Отказът от газ от Русия обрича на гладна смърт Европа

Русия ще търси поотделно договаряне със страните от ЕС
453
Отказът от газ от Русия обрича на гладна смърт Европа
Снимка: Pixabay

Санкциите бяха провеждани дотам, докъдето не могат да съсипят европейската икономика. Защото отказът от руски газ би довел до гладната смърт на страните от ЕС и затова Европа се въздържа от тази стъпка, коментира пред БНР макроикономистът доц. Григор Сарийски от Икономическия институт на БАН.

Според него германските лидери са повели Европа в посоката да не се налагат най-строгите санкции.

"В момента се търсят възможности за лавиране. Едната е търсенето на варианти за общо договаряне на доставките на руски газ. Отделен е въпросът доколко руската страна ще бъде склонна да приеме едно такова договаряне", посочи той.

Сарийски прогнозира, че Русия ще търси поотделно договаряне със страните от ЕС, защото сред тях има и страни като Унгария, която не е на русофобски позиции, затова Москва може да има различно отношение към нея, за разлика от това към Полша.

По думите на макроикономиста излизането на България напред в списъка с "неприятелски страни на Руската федерация" ще се отрази на външната търговия на страната, както и на ограничаването на вноса.

"Търсенето и предлагането на газ и енергийни суровини ще намери баланс в точка, която ще е доста по-високо", каза той.

В инфлацията от 10% през февруари не е отразен ефектът от военните действия в Украйна.

"Повишението на цените ще е над тази база от 10%. Можем да очакваме излизане на някои предприятия извън бизнеса, освобождаване на част от заетите. Поради тази причина след сегашната актуализация на средносрочната бюджетна рамка вече се подготвя следваща, която ще бъде факт в рамките на около 2-3 месеца", обясни експертът.

"Държавни харчове - да, разходи - да, но трябва да бъдат много добре премерени. Те трябва да бъдат т.нар. дискреционни мерки. Точно дискрецията липсва в момента в бюджета и това е, което ще доведе до ръст на инфлацията", коментира доц. Сарийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


453
Още по темата: РусияЕСгаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
349
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимeн 73 На тъпия въпрос дали Чечня, Дагестан, Якутия ,Чувашия и другите републики в състава на Руската федерация имат суверенитет отговарям, че там народите са запазили своято самоуправление, самобитност и никой не ги репресира, нито затваря в резервати както в любимите ви "демократични" САЩ. Когато там се появят Република Чероки, Република Апахи, Мохикани, Чайени ит.н. тогава може да се говори за зачатък на някаква демокрация.
348
1
 
5
 
! Отговори
гладна смърт? преди 2 години
хахахахахаааааа
347
3
 
3
 
! Отговори
Обич от Масква преди 2 години
Сарийски, великият банаджия доскоро обясняваше, че норвежците крадат деца, да ви имам икономистите, дето ги каните
346
7
 
7
 
! Отговори
ТОВА Е преди 2 години
ТОВА БЪЛГАРИТЕ СТЕ МНОГО ..РОСТ НАРОД.....ОСТАВЯШ СИ ИНТЕРЕСА (РУСИЯ) И ТРЪГВАШ ДА ГОНИШ МИХАЛЯ(САЩ).....НАЛИ ВИДЯХТЕ КОЛКО ПОМОГНА САЩ НА ФАШИСТКА УКРАЙНА,КАКТО И НА КИПЪР.....СКЪСВАТЕ СЕ ДА ВИКАТЕ В ПОДКРЕПА НА УКРАЙНА-КАКВИ НИ ИНТЕРЕСУВА ТАЗИ ВОЙНА НАС.....ХЕМ ГЛАДНИ СТЕ,ХЕМ СТРАХЛИВИ,ХЕМ СЕ ЕЖИТЕ НА ТАКАВА ИМПЕРИЯ КАТО РУСКАТА.....ТА ЧАК ОТКАЗАХТЕ ЮЖЕН ПОТОК,ОТ КОЙТО ЩЯХТЕ ДА ДАВАТЕ ГАЗ НА ЦЯЛА ЕВРОПА.....КОЛКО СТЕ ...РОСТ НАРОД ИЗОБЩО ИМАТЕ ЛИ ПРЕДСТАВА.....ПФУУ ЗАРАДИ НЯКАКВА УКРАЙНА
345
1
 
3
 
! Отговори
ЕС лицемерие преди 2 години
Ако лицемерният ЕС беше спрял вноса на руски газ още в началото на войната в Донбас, нямаше да има 14000 загинали мирни жители там и нямаше да се стигне до инвазията в Украйна.
344
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин тръгна срещу нацистите, а Зе-клоунът изпрати срещу него армията. И кой кого защитава?
343
8
 
5
 
! Отговори
Готови сме преди 2 години
Готови сме да умрем в името на НАТО, САЩ и ЕС!!!
342
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това доказва, че военните действия в Украйна се водят между руската армия и поддържаните, финансирани и въоръжавани от ФАЩ неонацистки формирования на "Азов", "Десен сектор" и останалите.-------T.e. руската армия е спряна от няколко паравоенни формирования?
341
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видяхте ли че без Русия от ес и европа нищо не става ,санкции ще и налагате смешници
340
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ситуацията напомня една стара българска поговорка:Не е важно аз да съм добре, важното е Вуте да е зле!Колко е зле Вуте/Вова, може да се спори.Щото в цяла Европа цените летят нагоре, а газ може да се продава и на други и е въпрос на време да се направи тръба към новите потребители, ако вече не са я направили...През това верме ние духаме супата и се утешаваме че на някой друг също му е зле.Ама на мен яко почна да ми писва краварите от другия край на света да диктуват политиката на ЕС и България!!!
339
12
 
20
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Между другото, къде му е армията на малкото надрусано зелено човече? Къде е министърът на отбраната на Украйна, къде са му генералите...? Някой нещо да знае, някой да ги е виждал? Виждаме само зеленото човече от бункера с декор на Киев зад гърба му. Това доказва, че военните действия в Украйна се водят между руската армия и поддържаните, финансирани и въоръжавани от ФАЩ неонацистки формирования на "Азов", "Десен сектор" и останалите. Скоро обаче всички сатанисти ще си получат заслуженото.
338
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 356 Стига апокалиптични картини!Хората са живяли и без отопление и осветление в пещери и корени са яли, яздили са магарета, но времената са други.
337
13
 
12
 
! Отговори
Джъст Цирео преди 2 години
Айде русофобчета плащайте сметката!
336
0
 
21
 
! Отговори
РРР преди 2 години
Колко струва тази "новина"? Значи ФРГ навремето стана толкова могъща благодарение на горивата на СССР, така ли?
335
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи е време вече да се наблегне на възобновяеми енергоизточници. Всяко зло за добро.
334
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А няколко ядрени ракети на какво обрича света?
333
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди 80 години Европа е живяла без газ от Русия. Стига апокалиптични картини.
332
3
 
2
 
! Отговори
Кръстьо преди 2 години
САЩ може да си позволи
331
20
 
14
 
! Отговори
али преди 2 години
Икономиката на ЕС ще пострада няма съмнение, но ЕС няма да е обречена на гладна смърт. Това се отнася повече за Русия, чиято икономика се надява изцяло на продажбата на потрол и газ.....От години Русия заплашва със спиране на газта се чудя защо все още не го прави ??? Няма други източници на доходи... аз симпатизирам на руснаците, но не одобрявам политиката им в Украйна, както за Карабах, и политиките и в кавказ...
330
13
 
15
 
! Отговори
пууууу преди 2 години
Тия дето ще умрат от глад са ***, троловете и гоблините от Мордор с техния предводител джуджето-нашмърканян-великан, мисътр Путев, това е