Внимавайте с бюджетите си: Очаква ни постоянно увеличаване на лихвите

Бежанците ще донесат спестявания, харчене и работна ръка
11 мар 2022 14:50, Анисия Иванова
47

"Инфлационният натиск се засили след старта на войната в Украйна. Виждаме цените на енергиите, търговските ембаргота, изтеглянето на фирми от Русия. Всичко това води до по-високи цени и това, че част от хората започват да се презапасяват. Европейската централна банка и федералният резерв дават знак, че ще се борят с инфлационните очаквания. Инструментът, който имат те, е увеличаване на лихвите и намаляване количествените улеснения", заяви изпълнителният директор на "Кредитланд" Деян Василев в "България сутрин".

Той обясни, че през следващите една-две години лихвите от нулевите нива в централните банки ще отидат на 2-3, може би 4%, ако инфлацията продължава.

"Централните банки имат много трудна задача, защото от една страна се очаква икономически спад заради войната, от друга страна инфлацията трябва да бъде борена. В България очакваме плавно, но постоянно увеличаване на лихвите на Централната банка. Европейската централна банка се очаква към края на годината да направи първото повишение на лихвите с 0,25 - 0,5%, което при нас идва с няколко месеца закъснение", обясни Василев пред Bulgaria ON AIR.

"Част от предизвикателствата пред домакинствата са високите цени на електроенергия, стоки и услуги. Хората трябва да си правят сметката. Ако прекалено задлъжнеят, наистина ще им е трудно. Сега има обективни причини цените на имотите да растат - входящите материали са по-високи. Като цяло, цените на имотите в България са по-ниски от Западна Европа, а там цените нараснаха. Тази вълна на повишаване на суровини, материали и труд се отразява на имотите. Не очаквам да има масови лоши дългове, както беше през 2008 година", изтъкна гостът.

По думите му, когато растат лихвите по кредитите, това охладнява пазара на недвижими имоти. Той добави, че през следващите една-две години ще забележим стабилизиране на пазара.

"Бежанците, които идват към България, ще донесат така необходимите спестявания и харчене. Ще внесат и тази работна ръка, която е безкрайно необходима в различните сектори. Има шанс това да смекчи част от удара към България. Със сигурност ще има приход от украинците, които се задържат в България по-дългосрочно. Те ще си прехвърлят и ще харчат пари в България. Така че ще има увеличен икономически и паричен поток, благодарение на тези бежанци", обърна внимание Василев.

Той е оптимист за нашата банкова система, но посочи, че има рискове. Гостът препоръча хората да внимават как си харчат бюджетите и да не предприемат непремерени рискове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До специалиста:Човече *** на лекар!
38
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единствените бежанци, които могат да идват към България са тези, които са пристигнали по море. Ние сухоземна граница с тях нямаме. Хората не могат да си платят сметките вие ше харчите парите на данъкоплатците за хора, които даже нямат смелостта да си останат в собствената държава и да сърбат, каквото са си надробили?
37
0
 
14
 
! Отговори
КРЕДИТЛАНД преди 2 години
ГОСПОДИНА С ФИРМАТА ЗА КРЕДИТИ НИКОГА НЯМА ДА КАЖЕ, ЧЕ ВСИЧКО ОТИВА ПО ДЯВОЛИТЕ !!!! ТИЯ СЪС ЗАЕМИТЕ ЩЕ УМИРАТ ОТ ГЛАД !!!
36
0
 
6
 
! Отговори
Евала преди 2 години
Два тр.о.ола си чешат езиците тук и си слагат плюсове. Това било, онова било. Сега било супер, евтино и щастливо. Супер правителство. Само дето е лъжа. Всичко отива на кино, цени, лихви, икономика. Чака ни мизерия, но нека. *** народ, слаба държава.
35
0
 
9
 
! Отговори
Кочо преди 2 години
Статията започва добре но после става много тип брокер ска. Та когато лихвите тръгнат нагоре те няма да изпреварят инфлацията защото много държави ще бъдат изправени пред фалит. Та покачване на лихвите от една страна с висока инфлация ще затрие масово кредитополучатели защото доходите им се свиват а заплатите не растат с инфлацията. Освен това в България 99 процента от заемите са с плаваща лихва. Извода е че ще има масово фалира ли хора и фурни а от там и срив на цените на имотите.
34
0
 
7
 
! Отговори
ЖОРО преди 2 години
Този искам да го питам плаща ли сметки.Също така искам да го питам знае ли колко струва един хляб.АМАН ОТ БРОЩОЛЕВЕНЕ И ОТ ПРОГНОЗИ.И като се прави на такъв специалист да каже къде по СВЕТА има банки които само вземат без да ДАВАТ.
33
0
 
11
 
! Отговори
младен преди 2 години
"Бежанците, които идват към България, ще донесат така необходимите спестявания и харчене. Ще внесат и тази работна ръка, която е безкрайно необходима в различните сектори. Има шанс това да смекчи част от удара към България. Със сигурност ще има приход от украинците, които се задържат в България по-дългосрочно. Те ще си прехвърлят и ще харчат пари в България."Абе тоя, а други ***, чуват ли се какво говорят бе???
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Като цяло, цените на имотите в България са по-ниски от Западна Европа". Дам! И заплатите в България са само 5-10 пъти по-ниски от Западна Европа!!! (превод на бъ;гарски: 500-1000% повече пари вземат там в сравнение с хората тук)
31
3
 
12
 
! Отговори
Вдигнете ги и... преди 2 години
Ето така нещата си отиват леко полеко към бой.
30
1
 
10
 
! Отговори
Островски преди 2 години
Еми щом имат кеш що им дават още ???
29
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеизвестно е, че се изнасят украинци с пари. Бедняците не могат да си позволят този лукс. Защо тогава са тези огромни помощи за чужди хора? Защото са в беда? А българските семейства и българските пенсионери не са ли в беда години наред? А болниците, училищата, читалищата и всякакакви социални заведения заради тока не са ли в беда? Или просто трябва едни пари да отидат пак при бизнеса? Лъжата и несправедливостта достигнаха колосални размери и просто ще взривят света!
28
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дядо ви да ви каже , защото е преживял туй-онуй , които има кеш ще оцелее .
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боката суджука старият строящ сикаджия и шайката комунизи отдавна точат лиги на седемдесетте милиарда депозити. Вече са измислили схемата.
26
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крайно време е да се увеличат лихвите както по кредитите така и на тези които имат спестявания. Не може хората които държат парите си в банка да получават 0% лихва, а банките да раздават нисколихвени кредити на *** и пульо. А и се чудя хората как си държат парите в банка без никаква лихва да получават.
25
3
 
42
 
! Отговори
123 преди 2 години
Бежанците щели да си донесат спестяванията??? Имат спестявания! За чий тогава им плащаме хотелите, ние, без спестявания???!!!
24
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За жалост бежанците нито спестявания ще донесат нито така нужната работна ръка,даже и те горките бягат от рая-България,като попривършат нещата единици ще са тия които ще са останали тук!
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
некадърниците и крадците в затвора и всичко ще потръгне. хем прости, хем нагли,безкруполни, ще видим тази работа..
22
3
 
15
 
! Отговори
едва ли е преди 2 години
съвпадение, по-скоро закономерност, винаги когато дойдат на власт *** започва стагнация , инфлация, кризи всякакви, бежанци, липси, фалити- на човек му се иска да не се е раждал!
21
1
 
25
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
АЗ ВИ КАЗАХ-ЩЕ ДОЙДЕТЕ ПРИ МЕН НА СЕЛО-ЩЕ СИ РАЗМЕНЯМЕ ПРАСЕ ЗА ЖИТО-ДОМАТИ ЗА РАКИИКА И НЕМА ДА СЕ НЕРВИРАТЕ КОЕ КОЛКО СТРУВА.-И НА ЧИСТ ВЪЗДУХ.
20
5
 
16
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
Войната не ви е виновна-това е оправдание.-каде е връзката?

Спонсорирани публикации