na vsi4ki debeloserzi koito sedjat i si klatjat topkite v narodnoto sabranie.
69
2
 
13
 
! Отговори
ПП демек преди 2 години
Продължаваме промяната
68
1
 
4
 
! Отговори
До 75 преди 2 години
Където са и депутатите с 8К заплати.