Ръст на вирусните инфекции сред децата, често се стига и до болнично лечение

Педиатър: Добре е децата да приемат пресни плодове и зеленчуци
7 май 2022 07:30, Елка Василева
20
Ръст на вирусните инфекции сред децата, често се стига и до болнично лечение
Снимка: архив, БГНЕС

Вирусните инфекции сред децата напоследък са се увеличи, често се усложняват и е необходимо болнично лечение. Това заяви за БТА д-р Добринка Стойчева, началник на Детското отделение в Многопрофилната болница за активно лечение „Проф. д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч. По думите й се забелязва засилване на инфекциите на дихателната система, като все повече деца са диагностицирани с пневмонии, бронхиолити и ларингити. При тях се налага лечение с антибиотик и се хоспитализират.

Д-р Стойчева каза още, че при децата, които не боледуват много и са с добър имунитет, рядко се стига до пневмония, но при тези с по-намален имунитет инфекциите се усложняват до бронхопневмония.

Причината за увеличените случаи на вирусни инфекции според д-р Стойчева е, че след падането на противоепидемичните ковид мерки децата вече по-свободно излизат навън, не се слагат и маски.

„В детските градини ги приемат здрави, но някои деца са в инкубационен период и не може да се каже дали още са болни или не и заразяват останалите. В детските колективи е така“, коментира педиатърът.

Тя съветва родителите да закаляват децата си, да не се прибързва веднага при всяко едно заболяване да се включва антибиотик. „Трябва да се изчаква първите дни, със симптоматични средства, с някои противовирусни препарати, които засилват имунитета и да не се бърза с антибиотик. Много се увеличава устойчивостта на микроорганизмите към антибиотици и те не действат“, посочи д-р Стойчева.

Тя каза още, че освен хранителните добавки, които засилват имунната система, още по-добре е децата да приемат пресни плодове и зеленчуци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
5
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Децата излизат навън без маски?! Оле-майко мила без коментар. Свърши се света край-край!! Комунисти медицински за вас само затвор.
11
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека сега боледуват децата, а възрастните да не боледуват.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вирусът Путин поразява децата и трябва да се носят каски.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо крият, че това е следствие от заразяване с коронавируса и негативните последици от заразяването?
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инжектирайте ги тогава бърже с вредни експерименти! Какво е някакво си сърдечно заболяване, автоимунно или неврологимно заболяване пред УЖАСОСТРАХОВИТА НАСТИНКА! Бърже боцкай БОЦКАЙ децата, няма милост! Тия милиарди няма да се изкарат сами! .....Причината за увеличените случаи на вирусни инфекции според д-р Стойчева е че не носели дрипа на лицето и излизали навън!!! Какви доктори, божичко! На тая си доверете здравето на детета!
7
4
 
15
 
! Отговори
ofe4 до обобщаващата преди 2 години
Какви маски на децата, да им спират притока на кислород, вие наред ли сте? Децата ли са ви виновни за болестите сенилни старчоци?! В тях е бъдещето, а не в егоистични пенсионери!
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Живея в Нидерландия-тук е нормално поне 3 дни детето да е с температура за да го прегледа доктор.Случвало ми се е на 7ми ден с температура да го прегледат и нищо-само парацетамол.Но наистина децата се каляват и не ги тъпчат излишно с антибиотици.За съжаление в Бг майката ще обиколи 5 доктора ако не и се изпише нещо на мига...А доктора ще бъде линчуван...
5
1
 
16
 
! Отговори
Ковидпсихар преди 2 години
Мисля да се зачуля и да си набода още десетина дози серум на вечността. Ужасен ужас, всички ще измрем.
4
3
 
18
 
! Отговори
ч преди 2 години
еми така ще е като децата бяха "онлайн" обучение и затворени вкъщи за 2 години
3
17
 
8
 
! Отговори
Едно обобщение преди 2 години
В България децата нито са спирали да излизат, с изключение на около 1 месец в началото на пандемията, нито са носили маски (повечето дори и на закрито), нито техните родители спазваха каквито и да било правила изобщо. Никой не го беше грижа за възрастните. Сега като има вируси, които засягат малките, какво да направим. Отговори да търсят умните майки, антиваксърки, защото верно вече не се знае какво ще започне да циркулира при липса на имунитет!
2
5
 
12
 
! Отговори
Д-р Ох Боли преди 2 години
Поредния "колега" от който изпитвам срам, срам, и то много срам! Да слага маска и да се скрива!
1
3
 
29
 
! Отговори
Xxx преди 2 години
Еми спрете да ги тровите,спрете лаборатории те за вируси.Много случаиности стават нещо последно време.